Επιδείνωση του καιρού προβλέπεται από το απόγευμα της Κυριακής 6/4, με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και πρόσκαιρα πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά, καθώς και στα κεντρικά και βόρεια ημιορεινά. Η μεταβολή του καιρού θα ξεκινήσει από τη βόρεια χώρα.
Ο Γιάννης Καλλιάνος με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υποστηρίζει ότι “όταν αναφερόμαστε σε ψυχρές αέριες μάζες, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν “γεννιούνται” ή “εκκινούν” από μια χώρα, ειδικά όταν αυτή έχει μικρή έκταση σε σχέση με την έκταση της αέριας μάζας που επηρεάζει για παράδειγμα ολόκληρη την Κεντροανατολική Ευρώπη, όπως στην επικείμενη ψυχρή μάζα”.
“Το να αναφέρουμε μεμονωμένα τη Φινλανδία, ή την Σουηδία, τη Νορβηγία ή – γιατί όχι – και τη Δανία, ως πηγή αυτών των μαζών, είναι σαν να λέμε το καλοκαίρι ότι οι θερμές αέριες μάζες που επηρεάζουν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα “προέρχονται από την Ιταλία”. Δεν ευσταθεί επιστημονικά” συμπληρώνει ο μετεωρολόγος.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, ο όρος “φινλανδικό κρύο” που έρχεται τις επόμενες ημέρες, είναι αδόκιμος.
Η ανάρτησή του
“Τη Δευτέρα αναμένουμε χιονοπτώσεις σε αρκετές ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, ενώ στη Δυτική Μακεδονία τα φαινόμενα θα ξεκινήσουν από το απόγευμα της Κυριακής. Αξιοσημείωτο είναι ότι στη Θράκη και στην Κεντρική Μακεδονία ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρες χιονοπτώσεις ακόμη και σε υψόμετρα 100-200 μέτρων, άρα και σε σχεδόν πεδινές περιοχές” έγραψε ο Γιάννης Καλλιάνος.
Ωστόσο, παρατηρώ το φαινόμενο ότι πολλές σελίδες και μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι αυτή η ψυχρή εισβολή προέρχεται από… τη Φινλανδία. Κάτι τέτοιο είναι εσφαλμένο και επιστημονικά αδόκιμο.

Όταν αναφερόμαστε σε ψυχρές αέριες μάζες, πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι δεν “γεννιούνται” ή “εκκινούν” από μια χώρα, ειδικά όταν αυτή έχει μικρή έκταση σε σχέση με την έκταση της αέριας μάζας που επηρεάζει για παράδειγμα ολόκληρη την Κεντροανατολική Ευρώπη, όπως στην επικείμενη ψυχρή μάζα.
Μπορούμε να πούμε ότι προέρχονται από τον Βόρειο πόλο και μέσω της Ρωσίας και των Σκανδιναβικών χωρών θα έρθουν προς την περιοχή μας, καθώς η προέλευσή τους σχετίζεται με περιοχές που έχουν τη δυναμική να παράγουν ή να φιλοξενούν τέτοιες εκτεταμένες και ιδιαίτερα ψυχρές μάζες (βλέπετε σχετική φωτογραφία με τις ψυχρές αέριες μάζες να εμφανίζονται με μπλε και μωβ αποχρώσεις και με όριο τη λευκή καμπύλη)Το να αναφέρουμε μεμονωμένα τη Φινλανδία, ή την Σουηδία, τη Νορβηγία ή – γιατί όχι – και τη Δανία, ως πηγή αυτών των μαζών, είναι σα να λέμε το καλοκαίρι ότι οι θερμές αέριες μάζες που επηρεάζουν την Ελλάδα κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα “προέρχονται από την Ιταλία”. Δεν ευσταθεί επιστημονικά.
Με απόλυτο σεβασμό προς όλους όσοι ασχολούνται με την πρόγνωση του καιρού, ο ρόλος του Μετεωρολόγου δεν είναι μόνο η πρόγνωση, αλλά και η ορθή ερμηνεία και μετάδοση της πληροφορίας, πάντοτε με μετριοπάθεια”.
Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού
Εν τω μεταξύ νωρίτερα εκδόθηκε έκτακτο δελτίο επιδέινωσης του καιρού.
Πιο αναλυτικά προβλέπονται:
Α. Κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες
1. Την Κυριακή (06-04-2025) τις απογευματινές και βραδινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από το βράδυ στο βορειοανατολικό Αιγαίο (περιοχή Λήμνου).
2. Τη Δευτέρα (07-04-2025) μέχρι το μεσημέρι στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια (κυρίως στα βόρεια) και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Β. Κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις
1. Από τη νύχτα της Κυριακής (06-04-2025) προς Δευτέρα (07-04-2025) και έως νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας στα ορεινά και τα ημιορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης (περιοχές με υψόμετρο από 400 μέτρα και πάνω).
2. Τις πρωινές ώρες της Δευτέρας (07-04-2025) στα ορεινά Ηπείρου και Θεσσαλίας.
Γ. Αισθητή πτώση της θερμοκρασίας από το απόγευμα της Κυριακής στη Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία τη Δευτέρα και την Τρίτη στην κεντρική και τη νότια Ελλάδα.
Παγετός τις βραδινές ώρες της Δευτέρας (07-04-2025) στη βόρεια χώρα και τις πρωινές και βραδινές ώρες Τρίτης, Τετάρτης και Πέμπτης στο εσωτερικό όλης της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μπορείτε να έχετε μια γενική εικόνα για την εξέλιξη του καιρού, μέσα από την ιστοσελίδα της ΕΜΥ (www.oldportal.emy.gr), από τη Γενική Πρόγνωση του καιρού. Η επικαιροποίηση του παρόντος Έκτακτου Δελτίου θα γίνει σε 24 ώρες.
Πώς θα κάνουμε Μεγάλη Εβδομάδα και Πάσχα – Η πρόγνωση του ECMWF
Την ίδια ώρα τα πρώτα στοιχεία για την Μεγάλη Εβδομάδα και για το Πάσχα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο ECMWF, δείχνουν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.
πηγη thetoc
Γελοίοι!