Δευτέρα σήμερα, 26.04.2021 και όπως κάθε Δευτέρα, έγινε η καθιερωμένη, ζωντανή ενημέρωση για την πορεία του προγράμματος αναφορικά με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Για το εμβόλιο ενημερώνουν η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, με το εμβόλιο της Astrazeneca να βρίσκεται εκ νέου στο προσκήνιο, καθώς αύριο, 27.04.2021, έχει προγραμματιστεί να ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού των 30-39 ετών αποκλειστικά με το συγκεκριμένο σκεύασμα.
Επίσης, όπως σας είχε ενημερώσει το newsit.gr, αναμένονταν νέες οδηγίες για τις γυναίκες που είναι έγκυες αλλά και για εκείνες που βρίσκονται σε αναπαραγωγική ηλικία. Κάτι που επιβεβαιώθηκε, με την κυρία Θεοδωρίδου να μιλά για «στάση αναμονής» σε ό, τι αφορά το εμβόλιο της Astrazeneca, ενώ ανακοινώθηκε επίσης πως και η ηλικιακή ομάδα 40 έως 44 ετών, θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο για εμβόλιο Astrazeneca. Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. Τον λόγο πήρε αρχικά η Μαρία Θεοδωρίδου, μιλώντας για την σημασία των εμβολιασμών, κάνοντας ειδική αναφορά στο εμβόλιο της Johnson & Johnson και την προσωρινή παύση της χορήγησής του λόγω των θρομβωτικών επεισοδίων που καταγράφηκαν αλλά και την μετέπειτα άρση της συγκεκριμένης απαγόρευσης στις ΗΠΑ μετά από τους απαραίτητους ελέγχους.
Οι εξελίξεις με το εμβόλιο της Johnson & Johnson
Μίλησε για 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου στις ΗΠΑ. Αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 49 ετών και μέση ηλικία τα 37 χρόνια. Από τα 15 αυτά περιστατικά, τα 13 ήταν σε αυτή την ηλικία και τα 2 σε ηλικία άνω των 50 ετών, ενώ ο χρόνος εμφάνισης των συμπτωμάτων ήταν έως δύο εβδομάδες μετά το εμβόλιο.
Το συμπέρασμα των Αρχών ήταν πως τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων αναφορικά με τα σπάνια θρομβωτικά επεισόδια.
«Το γεγονός ότι γίνεται τόσο γρήγορα ο έλεγχος, σημαίνει ότι η παρακολούθηση των εμβολιασμών γίνεται με σχολαστικότητα και διαφάνεια. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, λαμβάνοντας υπόψιν αυτά τα δεδομένα, γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης της χορήγησης του εμβολίου (σ.σ. της Johnson & Johnson) και στη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψιν και τα επιδημιολογικά δεδομένα», συμπλήρωσε η κυρία Θεοδωρίδου, λέγοντας πως και το εμβόλιο της Johnson & Johnson ξεκινά στην Ελλάδα.
Εμβόλιο Astrazeneca – Οι αλλαγές στο διάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης
Στην συνέχεια, αναφέρθηκε στα του εμβολίου της Astrazeneca, «το οποίο έχει πάρει η Επιτροπή απόφαση να χορηγείται σε άτομα άνω των 30 και μια τροποποίηση μικρή είναι η ύπαρξη μιας ευελιξίας στο μεσοδιάστημα που υπάρχει μεταξύ πρώτης και δεύτερης δόσης. Δηλαδή το πρόγραμμα παραμένει σταθερό, να απέχουν οι δόσεις 12 εβδομάδες, αλλά εάν κάποιος δικαιούχος επιθυμεί να εμβολιαστεί μετά τις 8 εβδομάδες μπορεί να το κάνει με μία μείωση της άριστης ανοσολογικής απάντησης, αλλά όχι τέτοιας που να μεταβάλλει την τελική αποτελεσματικότητα του εμβολίου».
Φάκελος εγκυμοσύνη και Astrazeneca
Η ίδια είπε ότι για το άνοιγμα της πλατφόρμας υπάρχει ενδιαφέρον και από τις γυναίκες 30-40 ετών, δηλαδή της καταλληλότερης αναπαραγωγικής ηλικίας. Είπε χαρακτηριστικά: «Ήδη είχαμε φτάσει από το στάδιο της απαγόρευσης να εμβολιάζεται μια έγκυος, φτάσαμε στο να εμβολιάζεται πια κανονικά όπως ο υπόλοιπος πληθυσμός. Τα στοιχεία για τις κυήσεις (σ.σ. μίλησε για 90.000 κυήσεις) έδειξαν πως δεν υπάρχει σήμα ανησυχίας για τον εμβολιασμό και τις κυήσεις με τα εμβόλια MRNA.
Κατά 99,9% και τα εμβόλια με ιικό φορέα είναι απόλυτα ασφαλή για την κύηση. Μειονεκτούν μόνο στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να στηρίζουν την απόλυτα ασφαλή χορήγηση των εμβολίων κατά την κύηση. Το ότι θα είναι περίπου σίγουρο ότι θα είναι ασφαλή, στηρίζει και την περίπτωση πως αν μια γυναίκα εμβολιαστεί κατά την κύηση, αυτό δεν συνεπάγεται και διακοπή της κύησης. Επομένως είναι μια στάση αναμονής για λίγο, μέχρι να έχουμε επαρκή στοιχεία και αυτή η επιστημονική τυπικότητα δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την αναπαραγωγή των νέων γυναικών στη χώρα μας».
«Εμβόλιο Pfizer ή Moderna για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία»
Κι αν στην αρχική της τοποθέτηση η κυρία Θεοδωρίδου το είπε… απ’ έξω – απ’ έξω, σε ερώτηση δημοσιογράφου στην συνέχεια, το είπε ξεκάθαρα: Καλύτερα οι γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία να κάνουν κάποιο MRNA εμβόλιο μέχρι να έχουμε 100% ασφαλή στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των υπόλοιπων εμβολίων, εκείνων δηλαδή με ιικό φορέα. Κοινώς, η σύσταση είναι -τουλάχιστον προς το παρόν- οι γυναίκες που είναι έγκυες ή σκοπεύουν να μείνουν, να κάνουν εμβόλιο Moderna ή Pfizer.
Πάντως, η ίδια ξεκαθάρισε πως αν μια γυναίκα που είναι ήδη έγκυος έχει κάνει την πρώτη δόση με Astrazeneca, δεν υπάρχει κίνδυνος και μπορεί να κάνει κανονικά την δεύτερη δόση με το ίδιο εμβόλιο.
Και στους 40-44 μόνο εμβόλιο Astrazeneca!
Ο κ. Θεμιστοκλέους, στην συνέχεια είπε: «Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα για τους ηλικίας 30-39 ετών με το εμβόλιο της Astrazeneca δεδομένου ότι είχαμε αρκετά διαθέσιμα ραντεβού. Τα ραντεβού είναι αρκετά και κάποιος που θα κλείσει το ραντεβού αύριο, μπορεί να εμβολιαστεί ήδη από την Μεγάλη Τετάρτη.
Την Μεγάλη Πέμπτη θα κλείνουν ραντεβού οι 40-44 με το εμβόλιο της Astrazeneca, ίδια διαδικασία δηλαδή με τους 30-39 ετών».
Επιπλέον, πρόσθεσε πως η πλατφόρμα για τους 45-49 ετών θα ανοίξει το Μεγάλο Σάββατο με όλα τα εμβόλια.
Με λίγα λόγια, οι 30 έως 44 ετών, θα μπορούν να εμβολιάζονται μόνο με το σκεύασμα της Astrazeneca.
Μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί 2.870.000 εμβολιασμοί. 2.025.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ποσοστό 19,3% και 845.000 πολίτες έχουν εμβολιαστεί και με τις δυο δόσεις, ποσοστό 8%. Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα ενταχθεί στους εμβολιασμούς από 5 Μαΐου. Οι εμβολιασμοί τον Μάιο θα επιταχυνθούν είπε ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και αναφέρθηκε στην δυναμικότητα του συστήματος, το οποίο επεκτείνεται.
Κορονοϊός: Δείτε ολόκληρη την ενημέρωση όπως μεταδόθηκε ζωντανά
πηγη-newsit.gr