«Καμπανάκι» για αυξημένες πυρκαγιές το καλοκαίρι

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
3 Min Read

Ολοένα και εντείνονται οι ανησυχίες για τις πυρκαγιές ενόψει του καλοκαιριού με φόντο τον ασυνήθιστα ζεστό καιρό το περασμένο δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, με πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που «άγγιξαν» ακόμη και τους 35 βαθμούς Κελσίου σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

-Advertisement-

Ενδεικτικό του πρωτοφανούς σκηνικού του καιρού είναι το γεγονός πως ο φετινός Μάρτιος ήταν ο θερμότερος των τελευταίων 15 ετών. Στο πλαίσιο αυτό και στη «σκιά» ενός άνυδρου χειμώνα οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα για αυξημένες πυρκαγιές και αυτό το καλοκαίρι.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες έχουμε, ο άνυδρος χειμώνας που προηγήθηκε είναι στοιχεία πολύ ανησυχητικά για τις πυρκαγιές», δήλωσε ο εντεταλμένος ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Θοδωρής Γιάνναρος, μιλώντας στο MEGA το πρωί της Τρίτης του Πάσχα (07.05.24).

«Είμαστε πολύ πιο πάνω από τις φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, είμαστε έναν με δύο βαθμούς, τις επόμενες ημέρες θα πάμε 2 – 3, ακολουθεί μια πτώση και μετά θα βρεθούμε και πάλι αρκετά υψηλά», επεσήμανε ο ίδιος.

- Advertisement -

Και συνέχισε: «Δεν μπορούμε να έχουμε μια ακριβή πρόγνωση για το τι θα συμβεί το καλοκαίρι, ωστόσο από τα στοιχεία που έχουμε από εποχιακές προγνώσεις είναι αρκετά ανησυχητικά».

«Οι υψηλές θερμοκρασίες οι οποίες έχουμε, ο άνυδρος χειμώνας που προηγήθηκε είναι στοιχεία πολύ ανησυχητικά για τις πυρκαγιές. Χειμώνες οι οποίοι είναι θερμοί και άνυδροι, σχεδόν νομοτελειακά οδηγούν σε αντιπυρικές περιόδους με αυξημένη δραστηριότητα δασικών πυρκαγιών, πυρκαγιές οι οποίες ενδεχομένως να έχουν πολύ μεγάλη ένταση και να είναι δύσκολα διαχειρίσιμες», συμπλήρωσε.

 «Αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας, όσο μικρή και αν φαίνεται, δρομολογεί άλλα φαινόμενα, τα οποία δεν μπορούμε να συλλάβουμε σε όλη την έκτασή τους», υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχειριστής φυσικών καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας.

«Έχουμε διαπιστώσει ότι τα γεωδυναμικά φαινόμενα, δηλαδή οι κατολισθήσεις, τα κύματα τσουνάμι, συνδέονται με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα, δηλαδή με αυτά που εξελίσσονται στην ατμόσφαιρα. (…) Η άνοδος της θερμοκρασίας συμπαρασύρει φαινόμενα. Έχουμε δασικές πυρκαγιές. Μετά τις δασικές πυρκαγιές, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας και της αποσταθεροποίησης του κλίματος, έχουμε πολύ έντονες βροχοπτώσεις. Αυτές, δημιουργούν πλημμυρικά φαινόμενα, που δημιουργούν κατολισθήσεις, διαβρώσεις, έχουμε να κάνουμε με έναν κύκλο φαινομένων, ο οποίος συνεχώς επιταχύνεται. Εκείνο το οποίο κατανοούμε και συνειδητοποιούμε είναι ότι κάτι έχει αλλάξει και σε αυτό πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι ώστε να προσαρμοστούμε».

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *