Κάμψη, μετά οκτώ τρίμηνα ισχυρής ανάπτυξης

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
3 Min Read

Η ελληνική οικονομία, έπειτα από οκτώ τρίμηνα συνεχούς επέκτασης σε τριμηνιαία βάση, κατέβασε ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο 2022, όπως σημειώνει η Eurobank Research σε ανάλυσή της στο τελευταίο τεύχος «7 Ημέρες Οικονομία».

-Advertisement-

Η ελληνική οικονομία, έπειτα από οκτώ τρίμηνα συνεχούς επέκτασης σε τριμηνιαία βάση, κατέβασε ταχύτητα το τρίτο τρίμηνο 2022, όπως σημειώνει η Eurobank Research σε ανάλυσή της στο τελευταίο τεύχος «7 Ημέρες Οικονομία».

Οπως αναφέρει, το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), ήτοι η αξία σε αγοραίες τιμές των τελικών αγαθών και υπηρεσιών που παράγει μια οικονομία σε μια χρονική περίοδο (τρίμηνο, εξάμηνο και έτος), μειώθηκε ελαφρά σε τριμηνιαία βάση κατά 0,5%, ενώ σε ετήσια βάση ενισχύθηκε κατά 2,8%, ρυθμός αρκετά βραδύτερος σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο 2022 (7,1%).

Η εν λόγω επιβράδυνση της οικονομίας ήρθε εν μέσω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος. Οπως σημειώνει η Eurobank Research, η περίοδος Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2022 χαρακτηρίστηκε:

- Advertisement -

• Πρώτον, από επίμονα υψηλό πληθωρισμό, με τη μέση ετήσια μεταβολή του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 11,5%, από 10,4% το δεύτερο τρίμηνο 2022 και 6,6% το πρώτο τρίμηνο 2022.

• Δεύτερον, από τη συνέχιση των γεωπολιτικών αναταραχών στο μέτωπο της Ουκρανίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το διεθνές εμπόριο και τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Η επιβράδυνση της οικονομίας ήρθε εν μέσω του δυσμενούς διεθνούς περιβάλλοντος, σημειώνει η Eurobank.

• Τρίτον, από τις προοπτικές συγχρονισμένης πιο επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους των μεγάλων κεντρικών τραπεζών.

• Τέταρτον, από τη σταδιακή επιβράδυνση της μεταπανδημικής –εκρηκτικής στην αρχή– διάθεσης για κατανάλωση.

• Πέμπτον, από την απόσυρση πολλών δημοσιονομικών μέτρων κατά της πανδημίας και από την εισαγωγή νέων κατά της ενεργειακής κρίσης.

Η ιδιωτική κατανάλωση επιβραδύνθηκε εξαιτίας της ανόδου του πληθωρισμού που διαβρώνει το πραγματικό διαθέσιμο των νοικοκυριών, αλλά και του έντονα αρνητικού ρυθμού αποταμίευσής των.

Στο πεδίο του εξωτερικού τομέα οι εξαγωγές, μετά την υψηλή αύξηση κατά 18,8% το δεύτερο τρίμηνο 2022, παρέμειναν σχεδόν στάσιμες σε ετήσια βάση το τρίτο τρίμηνο 2022, ενώ σε τριμηνιαία βάση μειώθηκαν κατά 3,3%.

Την ίδια περίοδο οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 5,2%, δηλαδή με υψηλότερο ρυθμό σε σύγκριση με τις εξαγωγές, με αποτέλεσμα τη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου. Από την άλλη, θετική ήταν επίδοση των επενδύσεων παγίων.

kathimerini.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *