Την άποψη ότι «ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας αυτή τη στιγμή είναι παγίδα για τον Ερντογάν» εξέφρασε ο στρατιωτικός αναλυτής και αξιωματικός εν αποστρατεία, Σάββας Καλεντερίδης μιλώντας στο zougla.gr και στην εκπομπή «Review» για την τουρκική προκλητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες. Τη συζήτηση συντόνισαν οι δημοσιογράφοι Χρήστος Μαζάνης και Ιρένα Αργύρη.
Όπως όμως διευκρίνισε, «οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες πια να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση, ακόμα και στρατιωτικά την Τουρκία εάν χρειαστεί. Ο στρατός μας δεν είναι όπως το 2020 όταν το “Ορούτς Ρέις” αλώνιζε επί 50 ημέρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι πολύ πιο έτοιμος και έχουν καλυφθεί πολλά κενά που είχαν προκύψει λόγω της οικονομικής κρίσης».
«Η Τουρκία αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα»
Αιτιολογώντας την άποψή του πως είναι δύσκολο αυτή τη στιγμή να προκληθεί θερμό επεισόδιο, τονίζει: «Οι επιχειρήσεις της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ και στο Κουρδιστάν δεν πάνε καλά. Ετοιμάζεται να κάνει άλλον έναν πόλεμο, να εισβάλει στη Συρία. Η λίρα πέφτει, ο πληθωρισμός θα κλείσει γύρω στο 60%. Με αυτά τα δεδομένα, δεν τον παίρνει τον Ερντογάν να δημιουργήσει μια κρίση με την Ελλάδα ή ένα θερμό επεισόδιο όταν δεν έχει προεξοφληθεί η κατάληξή του. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ούτε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον ή κάποιας μεγάλης δύναμης για κάτι τέτοιο».
«Προσοχή στην έξοδο του τέταρτου γεωτρύπανου»
«Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως η Τουρκία δεν θα ξεδιπλώσει προσεκτικά όλη την ατζέντα της που σχετίζεται με τη Θράκη, το Αιγαίο, την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Η μοναδική περίπτωση για να έχουμε μια κρίση αλλά όχι θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι η έξοδος του τέταρτου γεωτρύπανου της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, και στην περίπτωση που η Τουρκία επιλέξει να το στείλει στην περιοχή της συμφωνίας που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ. Εκεί ναι, θα έχουμε μια κρίση με την Τουρκία. Η κρίση αυτή θα έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με αυτά του “Oρούτς Ρέις”, μόνο που αυτή τη φορά θεωρώ ότι η Ελλάδα είναι πιο έτοιμη σε επιχειρησιακό αλλά και σε διπλωματικό επίπεδο, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι πιο έτοιμες από ποτέ», συνεχίζει.
«Η Ελλάδα πρέπει να σκληρύνει τη στάση της και να περάσει στην αποτροπή»
Ερωτηθείς εάν η στάση της Ελλάδας αυτή τη στιγμή απέναντι στην προκλητικότητα της Τουρκίας είναι ορθή, ο γνωστός στρατιωτικός αναλυτής είναι σαφής: «Τις στρατιωτικές δυνάμεις τις έχουμε για διπλωματία και πολιτική. Όμως, εάν η Ελλάδα σκληρύνει τη στάση της και αλλάξουμε επίπεδο και περάσουμε στην αποτροπή, δείχνουμε ότι η χώρα έχει πρόθεση. Εάν η Ελλάδα περάσει στην αποτροπή, θα αλλάξει τη στάση της η Τουρκία, το ΝΑΤΟ, αλλά και η ΕΕ. Και θα σας πω ένα παράδειγμα: Όταν για πρώτη φορά μετά από τόσες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών η Ελλάδα αποφάσισε να αναπτύξει τα αντιαεροπορικά της συστήματα όπως τους Patriot, τότε δείξαμε αποφασιστικότητα και στείλαμε το μήνυμα πως, εάν συνεχίσεις, θα εγκλωβίζω οτιδήποτε μπαίνει στο Αιγαίο. Διαπίστωσα λοιπόν ότι αυτό δημιούργησε μια αναταραχή στην Τουρκία και έναν εκνευρισμό. Αυτό σημαίνει πως, εάν η Ελλάδα αποφασίσει να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα ακολουθώντας το δόγμα της αποτροπής, θα αλλάξουν όλα».
«Ο εναέριος χώρος μας είναι ασφαλισμένος καλύτερα από οποιασδήποτε χώρας στο ΝΑΤΟ»
Κληθείς να συγκρίνει τη στρατιωτική δύναμη της Ελλάδας και της Τουρκίας, ο Σάββας Καλεντερίδης επισημαίνει: «Η Τουρκία έχει εθνική αμυντική βιομηχανία, που σημαίνει ότι, σε περίπτωση πολεμικής εμπλοκής, έχει τη δυνατότητα να αναπληρώνει χωρίς να έχει εξάρτηση από άλλες χώρες, ενώ εμείς δεν έχουμε αμυντική βιομηχανία. Κι ένα άλλο πλεονέκτημα είναι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, βέβαια, διότι η Ελλάδα έχει μια από τις ισχυρότερες αντιαεροπορικές άμυνες στην Ευρώπη και στο ΝΑΤΟ. Ο ελληνικός εναέριος χώρος είναι ασφαλισμένος καλύτερα από οποιασδήποτε άλλης χώρας του ΝΑΤΟ. Άρα ναι, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την Τουρκία και στα νησιά, και στη Θράκη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάζουμε».
«Το αφήγημα που κυκλοφορεί στην Ελλάδα ότι η Τουρκία εξωτερικεύει τα εσωτερικά της προβλήματα είναι λάθος. Όλες οι κινήσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα και στην Κύπρο εντάσσονται στον εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό της και κάθε βήμα που γίνεται γίνεται για να υποστηρίξει αυτόν τον σχεδιασμό», συμπληρώνει.
«Ο Ερντογάν θα χάσει τις εκλογές και θα φύγει από τη χώρα»
Αναφερθείς στα εσωτερικά προβλήματα της γειτονικής χώρας, στην υγεία του Ερντογάν, αλλά και στο πολιτικό του μέλλον, σημειώνει μεταξύ άλλων: «Ο Ερντογάν είναι επιληπτικός και έχει κάνει παράλληλα δύο εγχειρήσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου: μία στην Τουρκία κα μία στη Γερμανία. Το έχουμε δει κατά καιρούς να έχει επιδεινωθεί η υγεία του, αλλά το μεγάλο πρόβλημά του είναι η διαφθορά και η κατάσταση της οικονομίας. Θεωρείται βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα χάσει τις εκλογές – όλα δείχνουν αυτό. Τα στοιχεία που παρουσίασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με χρήματα της οικογένειας Ερντογάν σε εταιρείες στο εξωτερικό έχουν βάση. Δεν θα μπορεί να μείνει στη χώρα, θα πρέπει να φύγει μετά από όλα αυτά που έχει κάνει. Τα 75 εκατ. δολάρια που παρουσίασαν ότι έβγαλε ο Ερντογάν στο εξωτερικό είναι στραγάλια… Η περιουσία του υπολογίζεται στα 15 δισ. δολάρια. Οι άνθρωποι αυτοί λεηλάτησαν τον εθνικό πλούτο της Τουρκίας, κι αυτό σημαίνει πως δεν υπάρχει χώρος για να μείνουν στη χώρα εάν χάσουν τις εκλογές. Αυτός και η οικογένειά του πρέπει να βρουν μια αραβική χώρα που θα τους δεχτεί, είτε τη Ρωσία ή εάν θα τους δεχθεί κάποια δυτική χώρα».
Και μετά τον Ερντογάν, τι;
«Μετά τον Ερντογάν θα δούμε μια Τουρκία η οποία θα προσπαθήσει να ξαναχτίσει τις γέφυρες με τη Δύση, κι αυτό θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για εμάς. Αλλά η μεταβατική περίοδος θα κρατήσει για τουλάχιστον δύο με τρία χρόνια, αφού σκεφτείτε πόσες χιλιάδες κόσμος φυλακίστηκε και τιμωρήθηκε – στρατιωτικοί, γιατροί, δικηγόροι, πολιτικοί. Όλοι αυτοί θα επιδιώξουν τη δικαίωση, που σημαίνει ότι στο εσωτερικό της Τουρκίας θα υπάρξει και ένα κλίμα αντεκδίκησης. Όλα αυτά δείχνουν, λοιπόν, πως θα έχουμε μια πολιτική εσωστρέφεια στην Τουρκία για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. Και μια χώρα που έχει τέτοια ζητήματα δεν μπορεί να δείξει τη επιθετικότητα που δείχνει σήμερα η Τουρκία» καταλήγει.
Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε: