Καινοτόμο ρομπότ – βοηθός ηλικιωμένων, με αλτσχάιμερ (ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ)

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Ρομπότ ”φύλακας άγγελος” ηλικιωμένων με αλτσχάιμερ δημιούργησαν Θεσσαλονικείς, μαζί με Ευρωπαίους ερευνητές. Το ρομπότ προσέχει τον ηλικιωμένο σαν να είναι δίπλα του ένας άνθρωπος, τον βοηθά και του θυμίζει όσα πρέπει να προσέχει στην καθ ημερότητα του.

-Advertisement-

Στο  στο περίπτερο 14, στο stand της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, οι επισκέπτες της ΔΕΘ, θα έχουν  την ευκαιρία να δουν από κοντά το ρομπότ και να μάθουν τα παντα για τις ιδιότητες και τη βοήθεια που παρέχει.

”Το ρομπότ κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος RAMCIP. Σκοπεύει στη κατασκευή ενός ρομποτικού συστήματος που βοηθάει στην καθημερινότητα ηλικιωμένων που είναι στα πρώτα στάδια του αλτσχάιμερ ”, ανέφερε στο Seleo.gr, ο ερευνητής στο ΕΚΕΤΑ, Ανδρέας Κανελάτος.

1rompot

Για να κατασκευαστεί το ρομπότ δούλεψαν πανεπιστήμια από Ελλάδα κι άλλες ευρωπαϊκές χώρες μαζί με εταιρείες. Χρειάστηκε να δουλέψουν πάνω από πενήντα άτομα για τρία χρόνια ώστε να κατασκευαστεί το εν λόγω ρομπότ. ”Ακόμα δεν έχει βγει στην αγορά, είναι το πρώτο ρομπότ αυτό και το αδερφάκι του που βρίσκεται στην Πολωνία. Θα ήταν καλό να βγει στην αγορά, αλλά χρειάζεται κάποια χρόνια ακόμα. Ήδη προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες αλλαγές”, τόνισε ο  ερευνητής στο ΕΚΕΤΑ, Ανδρέας Κανελάτος.

Ρομπότ- βοηθός για τους ηλικιωμένους με αλτσχάιμερ.

Το ρομπότ θυμίζει στον ηλικιωμένο να πάρει τα χάπια του, πλησιάζει το σημείο που υπάρχουν τα χάπια και τα δίνει, καθώς και να παρακολουθήσει εάν τα παίρνει. Μπορεί να προσεγγίσει αντικείμενα που βρίσκονται σε μεγάλο ύψος, το κεφάλι του ρομπότ περιλαμβάνει μία οθόνη προβολής εκφράσεων προσώπου και σε περίπτωση πτώσης του ηλικιωμένου, μπορεί να το καταλάβει και να πάρει γρήγορα τηλέφωνο σε οικείο πρόσωπο του ηλικιωμένου.

 

Σύμφωνα με τον κ. Κανελάτο, όσοι ηλικιωμένοι ήρθαν σε επαφή με το ρομπότ και συμμετείχαν στο project, ήταν ευχαριστημένοι και θετικοί,με το ρομπότ να έχει αντεπεξέλθει σε όλες τις συνθήκες.

Το έργο RAMCIP, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση στα πλαίσια του προγράμματος Horizon 2020, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου ρομπότ για την παροχή βοήθειας στην οικιακή καθημερινότητα ηλικιωμένων με Ήπια Νοητική Διαταραχή. Το ΕΚΕΤΑ θα βρίσκεται στο Περίπτερο 14, στο stand της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας .

2rompot

Το έργο RAMCIP συντονίζεται από το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών («ΙΠΤΗΛ») του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης («ΕΚΕΤΑ» – Θεσσαλονίκη, Ελλάδα). Η κοινοπραξία του έργου περιλαμβάνει ερευνητές από το Πολυτεχνείο του Μονάχου (Γερμανία), το πανεπιστήμιο της Πίζας (Ιταλία), το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Κρήτη, Ελλάδα), την Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου του Lublin (Πολωνία), το κέντρο θεραπείας και έρευνας της νόσου Alzheimer της Βαρκελώνης («Fundacio ACE», Ισπανία), καθώς και δύο εταιρίες ρομποτικής, την «ACCREA» (Πολωνία) και τη «SHADOW Robotics Company» (Ηνωμένο Βασίλειο).

seleo.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *