Καμπανάκι για τις βαριατρικές και αισθητικές επεμβάσεις στην Τουρκία – Ακριβό το «τίμημα» για τους ασθενείς

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment

Η επένδυση που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια η Τουρκία στον ιατρικό τουρισμό είναι μεγάλη, αλλά οι περιπτώσεις «ασθενών» που πλήρωσαν «βαρύ τίμημα» για μια αισθητική επέμβαση ολοένα και πληθαίνουν.  

-Advertisement-

Η Τουρκία δεν σταματά να διαφημίζει τον ιατρικό τουρισμό και μια γρήγορη αναζήτηση στο Διαδίκτυο, ακόμη και στα Ελληνικά, αρκεί για να διαπιστώσει κάποιος.

Από τις πλέον περιζήτητες, μάλιστα, «υπηρεσίες» στη γείτονα είναι οι βαριατρικές, καθώς και οι παντός είδους αισθητικές επεμβάσεις, με την Τουρκία να διαφημίζεται ως ο κορυφαίος προορισμός στην Ευρώπη στον συγκεκριμένο τομέα. Χαμηλό κόστος, χωρίς λίστες αναμονής και παροχές πολλών αστέρων προσελκύουν κάθε χρόνο στα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας πλήθος κόσμου. Το τίμημα, ωστόσο, για όλα αυτά μάλλον είναι ακριβό, κοστίζοντας κάποιες φορές ακόμη και τη ζωή των ασθενών, όπως συνέβη στην περίπτωση μίας άτυχης γυναίκας από την Ουαλία, ηλικίας μόλις 54 ετών, που έχασε πέρυσι τη ζωή της μετά από «γαστρικό μανίκι»: μια χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους που περιλαμβάνει την αφαίρεση μεγάλου τμήματος του στομάχου.

Όπως ανέφερε μόλις χθες, 12 Νοεμβρίου, σε άρθρο της η τουρκική Hurriyet, ο ιατρικός τουρισμός, που αποτελεί πλέον σημαντικό χαρακτηριστικό της Τουρκίας, αποφέρει σημαντικά έσοδα στη χώρα, ξεπερνώντας ακόμη και τα έσοδα από τον συμβατικό τουρισμό. Ορισμένα νοσοκομεία, μάλιστα, ανταποκρινόμενα σε αυτή την εισροή, έχουν αρχίσει να προσλαμβάνουν πολύγλωσσο προσωπικό, αποκλειστικά για να βοηθούν τους ασθενείς που έρχονται από το εξωτερικό με τις διευθετήσεις του ταξιδιού και της διαμονής, καλύπτοντας κάθε τους ανάγκη.

- Advertisement -

Χιλιάδες άνθρωποι στην Τουρκία για αισθητικές επεμβάσεις

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, οι αισθητικές χειρουργικές επεμβάσεις είναι εξαιρετικά διαδεδομένες στην Τουρκία, προσελκύοντας κάθε χρόνο χιλιάδες ξένους ασθενείς που επισκέπτονται τη χώρα ειδικά για τις επεμβάσεις αυτές.

Στην ιστοσελίδα istanbul.com, διαβάζει κανείς ως απάντηση στο ερώτημα «Γιατί βαριατρική χειρουργική στην Τουρκία;»: «Ένα από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα της βαριατρικής επέμβασης στην Τουρκία είναι το κόστος. Το συνολικό κόστος της βαριατρικής χειρουργικής στην Τουρκία είναι συχνά σημαντικά χαμηλότερο από ό,τι στις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και τμημάτων της Ευρώπης. Αυτή η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας επεκτείνεται όχι μόνο στη χειρουργική επέμβαση αλλά και στην προεγχειρητική και μετεγχειρητική φροντίδα, καθιστώντας την ελκυστική επιλογή για ιατρικούς τουρίστες».

Επίσης, οι επεμβάσεις στην Τουρκία, σύμφωνα πάντα με την ίδια ιστοσελίδα, δεν έχουν λίστες αναμονής: «Χωρίς λίστες αναμονής: Σε πολλές χώρες με δημόσια χρηματοδοτούμενα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, μπορεί να υπάρχουν μεγάλες λίστες αναμονής για βαριατρική χειρουργική μέσω της εθνικής υπηρεσίας υγείας. Στην Τουρκία, τα ιδιωτικά νοσοκομεία και κλινικές προσφέρουν συχνά πιο άμεση πρόσβαση στη χειρουργική επέμβαση, η οποία μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας για άτομα που θέλουν να συνεχίσουν το ταξίδι απώλειας βάρους τους αμέσως».

Και, επιπλέον, «η Τουρκία έχει αναπτύξει μια ισχυρή βιομηχανία ιατρικού τουρισμού, παρέχοντας υπηρεσίες υποστήριξης όπως μεταφορά, διαμονή και μεταφραστές σε διεθνείς ασθενείς. Αυτό καθιστά τη διαδικασία πιο προσιτή και λιγότερο αγχωτική για ασθενείς που ταξιδεύουν από το εξωτερικό».

Πληρώνουν με τη ζωή τους…

Παρά τις διαβεβαιώσεις αυτές, ωστόσο, όπως αποκάλυψε έρευνα του BBC τον Μάρτιο του 2023, επτά Βρετανοί ασθενείς που ταξίδεψαν στην Τουρκία για χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους πέθαναν μετά από επεμβάσεις εκεί.

Άλλοι επέστρεψαν στην πατρίδα τους με σοβαρά προβλήματα υγείας μετά από επέμβαση «γαστρικού μανικιού», κατά τις οποίες αφαιρείται περισσότερο από το 70% του στομάχου.

Οι επεμβάσεις, που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της νοσογόνου παχυσαρκίας, πραγματοποιούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όμως, επειδή μπορεί να χρειαστούν -όντως- χρόνια για να γίνει μέσω του βρετανικού ΕΣΥ (του NHS), κάποιοι αναζητούν θεραπεία στο εξωτερικό.

Σε αυτό, όπως υπογραμμίζει το BBC, συμβάλλει και η διαφήμιση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, σύμφωνα με γιατρούς στη Βρετανία, ο αριθμός των ασθενών που ταξιδεύουν στην Τουρκία και επιστρέφουν με σοβαρές επιπλοκές αυξάνεται.

Περίπου μία φορά την εβδομάδα, ένας «πολύ άρρωστος» ασθενής φτάνει στο αεροδρόμιο του Νιούκαστλ από την Τουρκία και μεταφέρεται κατευθείαν στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τον Δρ Sean Woodcock, σύμβουλο στο Northumbria Healthcare NHS Foundation Trust.

-Advertisement-
=Advertisement=

Ο Δρ Ahmed Ahmed, κορυφαίος χειρουργός και μέλος του συμβουλίου της Βρετανικής Εταιρείας Χειρουργικής Παχυσαρκίας και Μεταβολισμού, λέει ότι έχει αντιμετωπίσει ασθενείς που επιστρέφουν από την Τουρκία και οι οποίοι έχουν υποβληθεί σε μια εντελώς διαφορετική επέμβαση από εκείνη για την οποία κατάλαβαν ότι είχαν πληρώσει.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει στην Τουρκία για αυτού του είδους τη θεραπεία είναι άγνωστος, αλλά σύμφωνα με το BBC από το 2019 μέχρι το 2023 τουλάχιστον επτά Βρετανοί έχασαν τη ζωή τους μετά από χειρουργική επέμβαση απώλειας βάρους στην Τουρκία.

Επιπλέον, όπως διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι, οι τουρκικές κλινικές δέχονται για χειρουργική επέμβαση ακόμη και ανθρώπους που δεν την έχουν ανάγκη, όπως ανθρώπους με φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), δηλαδή μεταξύ 20 και 25. Άλλες, πάλι, ενθάρρυναν στην πραγματικότητα τους ασθενείς να πάρουν βάρους, ώστε να μπορέσουν να γίνουν δεκτοί για χειρουργική επέμβαση!

Η περίπτωση της 54χρονης

Η Janet Savage, 54 ετών, υποβλήθηκε σε «γαστρικό μανίκι», αλλά δεν συνήλθε ποτέ από την επέμβαση.

Η γυναίκα είχε ταξιδέψει στο ιδιωτικό νοσοκομείο Ozel Rich στην Αττάλεια και ήλπιζε να χάσει τρία κιλά, αφού προηγουμένως είχε πάρει Ozempic.

Όπως διαπίστωσε ο ιατροδικαστής, η 54χρονη πέθανε από οξεία αιμορραγία λόγω τραυματισμού της κοιλιακής αορτής, μετά την επέμβαση. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της επέμβασης φαίνεται ότι προκλήθηκε σοβαρό τραύμα στην αρτηρία. Η αορτή αποκαταστάθηκε αλλά η γυναίκα υπέστη ανακοπή.

Προειδοποιήσεις που πέφτουν στο κενό…

Η βρετανική κυβέρνηση προειδοποιεί για τους κινδύνους, αλλά στην περίπτωση αυτή ισχύει, όπως φαίνεται, το «φωνή βοώντος εν τη ερήμω»…

«Το επίπεδο των ιατρικών εγκαταστάσεων και των διαθέσιμων θεραπειών μπορεί να διαφέρει σημαντικά σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και μέσα στην ίδια χώρα. Γνωρίζουμε ότι έξι Βρετανοί υπήκοοι πέθαναν στην Τουρκία το 2023 μετά από ιατρικές διαδικασίες. Ορισμένοι Βρετανοί υπήκοοι αντιμετώπισαν επίσης επιπλοκές και χρειάστηκαν περαιτέρω θεραπεία ή χειρουργική επέμβαση μετά την επέμβασή τους», αναφέρει σε σχετικές οδηγίες για όσους σκοπεύουν να κάνουν «ιατρικό τουρισμό».

Εάν σκέφτεστε να ταξιδέψετε στην Τουρκία για ιατρική, χειρουργική ή οδοντιατρική θεραπεία:

συζητήστε τα σχέδιά σας με τον Βρετανό γιατρό, οδοντίατρο ή κλινικό ιατρό σας πριν προχωρήσετε

να κάνετε τη δική σας έρευνα – οι ιδιωτικές εταιρείες έχουν οικονομικό συμφέρον να σας κλείσουν τη θεραπεία σας και η βιβλιογραφία τους δεν θα πρέπει να είναι η μόνη πηγή πληροφοριών σας, σημειώνει.

Και επισημαίνει: «Το Foreign, Commonwealth & Development Office (FCDO) δεν παρέχει καμία έγκριση για την επάρκεια ή την καταλληλότητα οποιουδήποτε ιατρού ή εγκατάστασης».

Πηγή: iatropedia.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *