Αν αυτό το διάστημα μιλάμε για καύσωνα στην πόλη μας, οι μεγαλύτεροι ηλικιακά Λαμιώτες έχουν να θυμούνται μιας από τις πιο καυτές μέρες που βίωσαν στις αρχές της δεκαετίας του 70′. Ήταν το 1973 όταν η πόλη και ολόκληρη η χώρα κατέγραψαν μερικές από τις θερμότερες ημέρες διαχρονικά.
Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα της εποχής ο καύσωνας που έπληττε την Ελλάδα από 15-20 Ιουλίου, έκανε… pick στις 19 Ιουλίου 1973.
Η Λαμία κέρδισε την πρωτιά… πανελλαδικά και την τρίτη -μέχρι σήμερα υψηλότερη θερμοκρασία όλων των εποχών.
Για την ακρίβεια ο υδράργυρος είχε καταγράψει τις εξής θερμοκρασίες:
Λαμία 46,5° C
Ελευσίνα 46,4° C
Αγχίαλος 46,2° C
Τανάγρα 46,0° C
Λάρισα 45,2°C
Νέα Φιλοδέλφεια 42.4°C
Αστεροσκοπείο Αθηνών 41,2° C.
Φονικός καύσωνας
Ο πιο φονικός καύσωνας ήταν τον Ιούλιο του 1987, προκαλώντας έως 4.000 νεκρούς, παρότι οι ανώτατες θερμοκρασίες δεν σημείωσαν ρεκόρ. Είχε μεγάλη διάρκεια. «Στην Αθήνα η μέγιστη θερμοκρασία ήταν επί οκτώ συνεχείς ημέρες ίση ή μεγαλύτερη των 41 βαθμών και ήταν εξαιρετικά υψηλές οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας, τουλάχιστον στις έξι από τις οκτώ ημέρες», λέει ο κ. Ζιακόπουλος.
Οι πιο ζεστές περιοχές της χώρας;
«Το πολύπλοκο ανάγλυφο και οι μεγάλου μήκους ακτογραμμές διαμορφώνουν ένα σύνθετο πεδίο τοπικών ανέμων που με τη σειρά τους δημιουργούν μωσαϊκό μικροκλιμάτων. Εάν η χώρα δεν επηρεάζεται από μεγάλης κλίμακας ανέμους, καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση των θερμοκρασιών είναι οι αύρες (θαλάσσια αύρα την ημέρα και απόγειος αύρα τη νύχτα). Ετσι, στις πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας στις οποίες δεν φθάνει η θαλάσσια αύρα παρατηρούνται οι μεγαλύτερες μέγιστες θερμοκρασίες», εξηγεί ο κ. Ζιακόπουλος.
Τέτοιες περιοχές είναι τα πεδινά της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου με αντιπροσωπευτικές πόλεις τις Σέρρες, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, το Αγρίνιο, τη Θήβα, τον Πύργο, τη Σπάρτη και το Αργος.