Και όμως, ο κορονοϊός έχει μια απρόσμενα καλή σχέση με τον καρκίνο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment

Μπορούν τα διδάγματα από την πανδημία του κορονοϊού να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση του καρκίνου;

-Advertisement-

«Μπορούν» απαντούν οι ερευνητές του Ινστιτούτου Νοσημάτων Θώρακος Northwestern Medicine Canning στις ΗΠΑ.

Οι ειδικοί σε μελέτη που δημοσιεύουν στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of Clinical Investigation, αποκαλύπτουν ότι η λοίμωξη Covid-19 βοηθά στην υποχώρηση του καρκίνου και υποστηρίζουν ότι η νέα ανακάλυψη, θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για νέες θεραπείες της νόσου.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί βρέθηκαν μπροστά σε μια απροσδόκητη ανατροπή, καθώς παρατήρησαν ότι το RNA (το γενετικό υλικό) του κορονοϊού (SARS-CoV-2), που προκαλεί τη λοίμωξη Covid-19, πυροδότησε την ανάπτυξη ενός μοναδικού τύπου ανοσοποιητικού κυττάρου, το οποίο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.

- Advertisement -

Αυτά τα κύτταρα, που ονομάστηκαν επαγώγιμα μη κλασικά μονοκύτταρα (I-NCMs), βρέθηκαν να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα και θα μπορούσαν ενδεχομένως να αξιοποιηθούν για τη θεραπεία διάφορων τύπων καρκίνου, οι οποίοι είναι ανθεκτικοί στις θεραπείες που είναι σήμερα διαθέσιμες.

Τα ευρήματα αυτά εξηγούν ενδεχομένως τον μηχανισμό πίσω από την αναφερόμενη υποχώρηση ορισμένων καρκίνων που έχουν παρατηρηθεί μετά από λοίμωξη Covid-19.

«Αυτή η ανακάλυψη ανοίγει μια νέα οδό για την αντιμετώπιση του καρκίνου», δήλωσε ο Ankit Bharat, MD, επικεφαλής της θωρακοχειρουργικής και διευθυντής του Canning Thoracic Institute.

«Με την παρούσα μελέτη διαπιστώσαμε ότι τα ίδια κύτταρα που ενεργοποιούνται από τη λοίμωξη Covid-19 θα μπορούσαν να προκληθούν με ένα φάρμακο για την αντιμετώπιση του καρκίνου και συγκεκριμένα είδαμε μια ανταπόκριση με το μελάνωμα, τον καρκίνο του πνεύμονα, του μαστού και του παχέος εντέρου στη μελέτη. Παρόλο που αυτό είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο και η αποτελεσματικότητα μελετήθηκε μόνο σε προκλινικά ζωικά μοντέλα, προσφέρει ελπίδα ότι ίσως μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή την προσέγγιση προς όφελος ασθενών με προχωρημένο καρκίνο που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες».

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη χρησιμοποιώντας τόσο ανθρώπινους ιστούς, όσο και ζωικά μοντέλα, διαπίστωσε ότι αυτά τα μοναδικά ανοσοποιητικά κύτταρα μπορούν να διεγερθούν φαρμακολογικά με τη χρήση μικρών μορίων, δημιουργώντας ενδεχομένως μια νέα θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με καρκίνο.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να έχει σημαντικά αποτελέσματα, ειδικά σε ασθενείς με επιθετικό ή προχωρημένο καρκίνο που έχουν εξαντλήσει τις παραδοσιακές θεραπευτικές επιλογές, όπως οι ανοσοθεραπείες.

Πώς η αντίδραση του οργανισμού στην COVID-19 βοηθά στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια της νόσησης με Covid-19, μπορεί να διεγερθεί στον οργανισμό ένα ειδικό υποσύνολο ανοσοποιητικών κυττάρων.

Η διαδικασία αυτή αρχίζει όταν το RNA από τον ιό ενεργοποιεί ορισμένα σήματα στο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τα σήματα αυτά προκαλούν τη μετατροπή των κοινών μονοκυττάρων -ενός συνηθισμένου τύπου λευκών αιμοσφαιρίων- σε I-NCMs.

Αυτά τα νεοσχηματισμένα κύτταρα έχουν την ιδιότητα να μετακινούνται τόσο στα αιμοφόρα αγγεία όσο και στον περιβάλλοντα ιστό όπου αναπτύσσονται οι όγκοι, κάτι που τα περισσότερα άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος δεν μπορούν να κάνουν.

«Αυτό που κάνει τα εν λόγω κύτταρα τόσο ξεχωριστά είναι η διπλή τους ιδιότητα», εξηγεί ο δρ Bharat, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής χειρουργικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern.

«Συνήθως, τα ανοσοποιητικά κύτταρα που ονομάζονται μη κλασικά μονοκύτταρα περιπολούν τα αιμοφόρα αγγεία, αναζητώντας απειλές. Αλλά δεν μπορούν να εισέλθουν στην ίδια περιοχή του όγκου, λόγω της έλλειψης ειδικών υποδοχέων. Αντίθετα, τα I-NCMs που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της λοίμωξης Covid-19 διατηρούν έναν μοναδικό υποδοχέα που ονομάζεται CCR2, επιτρέποντάς τους να ταξιδέψουν πέρα από τα αιμοφόρα αγγεία και να διεισδύσουν στο περιβάλλον του όγκου. Μόλις φτάσουν εκεί, απελευθερώνουν ορισμένες χημικές ουσίες για να στρατολογήσουν τα κύτταρα φυσικών δολοφόνων. Αυτά τα φονικά κύτταρα στη συνέχεια κατακλύζουν τον όγκο και αρχίζουν να επιτίθενται απευθείας στα καρκινικά κύτταρα, συμβάλλοντας στη συρρίκνωση του όγκου», λέει ο ίδιος.

Αν και η έρευνα αυτή είναι πολλά υποσχόμενη, ο δρ Bharat προειδοποιεί ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού η προσέγγιση αυτή χρησιμοποιηθεί σε κλινικές συνθήκες.

«Βρισκόμαστε σε πρώιμο στάδιο, αλλά υπάρχει η δυνατότητα να αλλάξει η θεραπεία του καρκίνου. Τα επόμενα βήματά μας θα περιλαμβάνουν κλινικές δοκιμές για να δούμε αν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια και αποτελεσματικότητα τα ευρήματα για να βοηθήσουμε τους καρκινοπαθείς», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η ομάδα ελπίζει τώρα ότι, με περαιτέρω έρευνα, θα μπορέσει να αναπτύξει θεραπείες που θα στοχεύουν ειδικά αυτά τα κύτταρα για τη θεραπεία καρκίνων που σήμερα είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν.

Η έρευνα θα μπορούσε ενδεχομένως να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο με το Πρόγραμμα Διπλής Αντικατάστασης Πνεύμονα και Πολυθεματικής Φροντίδας (DREAM) του Θωρακικού Ινστιτούτου Canning, μια πρώτη στο είδος της κλινική πρωτοβουλία στο Northwestern Medicine που παρέχει μεταμοσχεύσεις διπλού πνεύμονα σε επιλεγμένους ασθενείς με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα που δεν ανταποκρίνονται στις συμβατικές θεραπείες.

Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 40 ασθενείς έχουν λάβει μεταμόσχευση διπλού πνεύμονα μέσω του προγράμματος DREAM.

«Παρόλο που το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα επιτυχημένο, αναμένουμε ότι ορισμένοι ασθενείς μπορεί να κάνουν υποτροπή. Δεδομένου ότι χρησιμοποιούμε μονοκύτταρα στην έρευνά μας, θα μπορούσαμε δυνητικά να θεραπεύσουμε τους ασθενείς του DREAM χωρίς να διακινδυνεύσουμε την απόρριψη των νέων πνευμόνων τους», καταλήγει ο ίδιος.

Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH) των ΗΠΑ, το Θωρακικό Ινστιτούτο Canning και διεξήχθη από ομάδα επιστημόνων της Ιατρικής Σχολής Feinberg και κλινικών ιατρών του Νοσοκομείου Northwestern Memorial.

news247

Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *