Συνεχείς είναι οι εξελίξεις στον χώρο των drones, οι οποίες φέρνουν σημαντικές αλλαγές στον τεχνολογικό τομέα.
Ραγδαία εξελίσσεται ο χώρος των drones και δεν είναι λίγα εκείνα τα τεχνολογικά επιτεύγματα που βλέπουν συχνά το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα, αποδεικνύονται ικανά να φέρουν πολλές αλλαγές στον τεχνολογικό τομέα και ειδικότερα στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Ωστόσο, στην περίπτωση του οράματος της BAE Systems για «καλλιέργεια» (αντί κατασκευής ή συναρμολόγησης) drones σε δεξαμενές με χημικά φαντάζει υπερβολική- αλλά ίσως να μην είναι.
Όπως αναφέρει το Reuters, «κλειδί» της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι μια συσκευή με το όνομα Chemputer, που στην ουσία είναι ένας χημικός υπολογιστής, ικανός να ψηφιοποιεί και συνθέτει χημικές διαδικασίες.
«Γνωρίζετε το 3D printing ή το additive layer manufacturing. Εκεί παίρνουμε έναν ρομποτικό βραχίονα, που σηκώνει μάζες ύλης, τις οποίες επεξεργαζόμαστε σε στρώματα για τη δημιουργία ενός αντικειμένου. Στο “chemputing”, αυτό που κάνουμε είναι να παίρνουμε μάζες ύλης μεγέθους μορίου και να χρησιμοποιούμε χημικές αντιδράσεις για να κάνουμε τη συναρμολόγηση» λέει ο Νικ Κολοζίμο, στέλεχος της βρετανικής εταιρείας.
Μάλιστα, θεωρείται πως η τεχνική αυτή θα μπορούσε να επιταχύνει σημαντικά την παραγωγή drones, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολεμικών μηχανών, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, μέσα σε εβδομάδες αντί για χρόνια. Ωστόσο, η ιδέα αυτή βρίσκεται δεκαετίες ακόμα μακριά από την υλοποίησή της. «Νομίζω πως μέσα στα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια θα ανακαλύπτουμε νέα υλικά μέσω αυτής της διαδικασίας. Θα φτιάχνουμε επίσης πράγματα σε πολύ μικρή κλίμακα, ίσως μέσα σε πέντε ή δέκα χρόνια. Αλλά είναι μακρύς ο δρόμος πριν μπορέσουμε να καλλιεργήσουμε αεροπλάνα- ωστόσο υπάρχει η δυνατότητα για κάτι τέτοιο εντός του αιώνα» εκτιμά ο Κολοζίμο.