Ad imageAd image

Καμπανάκι από καθηγητή του ΑΠΘ: Νωρίτερα το δεύτερο κύμα κορονοϊού αν έρθουν ασυμπτωματικοί τουρίστες

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
3 Min Read
Νέο καμπανάκι για το δεύτερο κύμα της πανδημίας από καθηγητή του ΑΠΘ

Το δεύτερο κύμα του κορονοϊού, αν αυτό έρθει τελικά, θα «χτυπήσει» νωρίτερα τη χώρα, αν μπει στη χώρα έστω και μικρός αριθμός ασυμπτωματικών τουριστών. Σύμφωνα με τον καθηγητή του ΑΠΘΔημοσθένη Σαρηγιάννη, μία ενδεχόμενη εισροή πέντε ασυμπτωματικών τουριστών την ημέρα με κορονοϊό για το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, θα μπορούσε να φέρει ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης από 19-20 έως τέλος Σεπτεμβρίου, δηλαδή ένα μήνα νωρίτερα από τις μέχρι τώρα προβλέψεις.

-Advertisement-

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία επικαλούμενος μοντέλο που έχει αναπτύξει με την ομάδα του ανέλυσε τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το τουριστικό κύμα, μιλώντας στο Πρακτορείο FM.

«Το δεύτερο κύμα μπορεί να προκύψει, αν “χάσουμε” τους ασυμπτωματικούς φορείς που είναι ενεργοί στην κοινότητα και διασπείρουν τον ιό», διευκρινίζει ο κ. Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «ένας ασυμπτωματικός μπορεί να κολλήσει μέχρι και 20 άτομα». Όσον αφορά στα μέτρα που ελήφθησαν και λαμβάνονται, ο καθηγητής τονίζει ότι «είναι σημαντικός ο συνδυασμός τους, και όχι μόνο το κάθε μέτρο χωριστά». Κάτι που όπως λέει, «καταδεικνύει ότι όλοι πρέπει να επιδείξουμε ένα αίσθημα ευθύνης και να εφαρμόσουμε τα μέτρα προστασίας και ως πολίτες και καταναλωτές, αλλά και ως οικονομικοί παράγοντες».

«Το κλείσιμο των σχολείων και των Πανεπιστημίων τον Μάρτιο έφερε μία μείωση στο βαθμό του επιπολασμού του ιού γύρω στο 18%. Όχι πολύ μεγάλο ποσοστό, με δεδομένο ότι έκλεισαν ξαφνικά όλα τα σχολεία της χώρας. Αυτό όμως συνδυάστηκε με μία πολύ σημαντικότερη μείωση της τάξης του 45% όταν έκλεισαν και οι χώροι αναψυχής. Κι αυτό συνέβη γιατί πολλά παιδιά όταν βρέθηκαν εκτός σχολείου πήγαν στην καφετέρια. Στη συνέχεια το lockdown είχε μία πολύ σημαντική απόδοση της τάξης του 85% στη μείωση των επαφών».

-Advertisement-

Ωστόσο το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι τι θα συμβεί τώρα που έχουν ανοίξει τα πάντα και δη οι χώροι αναψυχής που το κλείσιμο τους συνέβαλε δραστικά στη μη μετάδοση του ιού. Η απάντηση ήρθε με παράδειγμα. «Αν κρατάμε την απόσταση και φοράμε και οι δύο μάσκα έχουμε πιθανότητα να κολλήσουμε ο ένας από τον άλλο (ένας υγιής από έναν φορέα ) γύρω στο 5%. Αν φοράει ο ένας μόνο μάσκα τότε οι πιθανότητες αυξάνονται στο 50-75%».

Ο καθηγητής στα τέλη Μαρτίου είχε κάνει την εκτίμηση ότι στο τέλος της πανδημίας θα έχει μολυνθεί το 50% του ελληνικού πληθυσμού. Και το επόμενο ερώτημα βέβαια είναι πότε υπολογίζει αυτό το τέλος. «Το τέλος αυτό είναι ένας μαθηματικός θεωρητικός υπολογισμός που λέει ότι αν δεν υπάρχει κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή, ή εμβόλιο, ώστε να δημιουργήσουμε ανοσία με φαρμακευτικό τρόπο, τουλάχιστον το 50% θα πρέπει να επιμολυνθεί για να δημιουργηθεί αυτή η ανοσία. Στην πραγματικότητα το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 50%. Οι υπολογισμοί που γίνονται και από άλλους συναδέλφους είναι από 60-70%. Δεν σημαίνει όμως ότι θα φτάσουμε εκεί, ακριβώς γιατί ελπίζουμε όλοι ότι θα υπάρξει φαρμακευτική αγωγή. Το δικό μας μοντέλο λέει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί 15-20.000. Φυσικά κάτω από 1%».

ethnos

-Advertisement-
TAGGED:
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *