“Καρατόμηση του Τ.Ε.Ι Στερεάς-Μεταρσίωση του Πανεπιστημίου-Κολόβωση της Περιφέρειας”

lamianow
By lamianow Tags: 1 Comment
22 Min Read

Τους προβληματισμούς και την αγωνία του σχετικά με τις εξελίξεις στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, το Πανεπιστήμιο και την Περιφέρεια εκφράζει με επιστολή του ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΙ, Ντίνος Αναστασίου. Συν τις άλλοις τονίζει την αναγκαιότητα της συντονισμένης δράσης: “Το πρόβλημα είναι ότι το ΤΕΙ που υπάρχει στη Στερεά  Ελλάδα χάνεται και το Πανεπιστήμιο που διεκδικεί η Στερεά  Ελλάδα δεν θα ιδρυθεί ποτέ. Αυτό πρέπει να κατανοηθεί καλά από όλους μας…”, αναφέρει μεταξύ άλλων.  

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ

ΚΑΡΑΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ Τ.Ε.Ι. –ΜΕΤΑΡΣΙΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ-ΚΟΛΟΒΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

 

- Advertisement -

Τι κρίμα που πολλά
ανοιχτά θέματα λύνονται
πίσω από κλειστές πόρτες
Β. Κουμπέλκα

Εισαγωγικά

  1. Είναι γενικά παραδεκτό το γεγονός ότι, εδώ και πολλά χρόνια, στην Εκπαίδευση και στην Ανώτατη Εκπαίδευση δεν υπάρχει ουσιαστικός σχεδιασμός – προγραμματισμός, πολύ περισσότερο δεν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός – προγραμματισμός που να είναι αποτέλεσμα Επιστημονικής Έρευνας και Μελέτης. Έτσι βλέπουμε να αποφασίζονται, να ψηφίζονται νόμοι και μέσα σε 1-2 χρόνια (κάποιες φορές και πριν καν εφαρμοσθούν) να καταργούνται ή να αλλάζουν, όχι μόνο από την επόμενη κυβέρνηση αλλά και από τον επόμενο Υπουργό της ίδιας κυβέρνησης. Αποτέλεσμα είναι να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, να πελαγοδρομεί και να οπισθοδρομεί η εκπαίδευση με θύματα – πειραματόζωα  μαθητές, φοιτητές, καθηγητές, όλους τους εμπλεκόμενους και τελικά την ίδια τη χώρα. Συχνά όσοι δημιουργούν και εφαρμόζουν αυτές τις πρόχειρες λύσεις, αυτές καταλήγουν γρήγορα στον κάλαθο των αχρήστων και κάποιες φορές συχνά γυρίζουν «μπούμερανγκ» στους εμπνευστές τους.

 

  1. Είναι καιρός πλέον να διδαχθούμε από τα λάθη μας. Είναι καιρός να σταματήσει το «Εγώ νομίζω….» και να περάσουμε στο «Σύμφωνα με την επιστημονική έρευνα και τη μελέτη των στοιχείων που συγκεντρώσαμε και επεξεργασθήκαμε καταλήξαμε και προτείνουμε …….». Είναι καιρός να σταματήσει το «εγώ» και να αντικατασταθεί από  το «εμείς». Είναι καιρός να σταματήσει το προσωπικό και να αντικατασταθεί από το συλλογικό. Να σταματήσουν οι διάφορες σκοπιμότητες, συχνά μικροπολιτικές, τα μικροκομματικά συμφέροντα, που βλάπτουν μακροχρόνια, κάποιες φορές και ανεπανόρθωτα, την εκπαίδευση και γενικότερα την παιδεία, την παιδεία που είναι Εθνική υπόθεση και η σημαντικότερη και πολυτιμότερη επένδυση μιας χώρας.  

 

Τι συμβαίνει γενικά με  τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.).

Κατ΄ αρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι. Δεν υπάρχουν ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Τα ΑΕΙ, δηλ. τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αποτελούνται από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Αυτό καθορίζεται από την πολιτεία και συγκεκριμένα από το Ν. 4009/2011

Οι λέξεις ανωτατοποίηση, μετεξέλιξη, αναβάθμιση είναι στη περίπτωση μας ανακριβείς και άστοχες. Τα ΤΕΙ δηλ. είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και δεν μπορούν να εξελιχθούν περαιτέρω (παραπάνω).

Είναι αλήθεια ότι πολλά τμήματα στα Πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ είναι αδικημένα όπως και ότι κάποια τμήματα στα ΤΕΙ λειτουργούν καλύτερα από κάποια Πανεπιστημιακά τμήματα και αντιστρόφως.

Ειδικότερα τα ΤΕΙ είναι τα πιο αδικημένα αφού:

  • Η κρατική χρηματοδότηση στα Πανεπιστήμια είναι τριπλάσια απ΄ότι στα ΤΕΙ
  • Οι καθηγητές στα ΤΕΙ είναι 30% μόνιμοι και 70% έκτακτοι, ενώ στα πανεπιστήμια συμβαίνει το αντίστροφο, 80% περίπου μόνιμοι και 20% έκτακτοι.
  • Τα ΤΕΙ ως Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα έχουν μικρότερο χρόνο λειτουργίας ενώ τα Πανεπιστήμια πολύ περισσότερο. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών π.χ. έχει ζωή 180 χρόνια .
  • Οι κτηριακές υποδομές κα η οργάνωση είναι γενικά αρτιότερη στα Πανεπιστήμια

Όλα αυτά όμως τα φρόντισε και τα δημιούργησε το κράτος δηλ. έδωσε προτεραιότητα και στήριξη στα Πανεπιστήμια και επεφύλαξε στα ΤΕΙ ένα υποδεέστερο ρόλο.

Για την όποια αρνητική εικόνα των ΤΕΙ, που υπάρχει σήμερα στο Έλληνα πολίτη, ευθύνονται κυρίως οι πολιτικές επιλογές των διαφόρων κυβερνήσεων και υπουργών και όχι τα ίδια τα ιδρύματα.

Αυτό μαζί με άλλους παράγοντες δημιούργησε την Πανεπιστημιολατρία, για να μην πω Πανεπιστημιολαγνία, του Έλληνα Γονιού και όχι μόνο., που με τη σειρά της, οδήγησε στην πληθώρα και  υπερπαραγωγή αποφοίτων από τα Πανεπιστήμια με αποτέλεσμα την δημιουργία στρατιών άνεργων επιστημόνων.

Σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει και ιδιαιτέρα μετά την ανωτατοποίηση των Ιδρυμάτων που έγινε πριν 15 χρόνια περίπου.

  • Υπάρχει σήμερα ένας ενιαίος νόμος για τα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια που διέπει τη λειτουργία τους.
  • Τα προσόντα διορισμού των καθηγητών είναι τα ίδια για τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
  • Τα ΤΕΙ πρωτοστατούν σε θέματα εφαρμοσμένης κυρίως έρευνας.
  • Η ζήτηση και η απορροφητικότητα είναι μεγαλύτερη για τους αποφοίτους των ΤΕΙ απ΄ ότι των Πανεπιστημίων.
  • Γενικά στην Ελλάδα που είναι μια χώρα κυρίως ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ οι απόφοιτοι των ΤΕΙ καταρτισμένοι και προσανατολισμένοι στον τεχνολογικό τομέα φαίνονται να είναι πιο χρήσιμοι και αναγκαίοι «στην αγορά εργασίας» και γι αυτό έχουν μεγαλύτερη ζήτηση και απορρόφηση σε σχέση με τους αποφοίτους των Πανεπιστημίων που είναι στην πλειοψηφία τους θεωρητικά καταρτισμένοι.

Αυτό έγινε αντιληπτό και στις ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρω για παράδειγμα την Αυστρία την Γερμανία και την Αγγλία, οι οποίες έδρασαν άμεσα και έδωσαν ιδιαίτερο βάρος και προσοχή στα αντίστοιχα δικά τους ΤΕΙ και τα ανωτατοποίησαν. Σήμερα τα πρώην Fachhochschulen στην Αυστρία και τη Γερμανία καθώς και τα Polytechnics στην Αγγλία είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ισότιμα με τα Πανεπιστήμια.

Αυτό δεν έγινε ακόμα αντιληπτό στη χώρα μας που εξακολουθεί και υποτιμά και απαξιώνει αντί να αναδείξει το ρόλο τους και να στηρίξει τα ΤΕΙ. Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια τοποθετούνται Υπουργοί Παιδείας (πλην 1-2 εξαιρέσεων) κυρίως πανεπιστημιακοί οι οποίοι προσπαθούν να στηρίξουν τα Πανεπιστήμια και να περιθωριοποιήσουν ή και να καταργήσουν το θεσμό των ΤΕΙ.

Οι τρέχουσες εξελίξεις και ιδιαίτερα στη Στερεά Ελλάδα.

  1. Αυτή τη στιγμή το τοπίο είναι πολύπλοκο και θολό. Δεν ξέρουμε ποιο είναι το μέλλον των ΤΕΙ. Είδαμε από δύο ΤΕΙ (Αθήνας και Πειραιά) να γεννιέται ένα Πανεπιστήμιο, ενώ ανακοινώθηκαν συγχωνεύσεις ΤΕΙ με Πανεπιστήμια και συνενώσεις Πανεπιστημίων με ΤΕΙ (ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ΤΕΙ Ηπείρου με Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας με Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ΤΕΙ Σερρών με ΤΕΙ Καβάλας κ.λ.π.) ενώ παράλληλα ανακοινώνεται ίδρυση νέων Σχολών και Τμημάτων (Πάτρα, Αιγαίο, Ιωάννινα κλπ). Αυτή τη λογική φαίνεται ότι θα ακολουθήσει το Υπουργείο  και στη Στερεά Ελλάδα.
  2. Αντιλαμβάνομαι τη δύσκολη θέση που ευρίσκεται η χώρα. Αντιλαμβάνομαι και τις (συμ)πιέσεις που υπάρχουν από τους δανειστές μας για να περιορίσουμε τον αριθμό των ΑΕΙ που (όντως) είναι μεγάλος. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει και αυτή τη φορά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να πληρώσει το μάρμαρο.

Το πρόβλημα είναι ότι το ΤΕΙ που υπάρχει στη Στερεά  Ελλάδα χάνεται και το Πανεπιστήμιο που διεκδικεί η Στερεά  Ελλάδα δεν θα ιδρυθεί ποτέ. Αυτό πρέπει να κατανοηθεί καλά από όλους μας δηλ. «εκεί που μας χρώσταγαν μας πήραν και τον Όνο»

  1. Δεν υπάρχει καμία και κανενός είδους μελέτη ή έρευνα για να χαθεί το ΤΕΙ και καμία και κανενός είδους μελέτη ή έρευνα για να μην υπάρχει Πανεπιστήμιο στη Στερεά Ελλάδα. Επίσης δεν υπάρχει καμία και κανενός είδους μελέτη ή έρευνα ότι πρέπει να πάει το ΤΕΙ στη Θεσσαλία και η Στερεά Ελλάδα να αποτελέσει την ουρά της Θεσσαλίας. Γιατί π.χ. να μην υπαχθεί το Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας, που είναι και μικρότερο, στο Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας;

Αντίθετα τα πάντα, όπως η τελευταία μελέτη του κ. Πανούση συνηγορούν για την ίδρυση Πανεπιστημίου στη Στερεά Ελλάδα.  

  1. Τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα στη χώρα μας είναι 36, και πρέπει ο αριθμός αυτός να μειωθεί. Στη Στερεά Ελλάδα υπάρχει ένα Ανώτατο Ίδρυμα, το ΤΕΙ και διεκδικείται και ένα άλλο Ανώτατο Ίδρυμα δηλ .ένα Πανεπιστήμιο. Από  τα δύο αυτά Ιδρύματα μπορεί άνετα να προκύψει ένα Ανώτατο Ίδρυμα, π.χ. ένα Πανεπιστήμιο. Η λύση αυτή βοηθάει όλους ακόμα και το Υπουργείο (που θέλει να μειώσει τον αριθμό των Α.Ε.Ι) αφού από τα δύο Ιδρύματα που διεκδικεί η Στερεά θα προκύψει μόνο ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.

 

Γιατί ένα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Ανώτατο Ίδρυμα στη Στερεά Ελλάδα.

Πολλά είναι τα επιχειρήματα. Μερικά από αυτά είναι τα παρακάτω:

 

  • Η Στερεά Ελλάδα, η Κεντρική Ελλάδα γενικότερα είναι η καρδιά της Ελλάδας, ένα από τα μεγαλύτερα και σημαντικότερα κομμάτια της χώρας με πληθυσμό που φτάνει τις 800.000 περίπου.
  • Η Στερεά Ελλάδα είναι η μοναδική Περιφέρεια της χώρας μας χωρίς Πανεπιστήμιο.
  • Το ΤΕΙ ξεκίνησε τη λειτουργία του 36 χρόνια πριν
  • Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας ιδρύθηκε πριν 3 χρόνια και διαθέτει είκοσι χιλιάδες (20000) περίπου φοιτητές και κτηριακές εγκαταστάσεις στη Χαλκίδα, τη Θήβα, την Άμφισσα, το Καρπενήσι και τη Λαμία.

 

Ποιος αλήθεια μπορεί έτσι αυθαίρετα και απ’ το πουθενά να έρθει και να τα καταργήσει όλα αυτά με τέτοια ιστορία αλλά και ποιος θα ανεχθεί τέτοιες αυθαιρεσίες;

 

  • Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας είναι το 40 ΤΕΙ της χώρας.
  • Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας είναι μεγαλύτερο από το ΤΕΙ Θεσσαλίας.

 

Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας έχει το μεγαλύτερο σχετικό δείκτη απήχησης στις επιστημονικές ερευνητικές δημοσιεύσεις από όλα τα ΤΕΙ της χώρας και από πολλά Πανεπιστήμια πράγμα που δείχνει την ποιότητα του συντελούμενου επιστημονικού και ερευνητικού έργου καθώς και την υψηλή επιστημονική ερευνητική στάθμη του προσωπικού του για την τετραετία 2000-2014. (Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από δημοσίευση του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, (http://metrics.ekt.gr/el/node/335).

 

  • Το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας είναι ερευνητικά πιο αξιόλογο από το ΤΕΙ Θεσσαλίας.
  • Τα Τμήματα του ΤΕΙ Στερεάς έχουν αξιολογηθεί, από εξωτερικούς αξιολογητές, θετικά και ως εκ τούτου είναι ικανά για την ίδρυση και λειτουργία Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.
  • Σήμερα λειτουργούν στο ΤΕΙ Στερεάς Προγράμματα μεταπτυχιακών Σπουδών, α) στην Ευφυή Διαχείριση Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας β) στα Προηγμένα Συστήματα Ελέγχου και Ρομποτικής γ) στη Σχεδίαση και Κατασκευή Αγωνιστικών Αυτοκινήτων, και δ) στην Προηγμένη Φυσικοθεραπεία.
  • Η πρωτεύουσα της Στερεάς, η Λαμία, ευρίσκεται στο κέντρο, στην καρδιά της Ελλάδας, πάνω στους κύριους οδικούς άξονες της χώρας αλλά και στη σιδηροδρομική γραμμή.
  • Δίπλα, στην πρωτεύουσα της Περιφέρειας, στη Λαμία, ευρίσκονται οι παγκοσμίως γνωστές Θερμοπύλες, η Αλαμάνα, και ο Γοργοπόταμος, και σε απόσταση αναπνοής είναι τα Μετέωρα, οι Δελφοί (ο Ομφαλός της Γης), η Θήβα, ο Βόλος και η Αθήνα πόλεις που αποτελούν πόλο έλξης για τον ολοένα αναπτυσσόμενο Συνεδριακό Τουρισμό.

 

Ποιες θα ήταν οι αρνητικές συνέπειες αν μείνει η Στερεά Ελλάδα χωρίς Τ.Ε.Ι και Πανεπιστήμιο.

Εδώ και αρκετά χρόνια επιχειρούν την απαξίωση της Περιφέρειας Στερεάς αφού:

  • Η Κρατική Περιφέρεια (Διεύθυνση Αποκεντρωμένης Διοίκησης) είναι στη Θεσσαλία.
  • Η έδρα της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) μεταφέρθηκε στη Θεσσαλία.
  • Χρηματοδοτούν την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με τα μισά χρήματα από αυτά που χρηματοδοτούν την Περιφέρεια Θεσσαλίας.
  • Μετέφεραν την ΜΕΡΥΠ από τη Λαμία και υποβάθμισαν το ΚΕΥΠ.
  • Αδρανοποίησαν την Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας (Π.Ε.Λ).

Πόσο ακόμα θα την απαξιώσουν;

Αν μεταφερθεί και το Τ.Ε.Ι Στερεάς στη Θεσσαλία και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο στη Στερεά Ελλάδα, μετά από τα όσα αναφέραμε παραπάνω, τότε αποδυναμώνεται, ξεφτίζει και σιγά σιγά χάνεται η έννοια της Περιφέρειας της Στερεάς.

  • Αν καταργηθεί και δεν υπάρχει ούτε Τ.Ε.Ι  ούτε Πανεπιστήμιο στη Στερεά Ελλάδα τότε όχι μόνο σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα αλλά στην Κεντρική Ελλάδα, από το Αγρίνιο μέχρι τη Λάρισα και από την Αθήνα μέχρι τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή στο πιο μεγάλο ίσως, κεντρικό και ζωτικό κομμάτι της χώρας θα υπάρχει ένα τεράστιο Ίδρυμα, αυτό της Θεσσαλίας, «ένα εκπαιδευτικό τέρας», θα έλεγε κανείς. Αυτό όμως δεν είναι αποκέντρωση για την οποία πολλοί κόπτονται και διαλαλούν, είναι υπερσυγκέντρωση. Θα γυρίσουμε πάλι στα παλιά λάθη.
  • Τα A.E.I είναι συνολικά 36 αυτή τη στιγμή. Αν όλη η Κεντρική Ελλάδα έχει μόνο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τότε τα υπόλοιπα 35 (όσο και αν ο αριθμός τους μειωθεί) πού θα τοποθετηθούν αφήνοντας ένα μεγάλο, το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας την Κεντρική Ελλάδα χωρίς τουλάχιστον ένα Ανώτατο Ίδρυμα;
  • Αυτά που μερικοί ευαγγελίζονται, η χώρα να διαιρεθεί σε επτά (7) μεγάλες περιφέρειες θέλουν μελέτη, διάλογο, προσεκτικό σχεδιασμό και όχι τσαπατσουλιές και κυρίως δεν γίνονται από τη μία μέρα στη άλλη.
  • Να σημειωθεί ότι και η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι αρνητική σε μια τέτοια συγχώνευση (βλ.www.larissanet.gr/2).
  • Είναι φανερό ότι δεν ζητάμε κάποια εξυπηρέτηση. Η Στερεά Ελλάδα το δικαιούται και πρέπει η πολιτεία να φροντίσει να υπάρχει ένα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ Ανώτατο Ίδρυμα στη Στερεά Ελλάδα.
  • Αυτό λέει στη μελέτη του και ο κ. Πανούσης: «Η Στερεά Ελλάδα δικαιούται και πρέπει να έχει ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα . Δεν είναι θέμα τοπικιστικού χαρακτήρα αλλά έχει να κάνει με έναν εθνικό σχεδιασμό με κριτήρια Δημοκρατίας, ισοπολιτείας και αποκεντρωμένης λειτουργίας του κράτους».
  • Χωρίς να έχουμε κάποια μελέτη ή πρόταση, ακούγεται ότι η Λαμία είναι ένα μικρό μέρος για να έχει Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Ναι, αλλά η Περιφέρεια Στερεάς, γενικότερα της Κεντρικής Ελλάδας είναι πολύ μεγάλη. Να σημειώσουμε επίσης ότι τα καλά Πανεπιστήμια δεν εξαρτώνται από τη μικρή ή μεγάλή πόλη που είναι εγκατεστημένα αλλά από το πόσο καλά είναι οργανωμένα και λειτουργούν.

Θυμίζω ότι το Πανεπιστήμιο της Πάτρας πρωτολειτούργησε σε ένα Τεχνικό Λύκειο. Σήμερα έχει εξελιχθεί σε ένα Πανεπιστήμιο με διεθνή αναγνώριση.

Κάτι ανάλογο έγινε και με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Κρήτης, Θράκης κλπ.

Επίσης το κοντινό μας Graz στην Αυστρία και το Tubingen στη Γερμανία, που είναι μια πόλη σαν τη Λαμία, έχει Πανεπιστήμιο με διεθνή ακτινοβολία και με βραβεία  Νobel.

  • Θλίβομαι, όταν ακούω και μάλιστα από επίσημα χείλη, ότι «Αν δεν μας δώσουν Πανεπιστήμιο αλλά μας δώσουν ένα δύο ακόμα Τμήματα στη Λαμία και μας κάνουν και ένα ερευνητικό κέντρο…θα είμαστε καλά…». Τα επιχειρήματα βέβαια αυτά είναι για μικρά παιδιά. (Σημ. τα ερευνητικά κέντρα βέβαια όπου υπάρχουν ακουμπάνε και συνεργάζονται με τα Πανεπιστήμια που υπάρχουν δίπλα τους).
  • Η ουσία όμως παραμένει, η Στερεά και γενικά η Κεντρική Ελλάδα χάνει ένα ΤΕΙ που έχει και δεν αποκτά Πανεπιστήμιο που δικαιούται. Τελικά μένει και χωρίς ΤΕΙ και χωρίς Πανεπιστήμιο.
  • Ακούγεται επίσης ότι πρέπει να ιδρύσουμε ένα Πανεπιστήμιο που να είναι διεθνούς  κύρους με επιφανείς – διακεκριμένους καθηγητές κ.λ.π.

Τα Πανεπιστήμια όμως δεν είναι εμφυτεύματα. Ιδρύονται, οργανώνονται, στελεχώνονται, ενισχύονται με καθηγητές και προσωπικό και λειτουργούν σε άρτιες εγκαταστάσεις. Από εκεί και πέρα μπορούν να συνεχίσουν και να φτάσουν πολύ υψηλά.

 

  • Πριν μερικές ημέρες ανακοινώθηκε ότι μαχαιρώνεται το ΤΕΙ Στερεάς, κόβεται σε δύο ή και σε τρία κομμάτια. Τα Τμήματα στα Ψαχνά εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, τα Τμήματα στη Λαμία εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και το Τμήμα στο Καρπενήσι εντάσσεται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, τα τμήματα στην Άμφισσα και στη Θήβα χάνονται.

 

Με άλλα λόγια κάθε κομμάτι μόνο του είναι κατάλληλο να ενσωματωθεί με κάποιο Πανεπιστήμιο εκτός της Περιφέρειας Στερεάς, τα κομμάτια όμως του ΤΕΙ μαζί με το διεκδικούμενο Πανεπιστήμιο δεν μπορούν να αποτελέσουν ένα Ανώτατο Ίδρυμα στη Στερεά;

Τελικά η Ελληνική Πολιτεία φαίνεται ότι δεν θέλει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Επιθυμία της μάλλον είναι να τη διαγράψει από τις Περιφέρειες της Ελλάδας και τελικά από τις Περιφέρειες της Ευρώπης. Εφαρμόζεται η αρχή της ισοπολιτείας και της αποκέντρωσης; Οι πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας δεν θα απολαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες Ανώτατης Εκπαίδευσης που απολαμβάνουν οι πολίτες των άλλων Περιφερειών αν και φορολογούνται εξ ίσου με τους πολίτες των άλλων Περιφερειών.

Αυτό ας το αντιληφθούν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου από οποία παράταξη και αν προέρχονται.

Αυτό ας το κατανοήσουν καλά όλοι οι βουλευτές όλων των Κομμάτων που εκπροσωπούν τους Νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στη Βουλή, στην υδροκέφαλη Αθήνα.

Αυτό ας φτάσει και στα αυτιά των Ελλήνων Ευρωβουλευτών, που ενδιαφέρονται για την Στερεά Ελλάδα, στις μακρινές Βρυξέλες.

Τι κάνουν όλοι οι παραπάνω για να μην εφαρμοσθεί τελικά στη Στερεά Ελλάδα το «διεμερίσαντο τα ιμάτια αυτού βαλόντες κλήρον»;

 

Ποια είναι η πρόταση μας για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

 

  • Η κρίση σήμερα δεν είναι οικονομική. Η οικονομική κρίση είναι το αποτέλεσμα της προχειρότητας, της κακοδιαχείρισης, των συμφερόντων, της έλλειψης προγραμματισμού και νοικοκυρέματος της χώρας. Αντί να διδαχθούμε από τα παθήματά μας κάνουμε ξανά τα ίδια και ακολουθούμε την ίδια τακτική.
  • Ας σταματήσει τουλάχιστον για τα εκπαιδευτικά μας πράγματα αυτό το «ΟΠΩΣ ΝΑΝΑΙ, ΟΠΟΥ ΝΑΝΑΙ, ΟΠΟΤΕ ΝΑΝΑΙ»
  • Δεν είναι πολύ εγωιστικό, επιπόλαιο και τελικά δυσάρεστο και επιζήμιο ένα από τα πιο σημαντικά (αν όχι το σημαντικότερο) από τα ΕΘΝΙΚΑ θέματα, η Εκπαίδευση και η Παιδεία να αφήνονται στην τύχη τους ή σε ένα και μόνο πρόσωπο;
  • Από τα δύο Ιδρύματα, λοιπόν, το Πανεπιστήμιο που διεκδικούμε, και το ΤΕΙ που υπάρχει και διαθέτει είκοσι χιλιάδες (20000) φοιτητές, υποδομές και εγκαταστάσεις, μπορεί να προκύψει ένα νέο ισχυρό Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στη Στερεά Ελλάδα.
  • Εναλλακτική πρόταση, το ΤΕΙ Θεσσαλίας να ενσωματωθεί στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και να δημιουργηθεί ένα Ανώτατο Ίδρυμα στη Στερεά Ελλάδα (με την ίδια λογική της ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με τη συνένωση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, και με την ίδια λογική της σχεδιαζόμενης ίδρυσης ενός Πανεπιστημίου με τη συνένωση των ΤΕΙ Σερρών και Καβάλας). Με τον τρόπο αυτό και η περιφέρεια Θεσσαλίας και η Περιφέρεια Στερεάς θα έχουν από ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα.
  • Όσοι είναι στα πράγματα ξέρουν τι πρέπει να κάνουν.
  • Όσοι είναι στα πράγματα ας αφήσουν πίσω τους το θετικό στους στίγμα και το αποτύπωμά τους και ας μην απογοητεύσουν τον κόσμο της Στερεάς Ελλάδας και να μη ζημιώσουν την εκπαίδευση και μακροπρόθεσμα τον ίδιο τους τον εαυτό
  • Ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του για αυτά που κάνει αλλά και για αυτά που δεν κάνει
  • Οι πολιτικοί μας αντί να σκέφτονται τις επόμενες εκλογές καλύτερο θα ήταν να σκέφτονται τις επόμενες γενιές.
  • Όταν φύγει το ΤΕΙ και δεν υπάρχει Πανεπιστήμιο στην Στερεά Ελλάδα και στη Λαμία τότε θα καταλάβουμε όλοι το λάθος μας.
  • Όσοι σήμερα «ποιούν την νήσσαν», ανέχονται ή διαλαλούν τον τεμαχισμό και την κατάργηση του ΤΕΙ Στερεάς να είναι σίγουροι ότι ο λαός της Περιφέρειας Στερεάς θα τους ανταμείψει δεόντως.
  • Επειδή συχνά μιλάμε για επενδύσεις ας μη ξεχνάμε ότι η σημαντικότερη και η μεγαλύτερη επένδυση της χώρας είναι η Παιδεία. Ας μη την περιφρονήσουμε και ας μη την υποτιμήσουμε άλλο, όχι άλλες προχειρότητες και σκοπιμότητες.

 

 

Και κάτι τελευταίο: να μην ξεχνάμε ότι Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΤΗΤΑ.

Ό,τι διεκδικούμε, να το διεκδικούμε όλοι μαζί:

ΜΕ ΜΙΑ ΦΩΝΗ, ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

δηλ. ένα ισχυρό ΑΕΙ (με ενδεικτικό όνομα π.χ. Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κεντρικής Ελλάδας) προερχόμενο

 

  • Είτε από το υπάρχον ΤΕΙ και το διεκδικούμενο Πανεπιστήμιο
  • Είτε από τη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

 

Να μην επαναληφθεί η αδράνεια, η αδιαφορία, τα μικροσυμφέροντα και οι μικροσκοπιμότητες που επιδείξαμε στην κατάργηση της Ακαδημίας πριν 35 χρόνια και του Πανεπιστημίου πριν 5 χρόνια.

 

Ντίνος Αναστασίου
π. Πρόεδρος
του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Share This Article
1 Comment
  • ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΟΥΝ ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΝ ΑΝΑΛΟΓΑ ΣΚΕΦΤΟΜΕΝΟΙ ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ .(Να μην επαναληφθεί η αδράνεια, η αδιαφορία, τα μικροσυμφέροντα και οι μικροσκοπιμότητες που επιδείξαμε στην κατάργηση της Ακαδημίας πριν 35 χρόνια και του Πανεπιστημίου πριν 5 χρόνια). ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΑΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΔΥΝΑΜΙΚΑ .
    ΑΣ ΣΚΕΦΤΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΝ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ ΝΑ ΔΙΑΜΕΛΙΣΕΙ ΤΟ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ. ΤΟ ΠΙΟ ΠΙΘΑΝΟ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΑΝ ΒΙΖΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΟ ΝΗΣΙ………….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *