Tον κώδωνα του κινδύνου έκρουσαν δύο εταιρείες που ειδικεύονται στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, καθώς λένε ότι εντόπισαν κακόβουλο λογισμικό το οποίο μπορεί να προκαλέσει διακοπές στην ηλεκτροδότηση ολόκληρων περιοχών δίνοντας εντολή στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές να σταματήσουν τη μετάδοση ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ανάλυση του κακόβουλου λογισμικού, που είναι γνωστό ως Crash Override ή industroyer, δείχνει ότι χρησιμοποιήθηκε κατά τη κυβερνοεπίθεση που κατέληξε στη διακοπή ηλεκτροδότησης στην Ουκρανία τον Δεκέμβριο του 2016, αναφέρουν η αμερικανική εταιρεία Dragos Inc και η σλοβακική εταιρεία κατασκευής λογισμικού ασφαλείας ESET.
Η ανακάλυψη του κακόβουλου λογισμικού αναζωπύρωσε τους φόβους για άλλα ευάλωτα σημεία στα δίκτυα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την κυβερνοεπίθεση, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία, αλλά η Μόσχα αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.
Ο ιδρυτής της εταιρείας Dragos, Ρόμπερτ Λι, τόνισε ότι το κακόβουλο λογισμικό μπορεί να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, για αρκετές ημέρες, σε τμήματα του ηλεκτρικού δικτύου μιας χώρας, αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να διακόψει ολοκληρωτικά την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρο το δίκτυο. Ηδη η εταιρεία έχει ειδοποιήσει τους κυβερνητικούς φορείς αλλά και τις εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για τους κινδύνους δίνοντάς τους και κάποιες λύσεις σχετικά με το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση κυβερνοεπίθεσης, τόνισε ο κ. Λι.
Το Crash Override μπορεί να ανιχνευθεί αν μια εταιρεία ελέγχει το δίκτυό της για μη φυσιολογική κίνηση, όπως για ίχνη ότι το κακόβουλο λογισμικό αναζητεί τις τοποθεσίες των υποσταθμών ή ότι στέλνει μηνύματα για να θέσει σε λειτουργία τους διακόπτες, ανέφερε ο κ. Λι.
Το δείγμα του κακόβουλου λογισμικού που αναλύθηκε από την Dragos μπορεί να επηρεάσει τα ηλεκτρικά δίκτυα στην Ευρώπη και με κάποιες μετατροπές θα ήταν δυνατόν να επηρεάσει και τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ.