«Καίγεται» ο πλανήτης – Τι συμβαίνει στο σώμα μας από τις ακραίες θερμοκρασίες

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
5 Min Read

Η Γη κατέγραψε πρόσφατα τη θερμότερη ημέρα που έχει καταγράψει ποτέ – ένα ρεκόρ που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πιθανότατα θα σπάει συνεχώς, καθώς η κλιματική κρίση ανεβάζει συνεχώς τις θερμοκρασίες.

Και αυτό συμβαίνει γρήγορα: μια νέα έκθεση διαπίστωσε ότι ο περασμένος μήνας ήταν ο θερμότερος Ιούνιος του πλανήτη ενώ όπως σημειώνεται το CNN, οι εννέα θερμότεροι Ιούνιοι συνέβησαν όλοι τα τελευταία εννέα χρόνια.

Οι εξαιρετικά ζεστές ημέρες του καλοκαιριού είναι πιο συχνές τώρα από ό,τι το 1970 σε 195 περιοχές των ΗΠΑ, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα Climate Central.

Σε μια κομητεία του Τέξας, τουλάχιστον 11 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα σε μια εβδομάδα κατά τη διάρκεια ενός αδυσώπητου κύματος καύσωνα τον Ιούνιο. Στο Μεξικό, οι υψηλές θερμοκρασίες έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 112 ανθρώπους από τον Μάρτιο. Ένα πρόσφατο κύμα καύσωνα στην Ινδία σκότωσε τουλάχιστον 44 άτομα στο κρατίδιο Μπιχάρ.

- Advertisement -

Πώς να προστατευτείτε

Σε περίοδο καύσωνα, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τον εαυτό σας και τους άλλους ασφαλείς.

Πρώτον, προσέξτε για συμπτώματα θερμοπληξίας ή άλλων ασθενειών.

Η δώστε νερό σε κάποιον που μπορεί να εμφανίζει συμπτώματα ενώ  η χορήγηση υγρών μπορεί να τον βοηθήσει να δροσιστεί. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί κάποιος να χάσει τις αισθήσεις του ή έχει ναυτία ή εμετό.

Όταν κάνει ζέστη έξω, προσπαθήστε να αποφεύγετε τις υπαίθριες δραστηριότητες – ειδικά μεταξύ των ωρών 11 π.μ. και 3 μ.μ., σύμφωνα με τον Linden. Αν πρέπει να βγείτε έξω, φορέστε ανοιχτόχρωμα ρούχα, καλύψτε το κεφάλι σας και πιείτε πολλά υγρά.

Μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να πιείτε νερό – καθώς αυτό μπορεί να είναι σημάδι αφυδάτωσης. Η Linden συνιστά να πίνετε τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό -ή και περισσότερο- την ώρα.

Αν αρχίσετε να αισθάνεστε ζαλάδα, ζάλη, εφίδρωση, γρήγορο σφυγμό, απομακρυνθείτε αμέσως από τη ζέστη.

Προσπαθήστε να βρείτε κλιματισμό ή μέρη στην περιοχή σας όπου μπορείτε να πάτε για να παραμείνετε δροσεροί. Ακόμη και το να περάσετε μερικές ώρες σε ένα εμπορικό κέντρο ή μια δημόσια βιβλιοθήκη μπορεί να βοηθήσει.

Όταν βρίσκεστε στο σπίτι, οι ανεμιστήρες μπορούν να βοηθήσουν, αλλά μην βασίζεστε σε αυτούς ως μοναδικό τρόπο δροσιάς – ενώ μπορεί να αισθάνεστε πιο άνετα, δεν θα βοηθήσουν στην πρόληψη των ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη.

Ποιος κινδυνεύει περισσότερο

Οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις καθώς και τα παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.

Οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες ιατρικές παθήσεις μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό να αντιληφθούν και να ανταποκριθούν στις αλλαγές της θερμοκρασίας και μπορεί να λαμβάνουν φάρμακα που επιδεινώνουν τις επιπτώσεις της ζέστης σύμφωνα με το CDC.

Τι συμβαίνει στο σώμα μας

Κανονικά, το σώμα σας είναι συνηθισμένο σε ένα συγκεκριμένο εύρος θερμοκρασιών, συνήθως μεταξύ 97 και 99 βαθμών Φαρενάιτ. Όταν ο εγκέφαλός σας αντιλαμβάνεται μια αλλαγή – είτε χαμηλότερη είτε υψηλότερη από αυτή – προσπαθεί να βοηθήσει το σώμα σας να κρυώσει ή να θερμανθεί.

Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο το σώμα σας δροσίζεται είναι με τη διαστολή των αγγείων και την αύξηση του καρδιακού σας ρυθμού, η οποία βοηθάει να έρθει η θερμότητα και το αίμα στην επιφάνεια του σώματός σας και βοηθάει στην απελευθέρωση της υπερβολικής θερμότητας.

Όταν εκτίθεστε σε υψηλές θερμοκρασίες, γίνεται πιο δύσκολο για το σώμα σας να προσπαθήσει να συμβαδίσει με την ψύξη του. Και αν το περιβάλλον σας είναι ζεστό και υγρό, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται τόσο εύκολα – γεγονός που ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματός σας ακόμη πιο ψηλά.

Οι υψηλές θερμοκρασίες του σώματος μπορεί να οδηγήσουν σε βλάβη του εγκεφάλου και άλλων ζωτικών οργάνων, λέει το CDC. Μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με τη ζέστη.

in.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *