«Καλάθι Θεσσαλίας» και «νέο» κράτος στη ΔΕΘ – Οι εξηγήσεις του Μητσοτάκη και οι αγωνίες

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
6 Min Read

Η ώρα των εξηγήσεων και του πρώτου απολογισμού από τον πρωθυπουργό για τη διάλυση του Θεσσαλικού κάμπου σε συνέχεια της ζημιάς από τις φωτιές στον Έβρο έφτασε, σε μια ΔΕΘ (η πρώτη της νέας τετραετίας) την οποία αλλιώς περίμενε η κυβέρνηση. Υπό το βάρος της «σκυταλοδρομίας» δραματικών γεγονότων στους δυόμισι μετεκλογικούς μήνες, το Μαξίμου παλεύει να ανοίξει βηματισμό και, κυρίως, να ανακτήσει πλήρως τον πολιτικό έλεγχο με συντεταγμένους τους γαλάζιους.

-Advertisement-

Στην αναπροσαρμοσμένη παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο τρέχον, τελευταίο διήμερο της ΔΕΘ (στις 8 το βράδυ του Σαββάτου η ομιλία του και στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής η συνέντευξη Τύπου) «κόπηκε» οτιδήποτε… πανηγυρικό και αποκλείστηκαν βουλευτές, ακόμα και μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Στη Θεσσαλονίκη μεταβαίνουν σήμερα μόνο οι εξ απορρήτων του Μητσοτάκη και οι υπουργοί των παραγωγικών υπουργείων, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης (Οικονομίας), ο Κώστας Σκρέκας (Ανάπτυξης), ο Αδωνις Γεωργιάδης (Εργασίας), ο Θόδωρος Σκυλακάκης (Περιβάλλοντος – Ενέργειας) με τους λοιπούς στα γραφεία τους στην Αθήνα ή στο θεσσαλικό «πεδίο».

Οι 2+1 άξονες

Η πρωθυπουργική παρέμβαση έχει, κατά πληροφορίες, στον πυρήνα της 2+1 βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορά την καταστροφή στη Θεσσαλία και τη «νέα πραγματικότητα», κατά την ορολογία των κυβερνητικών για την κλιματική κρίση. Εξ ου και προδιαγράφονται εκτεταμένες αναφορές στο «καλάθι Θεσσαλίας»: κρατική αρωγή (αποζημιώσεις), θέματα δημόσιας Υγείας, αποκατάσταση υποδομών, ευρωπαϊκό χρήμα για την επόμενη μέρα κ.ο.κ. Και προφανώς απαντήσεις για λάθη, παραλείψεις, καθυστερήσεις και ευθύνες.

Ο δεύτερος άξονας έχει να κάνει με τη «μεταρρυθμιστική επιτάχυνση», όπως την έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός από την κυβερνητική μηχανή. Αυτή δεν αφορά μόνο την Πολιτική Προστασία, αλλά ευρύτερα τις «μαύρες τρύπες» που, όπως αποδεικνύεται, παραμένουν στη λειτουργία του κράτους: στα θέματα της οικονομίας, της Υγείας, της Δικαιοσύνης. Πρόκειται ουσιαστικά για το «μεταρρυθμιστικό καλάθι» του Μητσοτάκη, ο οποίος έχει ανάγκη να μπλοκάρει με συγκεκριμένες εξαγγελίες – και όχι με… οραματικές αναφορές – την αμφισβήτηση της επάρκειας και της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης.

- Advertisement -

Ο τρίτος άξονας αφορά το οικονομικό καλάθι. Οι προσδοκίες κινούνται χαμηλά, καθώς έχει προτεραιοποιηθεί εκτάκτως το αναγκαίο… restart τόσο στη Θεσσαλία όσο και στον πληγωμένο από τις φωτιές Έβρο. Έγκυρες πηγές σημειώνουν ότι δεν εκτροχιάζεται το προεκλογικό οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ, δηλαδή οι μόνιμες παρεμβάσεις. Επηρεάζεται ωστόσο ευθέως, ή μάλλον ακυρώνεται, ο αρχικός σχεδιασμός για μέτρα έκτακτου χαρακτήρα (βλέπε την παράταση του Market Pass).

Χαμηλά οι προσδοκίες για τις οικονομικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής

Δύο χρόνια μετά τη σύσταση υπουργείου

Η Πολιτική Προστασία είναι άλλωστε στο επίκεντρο. Η ενίσχυσή της, συγκεκριμένα, με «σημαντικές ανακοινώσεις», σύμφωνα με πρωθυπουργικούς συνεργάτες, για τις δομές της, το προσωπικό και τα πρωτόκολλα λειτουργίας της. Δύο χρόνια μετά τη σύσταση αυτόνομου υπουργείου, το Μαξίμου κρίνει αναγκαία την αναδιοργάνωση.

Το νέο μοντέλο Πολιτικής Προστασίας θα το εντάξει ο πρωθυπουργός στους τομείς που απαιτούν «εκσυγχρονισμό». Σύμφωνα με πληροφορίες, προεξοφλούνται τοποθετήσεις για πιο ενεργό ρόλο των ένοπλων δυνάμεων στις έκτακτες καταστάσεις (η μεγαλύτερη εμπλοκή συνεπώς του υπουργείου Εθνικής Άμυνας), για πλήρη αναβάθμιση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων, για αναβάθμιση των μετεωρολογικών σταθμών, για το πρόγραμμα «Αιγίς» (ενίσχυση σε μέσα και προσωπικό), για την αξιοποίηση τεχνητής νοημοσύνης στο «112», για το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικής διοίκησης, δήμων και περιφερειών, για την ενίσχυση της λογοδοσίας της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς οι επιδόσεις της θα συνδέονται με τη χρηματοδότησή τους.

«Δεν μηδενίζουμε…»

Το σκεπτικό της κυβέρνησης το έχει σκιαγραφήσει ο πρωθυπουργός με την πρόσφατη αποστροφή του «δεν κρύβουμε τίποτα, δεν ωραιοποιούμε τίποτα, δεν μηδενίζουμε τίποτα». Η φράση αυτή κρύβει στην πραγματικότητα τις δύο μεγαλύτερες αγωνίες του Μαξίμου: αφενός να πείσει την κοινωνία ότι μιλά τη γλώσσα της αλήθειας για όσα έγιναν ανά την επικράτεια προτού καν συμπληρωθούν οι πρώτες 100 μέρες διακυβέρνησης μετά τη διπλή εκλογική νίκη του Μαΐου και του Ιουνίου, αφετέρου να μην «καταργηθούν» στα μάτια των πολιτών τα βήματα προς τα εμπρός της προηγούμενης τετραετίας.

Εξ ου και είναι βέβαιο ότι ο Μητσοτάκης θα υπερασπιστεί συγκεκριμένες πρωτοβουλίες της πρώτης γαλάζιας θητείας – από τη ψηφιοποίηση υπηρεσιών μέχρι τις οικονομικές επιδόσεις σε δύσκολες συγκυρίες -, παραδεχόμενος όμως αναγκαστικά παθογένειες και δυσλειτουργίες του κράτους. Με τα λόγια κυβερνητικού αξιωματούχου «ανοίγει η συζήτηση για το πώς αλλάζεις δραστικά και βελτιώνεις το κράτος, ενόσω αυτό λειτουργεί και οι συνθήκες μεταβάλλονται διαρκώς».

Τα… καμπανάκια

Στο πρωθυπουργικό και κυβερνητικό επιτελείο χτυπούν άλλωστε τα πρώτα καμπανάκια, μέσα από κυλιόμενες μετρήσεις. Είναι προφανές ότι το (βαρύ) πολιτικό κλίμα «ζυγίζεται» συνεχώς και επηρεάζει το ύφος, τα μηνύματα και τελικά τις αποφάσεις του Μαξίμου.

Ενδεικτικά τα στοιχεία της πρόσφατης δημοσκόπησης της Metron Analysis (για το «Mega»): μόνο το 28% απαντά ότι η χώρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση (από 44% τον περασμένο Ιούλιο) και το 15% απαντά αυθόρμητα ότι αποτελεί πλέον πρόβλημα η «ανασφάλεια/ανεπάρκεια της κυβέρνησης» (από 3% τον περασμένο Ιούνιο).

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *