Χωρίς καιρικά ακρότατα θα κυλήσει ο φετινός Μάρτης δείχνουν τα πρώτα κλιματικά προγνωστικά δεδομένα, τα οποία πάντοτε τα δεχόμαστε με τις σχετικές επιφυλάξεις που κρατάμε πάντοτε στις μακροπρόθεσμες προβλέψεις. Στην αρχή συμβουλευόμαστε το πιο έγκυρο ατμοσφαιρικό μοντέλο το οποίο μας δείχνει ότι ο καιρός τις επόμενες ημέρες θα κυλήσει βελτιωμένος σε όλη τη χώρα με τοπικές μόνο νεφώσεις μέχρι και την Καθαρά Δευτέρα. Στα νότια θα υπάρχει ένα πεδίο υψηλών πιέσεων και η θερμοκρασία τις επόμενες ημέρες θα κυμαίνεται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά.
Στο παρακάτω βίντεο παρατηρούμε ότι παρότι από τα βόρεια Βαλκάνια διέρχονται διαδοχικά χαμηλά αυτά δεν θα μας επηρεάσουν και θα έχουμε μόνο παροδική συννεφιά. Όπως φαίνεται από την Τρίτη θα έχουμε μεταβολή του καιρού από τα βόρεια με τοπικές βροχές και πτώση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4 βαθμούς και θα επανέλθουμε σε κανονικές τιμές για την εποχή
Ειδικότερα για την Αθήνα στο παρακάτω μετεώγραμμα διακρίνεται η διατήρηση της θερμοκρασίας περί τους 9 βαθμούς στην στάθμη των 850 hPa , δηλαδή περί τους 20 με 21 βαθμούς μέχρι και τις 11 Μαρτίου. Από εκεί και μετά διακρίνεται η πτώση της θερμοκρασίας περί τους 4 με 6 βαθμούς μέχρι και το τέλος του δευτέρου δεκαημέρου του Μαρτίου με παράλληλα φαινόμενα υετού (κυρίως από τις 15 Μαρτίου και μετά όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα)
Χρονικό Διάστημα 4-10 Μαρτίου 2019
Η διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη σχεδόν την Ευρώπη με τις τιμές να είναι πάρα πολύ υψηλές ακόμη και κατά 6 με 8 βαθμούς πάνω από την μέση κλιματική τιμή στην Ανατολική Ευρώπη.
Για το ίδιο χρονικό διάστημα εμφανίζονται και πολύ κάτω του αναμενομένου μέσου όρου τιμές υετού σε όλα τα νότια της Ευρώπης, ενώ αντίθετα στα Βόρεια οι βροχές θα είναι υψηλές καθώς αναμένονται διαδοχικά χαμηλά να επηρεάσουν τα βόρεια τμήματα της Ευρώπης και αυτό αποτυπώνεται στον παρακάτω χάρτη υετού.
Χρονικό Διάστημα 11-17 Μαρτίου 2019
Την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου οι θερμοκρασίες αρχίζουν και υποχωρούν από τα Βορειοδυτικά τμήματα της Ευρώπης και επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα, όπως το ίδιο συμβαίνει επίσης και στη χώρα μας με ελαφρώς υψηλότερες τιμές μόνο στα ανατολικά.
Υπάρχει αλλαγή στην κυκλοφορία των βαρομετρικών συστημάτων, και κάποια βαρομετρικά χαμηλά καταφέρνουν από την ΒΔ Ευρώπη να «κατηφορίσουν» νοτιότερα και τα οποία θα μας επηρεάσουν με βροχές. Στον παρακάτω χάρτη διακρίνονται οι υψηλότερες βροχοπτώσεις από την μέση κλιματική τιμή σε όλα τα Βαλκάνια και κυρίως στα κεντρικά και βόρεια με τιμές ακόμη και 30-40 mm .
Χρονικό Διάστημα 18-24 Μαρτίου 2019
Κατά την διάρκεια της τρίτης εβδομάδος του Μαρτίου οι θερμοκρασίες θα ανέβουν ξανά σε όλη την Ευρώπη και θα κυμαίνονται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά, ενώ στη χώρα μας δεν θα υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις από την μέση κλιματική τιμή.
Από πλευράς βροχοπτώσεων στα νότια της Ευρώπης παρουσιάζονται χαμηλότερα ύψη βροχής και το ίδιο συμβαίνει στον κορμό της ηπειρωτικής Ελλάδος και την Δυτική Ελλάδα. Αντίθετα στα νησιά του Αιγαίου έχουμε ελαφρώς υψηλότερες τιμές βροχών, όχι όμως σημαντικές.
Στο ίδιο περίπου καιρικό μοτίβο θα κυλήσει και η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου σύμφωνα με τα τελευταία κλιματικά προγνωστικά δεδομένα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μεσοπρόθεσμων Προγνώσεων τα οποία διατίθενται στα πλαίσια του προγράμματος EFFIS μέσω των υπηρεσιών Copernicus της Ευρωπαικής Ένωσης.