Και η Γερμανία στο «παιχνίδι» των εξοπλιστικών προγραμμάτων μετά τη συμφωνία Αθήνας-Παρισιού

Νewsroom
By Νewsroom Tags: Add a Comment
3 Min Read

Λίγες ημέρες μετά την αμυντική συμφωνία για προμήθεια 18 γαλλικών μαχητικών Rafale, ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι, φέρεται να ανοίγει ο δρόμος στο «παζάρι» των εξοπλιστικών προγραμμάτων και για τη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε ο απεσταλμένος του OPEN TV στο Βερολίνο, Παντελής Βαλασόπουλος, το Βερολίνο επιδιώκει κομμάτι από την «πίτα» των αμυντικών εξοπλισμών, με τις φρεγάτες.

Αυτή τη στιγμή η Ελλάδα διαθέτει ήδη τέσσερις γερμανικές φρεγάτες, ωστόσο ο στόχος είναι η ανανέωσή τους με φρεγάτες «πολλαπλών λειτουργιών», δηλαδή από τα πιο σύγχρονα όπλα στο Ναυτικό. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι σε αναζήτηση και τορπιλών για τα υποβρύχια τύπου «Παπανικολής», τα οποία και δεν διαθέτουν οι Τούρκοι.

Bloomberg:«Γιατί υπάρχει η Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν μπορεί να προστατεύσει τα μέλη της;»

- Advertisement -

Την ανάγκη να σταθεί με αποφασιστικότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλευρό της Ελλάδας στην αντιπαράθεσή της με την Τουρκία και να βάλουν στην άκρη της κράτη μέλη της τους διασταγμούς τους σε αυτό το θέμα, επισήμανε σε άρθρο του το Bloomberg.

Ο συντάκτης του άρθρου, Φερντινάντο Τζουλιάνο, τονίζει πως το θέμα των εντάσεων της Ελλάδας με την Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά απλό για την ΕΕ, από τη στιγμή που ένα κράτος μέλος έρχεταιαντιμέτωπο με τις εδαφικές αξιώσεις ενός γειτονικού έθνους, της Τουρκίας.

Ωστόσο, λόγω της αμφίσημης προσέγγισης ορισμένων μελών της, τα οποιά φοβούνται τις πολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις μιας αντιπαράθεσης με την Άγκυρα, «τίθεται ένα θεμελιώδες ζήτημα για το μπλοκ: ποιο είναι το νόημα της ύπαρξης αυτού του κλαμπ κρατών, αν δεν είναι έτοιμο να προστατεύσει τα μέλη του;».

«Αυτοί οι δισταγμοί ενέχουν το ρίσκο να προκαλέσουν μια δικαιολογημένη αίσθηση δυσαρέσκειας στην Αθήνα, λίγα χρόνια μετά την αποτυχημένη διαχείριση από την ΕΕ της κρίσης χρέους της. Ρισκάρουν επίσης να δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για όλα τα κράτη μέλη. Εάν η Τουρκία μπορεί να εκμεταλλευτεί τις διαιρέσεις εντός της ΕΕ, το ίδιο θα μπορέσουν να κάνουν και άλλες χώρες, όπως η Ρωσία και η Κίνα», συνεχίζει.

Ακόμα, επισημαίνει ότι η Τουρκία επιζητεί εδώ και καιρό να ανασχεδιάσει τα θαλάσσια σύνορά της με την Ελλάδα και μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, έγινε πιο επιθετική. Έτσι, η διπλωματική κόντρα κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ολομέτωπο πόλεμο σε μια περιοχή του πλανήτη που περιλαμβάνει τη Λιβύη, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο και οι εντάσεις είναι διαρκείς.

πηγή: protothema.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *