Σε εκδήλωση στο Ρέθυμνο με τίτλο «Υγεία: Νεοφιλελευθερισμός – Αριστερά» συμμετείχε χθες ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος. Τη συζήτηση συντόνισε ο Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας, ενώ μιλήσαν, επίσης, ο Γιάννης Καλομενίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ από τον «Ευαγγελισμό» και η Κατερίνα Μανιμανάκη, Ορθοπεδικός, από το νοσοκομείο Χανίων.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης συζητήθηκαν από τους ομιλητές αλλά και από τους παρευρισκόμενους θέματα που αφορούν τα προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας, τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι οποίες ανέκοψαν την πορεία απαξίωσης του, αλλά και τις πολιτικές της ΝΔ που επιταχύνουν την αποδιοργάνωση των δημόσιων δομών και δημιουργούν ευνοϊκό έδαφος για την ιδιωτικοποίησή τους. Παράλληλα συζητήθηκαν ευρύτερα θέματα που απασχολούν την ιατρική – και όχι μόνο – κοινότητα, και έχουν να κάνουν με τις νέες προκλήσεις που προκύπτουν από την εξέλιξη της βιοαϊτρικής τεχνολογίας, της γενετικής και της τεχνητής νοημοσύνης.
Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, ο Ευ. Τσακαλώτος μίλησε για τις νέες δυνατότητες που δημιουργούνται σε μια κοινωνία, όπου η παραγωγικότητα αυξάνεται συνεχώς και, συνεπώς, έχει περισσότερους πόρους στη διάθεσή της. Οπότε υπάρχει ένα συνεχές δίλημμα, αν θα διατεθούν οι πόροι αυτοί για περισσότερη κατανάλωση ή, μεταξύ άλλων, για περισσότερο ελεύθερο χρόνο, ή για την υγεία (τόσο για πρόληψη όσο και για θεραπεία).
Υπογράμμισε ότι σαν κοινωνία πρέπει να αποφασίσουμε αν καποια πράγματα στη ζωή δεν θα ορίζονται από τους κανόνες της αγοράς αλλά θα αποτελούν αντικείμενο πολιτικής απόφασης. Και το ύψος των δημόσιων δαπανών για την υγεία και η σύγκλιση με το μέσο όρο της ΕΕ (7,5% του ΑΕΠ) είναι κάτι που πρέπει να είναι αντικείμενο πολιτικής απόφασης.
Τόνισε ότι η επίθεση των νεοφιλελεύθερων στα δημόσια αγαθά δεν γίνεται ευθέως, αλλά δια της μεθόδου της «σαλαμοποίησης». Παίρνουν σιγά σιγά τμήματα, βάζουν στόχους που δεν ταιριάζουν με τους επιδιωκόμενους σκοπούς, δημιουργούν οιονεί αγορές και γενικότερα δίνουν την ιδεολογική μάχη ότι καθετί ιδιωτικό είναι καλό και καθετί δημόσιο είναι κακό. Γι’ αυτό και δεν μπορούμε να αφήσουμε τη δημόσια υγεία στα χέρια της ΝΔ, η οποία σταδιακά την απαξιώνει, μη αντιμετωπίζοντας την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του ΕΣΥ.
Κατέληξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει, οφείλει να έχει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο με ορίζοντα το 2026. Για την ταυτότητά του, τις κοινωνικές του αναφορές και τον ανανεωμένο προγραμματικό του λόγο. Η Αριστερά πρέπει να απευθυνθεί προς όλους, αλλά με συγκεκριμένη ταυτότητα. Να είναι ξεκάθαρο σε ποιους απευθύνεται ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ποιος είναι όταν απευθύνεται. Γιατί μία από τις σημαντικές αιτίες της ήττας ήταν ότι στις εκλογές του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ είχε θολή ταυτότητα. Χωρίς σχέδιο δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Προφανώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προκύπτουν αλλά πρέπει να υπάρχει στόχευση για το που πας. Χρειάζεται δουλειά μυρμηγκιού και χρειάζονται ομάδες εργασίας. Με νέα παιδιά που έχουν και τεχνική κατάρτιση και πολιτική συγκρότηση. Και όλα αυτά μέσα σε ένα κόμμα που μιλάει πολιτικά και ιδεολογικά και δεν λειτουργεί μόνο διαχειριστικά, γιατί μόνο έτσι μπορεί ο κόσμος να γίνει κοινωνός των ιδεών του.
Ο Ευ. Τσακαλώτος ανέλυσε τη σημασία του ιδεολογικού αγώνα που πρέπει να δοθεί, καθώς η κεντροδεξιά έχει καταφέρει να κάνει τις θέσεις της ηγεμονικές. Γιατί έχει δουλέψει πολύ στο να πείσει τον κόσμο ότι δεν υπάρχουν λεφτά για όλους και συνεπώς κάποιος που δεν είναι για παράδειγμα μετανάστης ή Λοάτκι θα είναι καλύτερα. Αυτή η ιδεολογική ηγεμονία είναι που τρέφει κόμματα όπως αυτό της Μελόνι ή του Τραμπ ή εδώ τη Νίκη και τους Σπαρτιάτες. Για αυτό και η Αριστερά οφείλει να αντιπαραβάλει τις θέσεις της και να πει, για παράδειγμα, ότι η ασφάλεια δεν εξαρτάται από την ύπαρξη μεταναστών αλλά από τις κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Επιπλέον η αριστερά οφείλει να θέτει θέματα που δεν είναι ακόμα ηγεμονικά στην κοινωνία και να δημιουργεί εξελίξεις, όπως έκανε για παράδειγμα με το σύμφωνο συμβίωσης, που όταν το νομοθέτησε δεν ήταν ηγεμονικό αλλά τώρα είναι. Να έχει ένα ριζοσπαστικό ρεαλισμό, επεκτείνοντας τα όρια του εφικτού.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στα τρία σημεία της καμπάνιας του, στα οποία έχει εστιάσει και θεωρεί σημαντικά, την αξιοπιστία, την ενότητα και την Αριστερά.
Στην παρέμβασή του ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε ότι στην παρούσα συγκυρία που έχουμε επάλληλες κρίσεις, που δημιουργούν νέες δυσκολίες, που διευρύνουν ανισότητες και αυξάνουν τον κοινωνικό αποκλεισμό και τη φτωχοποίηση σε μεγάλες μερίδες της κοινωνίας χρειάζονται πολιτικές ισότητας, πολιτικές κοινωνικής δικαιοσύνης, δηλαδή αριστερές πολιτικές για να αντιμετωπιστούν αυτά τα κρίσιμα προβλήματα. Τόνισε ότι η δημόσια περίθαλψη είναι σε δραματική κατάσταση, και έχει μεγάλη αξία να δώσουμε την προτεραιότητα στον προγραμματικό λόγο της Αριστεράς. Στην καθολική δηλαδή κάλυψη των αναγκών των ανθρώπων, με ισότητα και χωρίς αποκλεισμούς.
Στη δική του εισήγηση ο Γιάννης Καλομενίδης εστίασε στους κοινωνικούς προσδιοριστές της υγείας και στις ανισότητες στη φροντίδα με βάση την οικονομική και κοινωνική θέση των ασθενών. Αυτό είναι κρίσιμο ζήτημα για την Αριστερά που πρεσβεύει την ισότητα στην υγεία και απαιτεί σχέδιο ολοκληρωμένης υγειονομικής και ψυχοκοινωνικής φροντίδας, μέσα από την ενδυνάμωση του ΕΣΥ και του Κοινωνικού Κράτους. Αναφέρθηκε επίσης στα κίνητρα στελέχωσης του ΕΣΥ που έχει επεξεργαστεί το Τμήμα Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Η Κατερίνα Μανιμανάκη ανέδειξε τη ραγδαία υποβάθμιση της λειτουργίας του νοσοκομείου Χανίων και τα διαλυτικά φαινόμενα, με αιχμή το «ντόμινο» παραιτήσεων γιατρών και λοιπών υγειονομικών, σε όλα τα νοσοκομεία της επαρχίας.
Στις παρεμβάσεις μέσω zoom που ακολούθησαν, ο Άρης Αναστασάκης, καρδιολόγος στο ΩΚΚ, τόνισε την ανάγκη να συζητήσει η Αριστερά το πως θα διαχειριστούν οι κοινωνίες και με ποια κριτήρια τις εξελίξεις στη γενετική επιστήμη, τις παρεμβάσεις για τη «διόρθωση» γονιδιακών βλαβών, την εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης στην Ιατρική. Ταυτόχρονα τόνισε την ανάγκη διαμόρφωσης κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής στους τομείς της υγείας, του φαρμάκου, της διαγνωστικής κα θεραπευτικής καινοτομίας και της προστασίας της Δημόσιας Υγείας.
Ο Δήμος Φωτόπουλος, ψυχίατρος και πρώην αντιπρόεδρος στον ΟΚΑΝΑ, αναφέρθηκε στις σημαντικές αλλαγές στην πολιτική κατά των εξαρτήσεων που δρομολογήθηκαν στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και παρουσίασε τους βασικούς προγραμματικούς άξονες που έχει επεξεργαστεί το τμήμα Υγείας του κόμματος για τον τομέα αυτό.
Τέλος, ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας, καθηγητής Αιματολογίας στο Παρίσι, τόνισε την συγκροτημένη παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη διάρκεια της πανδημίας, την τεκμηριωμένη κριτική που ασκήθηκε στην αποσπασματική παρακολούθηση και φροντίδα των ασθενών αλλά και στην εγκληματική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη για εγκατάλειψη και απαξίωση του ΕΣΥ και των ανθρώπων του.
protothema.gr