Καραβάνια προσφύγων απειλεί να στείλει στις ελληνικές ακτές η Τουρκία, μετά την απόρριψη του αιτήματος έκδοσης των οκτώ τούρκων στρατιωτικών από τον Άρειο Πάγο. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε πως ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας του είχε «υποσχεθεί» την έκδοση των οκτώ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Μελβούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε πως η Άγκυρα εξετάζει όλα τα μέτρα που μπορεί να λάβει, μεταξύ αυτών και την ακύρωση της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων και μεταναστών με την Ελλάδα.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου δήλωσε σήμερα πως «τέτοιου είδους απειλές έχουμε δει και στο παρελθόν» και πως «θα πρέπει να καταλάβει η Τουρκία ότι στις ευρωπαϊκές χώρες η δικαιοσύνη δεν παίρνει γραμμή από την κυβέρνηση… Η εκτελεστική εξουσία και η δικαστική εξουσία είναι ανεξάρτητες». Το Μέγαρο Μαξίμου αρκέστηκε σε μια διαρροή που «διευκρίνιζε» πως ο πρωθυπουργός στην επικοινωνία του με τον Ερντογάν υποσχέθηκε την διαλεύκανση της υπόθεσης και όχι την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών, ενώ στην επίσημη απάντηση αναφέρεται πως «οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι» στην Ελλάδα.
Μαξίμου: Οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος στην Τουρκία δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας…
..αλλά η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Απάντηση στις δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον Ιούλιο του είχε υποσχεθεί πως το θέμα με τους 8 Τούρκους πραξικοπηματίες θα λυθεί μέσα σε 15-20 μέρες αλλά και στις απειλές του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαβούσογλου ότι η Άγκυρα μπορεί να ακυρώσει τη συμφωνία με την Ελλάδα για το προσφυγικό έδωσε η ελληνική κυβέρνηση επιχειρώντας να εξευμενίσει την οργή των Τούρκων για την μη έκδοση των πραξικοπηματιών ενώ παραλλήλως τονίζει ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι δεσμευτική.
Περίπου 24ώρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί στην Τουρκία, το πρωθυπουργικό γραφείο στην Αθήνα απαντά στις απειλές της Άγκυρας επισημαίνοντας ότι «οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα μας» και θυμίζοντας ότι ο κ. Τσίπρας, από την πρώτη στιγμή «καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση της Τουρκίας».
Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο Τύπου του Αλέξη Τσίπρα «η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα».
«Αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές» ξεκαθαρίζει το πρωθυπουργικό γραφείο σταματώντας τη φημολογία ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί είναι δυνατόν να ανατραπεί.
Διαβάστε το σχόλιο του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού για την απόφαση του Αρείου Πάγου:
«Η ελληνική κυβέρνηση καταδίκασε απερίφραστα από την πρώτη στιγμή την απόπειρα πραξικοπήματος και στήριξε τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, καθώς και την τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας στη γείτονα μας.
Υπογραμμίζουμε σήμερα, όπως και τότε, ότι οι υπαίτιοι του πραξικοπήματος δεν είναι ευπρόσδεκτοι στην χώρα μας.
Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, με συνταγματικά κατοχυρωμένη και αδιαμφισβήτητη την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του συνόλου των διεθνών συμβάσεων που δεσμεύουν τη χώρα.
Εντός της Ελλάδας αποκλειστικός αρμόδιος για τις συναφείς κρίσεις είναι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, της οποίας οι αποφάσεις είναι αυτονόητα δεσμευτικές».
Τσαβούσογλου: Εξετάζουμε ακύρωση της συμφωνίας για το προσφυγικό με την Ελλάδα
Θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ακόμα και η ακύρωση της διμερούς συμφωνίας με την Ελλάδα για την επανεισδοχή των προσφύγων, δήλωσε νωρίτερα ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όπως μετέδωσε το Reuters επικαλούμενο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι.
Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολιάζοντας σήμερα την απόφαση του Αρείου Πάγου είπε, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, ότι όταν είχε συμβεί το περιστατικό με τους 8 αυτομολήσαντες στρατιωτικούς είχε επικοινωνήσει με την ελληνική κυβέρνηση και του είχε ειπωθεί ότι το ζήτημα θα λυθεί σε 15-20 ημέρες.
«Η Ελλάδα δεν μας δίνει ακόμα τους 8 που βρήκαν καταφύγιο εκεί. Τους πήρα μια ημέρα μετά την αυτομόληση των 8 και μου υποσχέθηκαν ότι θα μας τους παρέδιδαν σε 15-20 ημέρες» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
«Πρόκειται για πράξεις τρομοκρατίας στην Τουρκία και γι αυτό αυτοί οι στρατιωτικοί πρέπει να δικαστούν εδώ. Η καθυστέρηση στην έκδοσή τους σαφώς θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Ερντογάν.
Η Άγκυρα έτσι κλιμακώνει την ένταση με την Ελλάδα, μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην προχωρήσει στην έκδοση των οκτώ τούρκων στρατιωτικών που έχουν ζητήσει άσυλο στην χώρα μας μετά το πραξικόπημα κατά του Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο Ιούλιο.
Χθες, μετά την απόφαση, η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά των οκτώ αντρών, οδηγώντας έτσι σε νέο αίτημα έκδοσής τους από την Τουρκία.
«Δεν γίνεται, γείτονα!»: Τι έγραψε ο τουρκικός Τύπος για τη μη έκδοση των 8 στρατιωτικών
Η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών από την Ελλάδα βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων.
Από τους τίτλους και μόνο είναι ολοφάνερη η ενόχληση του Τύπου για τη μη έκδοσή τους. Κάποια από τα ηχηρά πρωτοσέλιδα είναι: «Απόφαση – ρεζίλι», «Ελλάδα η χώρα που υποστηρίζει τους πραξικοπηματίες» αλλά και «Ασπίδα η Ελλάδα για τους πραξικοπηματίες».
Η εφημερίδα «HaberTurk» στην πρώτη σελίδα αναφέρεται στην απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης με τίτλο: «Η χώρα που προστατεύει τους πραξικοπηματίες».
Η εφημερίδα «Hurriyet» στο πρωτοσέλιδο της έχει τίτλο: «Δεν εκδίδονται, Είναι ελεύθεροι».
Η εφημερίδα «Vatan» κυκλοφορεί με τίτλο: «Δεν γίνεται γείτονα».
Η «Sabah» επίσης στο πρωτοσέλιδο της αναφέρει: «Στους 8 προδότες πραξικοπηματίες η γειτονική χώρα έγινε ασπίδα».
Η «Milliyet» έχει τίτλο: «Η Ελλάδα δεν δίνει τους 8 πραξικοπηματίες στρατιωτικούς».
Η «Aksam» στην πρώτη σελίδα κάνει λόγο για μια απόφαση – ρεζίλι: «Απόφαση-ρεζίλι από την γειτονική χώρα».
Η «Cumhuriyet» μιλά για «Κρίση ‘πραξικοπηματιών’ με την Ελλάδα».
Η Τουρκία ζητά εκ νέου την έκδοση των 8 στρατιωτικών
Το αίτημα υποβάλλεται βάσει του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελία της.
Κωνσταντινούπολης λίγη ώρα μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδώσει τους αξιωματικούς Στην εκ νέου υποβολή αιτήματος έκδοσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που έφτασαν στην Αλεξανδρούπολη μια ημέρα μέτα το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία προχωρούν οι τουρκικές αρχές σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ.
Η κίνηση αυτή έρχεται λίγες ώρες μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου να μην εκδόσει τους «8» στην Άγκυρα.
Σύμφωνα με την Χουριέτ το αίτημα θα υποβληθεί βάσει του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε η εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης αμέσως μετά την απόφαση του ελληνικού ανωτάτου δικαστηρίου.
Την κίνηση αυτή είχε προαναγγείλει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην γεμάτη απειλές ανακοίνωσή του για την απόφαση του Αρείου Πάγου, στην οποία, μεταξύ άλλων, αναφερόταν ότι «οι πρωτοβουλίες μας για την έκδοση των εγκληματιών και την παρουσίαση τους ενώπιον της τουρκικής δικαιοσύνης θα συνεχιστούν με κάθε νόμιμο μέσο».
Την Πέμπτη τουρκικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ότι η Ίντερμπολ πλέον αναζητά τους οχτώ πραξικοπηματίες που την 15η Ιουλίου του 2016 δραπέτευσαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο.
Οι αρεοπαγίτες με την απόφασή του δεν έκαναν δεκτά τα αιτήματα των τουρκικών αρχών για έκδοση των Τούρκων στρατιωτικών και έκαναν δεκτά τα αιτήματα τους για αναίρεση των αποφάσεων του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών που είχαν ταχθεί υπέρ της έκδοσης.
Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Αρείου Πάγου «η πιθανότητα ακυρώσεως ή περιστολής του πλαισίου δικαιωμάτων όλων των εκζητουμένων ανεξαρτήτως του βαθμού ενοχής ή βαρύτητας των αδικημάτων, δεν επιτρέπει την εφαρμογή διατάσεων που ρυθμίζουν την έκδοσή τους αφού αυτές υποχωρούν έναντι των υπέρτερης σημασίας κανόνων που προστατεύουν τα δικαιώματα του ανθρώπου».
Πηγή: protothema.gr