Ιταλικός Τύπος: Η κρίση στην Ελλάδα δεν τελειώνει – Γιατί οι νέοι μεταναστεύουν

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
7 Min Read

Η ιταλική εφημερίδα «Ιl sole 24 ore» κάνει λόγο για μία βαθιά οικονομική κρίση σε χώρα όπου οι νέοι μεταναστεύουν για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη στο εξωτερικό

Μία ερώτηση απλή… Αν ζείτε στην Ελλάδα και έχετε πτυχίο στη μηχανική ρομποτική, τι κάνετε;… Φεύγετε! Καθώς δεν υπάρχει μέλλον εδώ».
-Advertisement-

Με αυτή τη φράση ξεκινάει ένα άρθρο της ιταλικής «Ιl sole 24 ore», το οποίο μιλά για την – δίχως τέλος- οικονομική κρίση στην Ελλάδα και για τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους στη χώρα, οι οποίοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν προκειμένου να κυνηγήσουν ένα καλύτερο μέλλον.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2017, συνολικά 500.000 Έλληνες, κυρίως κάτω των 40 ετών, αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν και να αναζήτησαν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό τα τελευταία πέντε χρόνια.

«Η ποσότητα σίγουρα εντυπωσιάζει για μια χώρα 11 εκ. κατοίκων. Αλλά ανησυχεί προκαλεί κυρίως η ποιότητα. Εκείνοι που φεύγουν είναι κυρίως τα λεγόμενα “ταλέντα”, οι νεαροί που έχουν σπουδάσει, μιλούν καλά ξένες γλώσσες και μεγάλωσαν με μια ευρωπαϊκή ευαισθησία. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις το σύνολο των πτυχιούχων που είαν αντίο (ή ένα παρατεταμένο εις το επανιδείν) στην Ελλάδα είναι γύρω στις 180.000-2000.000: πρόκειται για μηχανικούς, γιατρούς, επιστήμονες, ειδικούς που πήγαν στην υπόλοιπη Ευρώπη (το 71% συμφωνα με έρευνα της Endeavor Greece), στις ΗΠΑ, την Ασία και την Αυστραλία», σημειώνει η ιταλική οικονομική εφημερίδα, τονίζοντας ότι η κατάσταση παραμένει ζοφερή.

Οι νέοι απόφοιτοι που έχουν μεταστεύσει είναι κυρίως μηχανικοί, γιατροί, επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων και ειδικοί πληροφορικής, ενώ οι περισσότεροι από αυτούς έχουν απορροφηθεί σε διάφορα κράτη της Ευρώπης.

«Τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη»

«Θεωρητικά τα χειρότερα θα έπρεπε να έχουν περάσει, μετά από οκτώ χρόνια σχεδίων διάσωσης και τήρησης των περιορισμένων που όρισαν οι Βρυξέλλες. Αλλά η πραγματικότητα, αυτή που βιώνει κανείς στους δρόμους της Αθήνας, είναι λιγότερο καθησυχαστική από ό,τι διαφαίνεται από τα συνήθη συγχαρητήρια για τους “τακτοποιημένους λογαριασμούς” και τη νέα σχέση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ».

Οι στατιστικές, όπως αναφέρει η Il Sole 24 ore, αποκαλύπτουν τον Γολγοθά μιας γενιάς που βγάζει 1.000 ευρώ μεικτά με μια ή περισσότερες εργασίες, ενώ το ποσοστό του πληθυσμού «στα όρια της φτώχειας» έφθανε το 2017 στο 34,8% έναντι 22,5% του μέσου όρου στην ΕΕ. «Ο λόγος που πυροδοτεί τη φυγή στο εξωτερικό παραμένει ο ίδιος, η έλλειψη απασχόλησης», γράφει υπογραμμίζοντας ότι αν και υποχώρησε η ανεργία από το 27,5% το 2013 στο 21,5% το 2017, παραμένει στο 43,6% στις ηλικίες κάτω των 25 ετών, ενώ στην ομάδα 15-29 ετών το 35,6% βρισκόταν προ διετίας σε αναζήτηση εργασίας.

Ακόμη η ιταλική «Ιl sole 24 ore» αναφέρει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν «στα όρια φτώχειας», το 2017 ήταν ίσο με το 34,8%, έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου που ήταν 22,5%. Ο κύριος, λοιπόν παράγοντας που οδηγεί τους νέους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους είναι η έλλειψη απασχόλησης. «Δεν υπάρχει εργασία και όταν υπάρχει ο μισθός είναι ελάχιστος», λέει Έλληνας πτυχιούχος. «Είναι περίπου 500-700 ευρώ το μήνα… Για να “τα βγάλουμε πέρα” πρέπει να βρούμε και δεύτερη δουλειά».

Ακόμη η ιταλική «Ιl sole 24 ore» αναφέρει ότι στην Ελλάδα, το ποσοστό του πληθυσμού που βρισκόταν «στα όρια φτώχειας», το 2017 ήταν ίσο με το 34,8%, έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου που ήταν 22,5%. Ο κύριος, λοιπόν παράγοντας που οδηγεί τους νέους να εγκαταλείψουν τη χώρα τους είναι η έλλειψη απασχόλησης. «Δεν υπάρχει εργασία και όταν υπάρχει ο μισθός είναι ελάχιστος», λέει Έλληνας πτυχιούχος. «Είναι περίπου 500-700 ευρώ το μήνα… Για να “τα βγάλουμε πέρα” πρέπει να βρούμε και δεύτερη δουλειά».

Η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις του καθηγητή Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Michigan, Γρηγόρη Αργυρού για το «Great Greek Brain Drain» τέσσερις στους δέκα Έλληνες μετανάστες στις ΗΠΑ εργάζονται σε θέσεις μάνατζερ, στις πωλήσεις ή σε σε διοικητικά πόστα, έχουν πανεπιστημιακά πτυχία, ντοκτορά ή μερικά μάστερ, ενώ το 11% είναι απόφοιτοι πολυτεχνείων, το 5% Οικονομικών σχολών , το 4% Ιατρικών και το 3% Βιολογίας.

«Στο λίκνο του κλασικού πολιτισμού, την Ελλάδα, η ζωή είναι δύσκολη για τους νέους που ειδικεύονται στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Η κυβέρνηση έβαλε μαχαίρι στα κονδύλια για την εκπαίδευση – έναν από τους τομείς θυσιάστηκαν στις ανάγκες των εθνικών λογαριασμών. Το πλήρωσε και η διδασκαλία των λατινικών, που κόπηκε από τα αναλυτικά προγράμματα με το πρόσχημα της έμφασης σε τεχνικο-επιστημονικούς κλάδους. Μια κίνηση περισσότερο για το θεαθήναι παρά ουσίας, δεδομένων των (σπάνιων) ευκαιριών που υπάρχουν στη βιομηχανία σε εθνικό επίπεδο», γράφει.

Η Ελλάδα έχει χάσει ένα μεγάλο κομμάτι από υψηλής ειδίκευσης πληθυσμό

«Κάποιοι επισημαίνουν ότι η απώλεια του ανθρώπινου κεφαλαίου βαραίνει αρνητικά στην ανάπτυξη της χώρας και κυρίως στη διαφοροποίηση μιας οικονομίας που βασίζεται σχεδόν κατά 20% του ΑΕΠ της στον τουρισμό», τονίζει σημειώνοντας ότι αυτό που ζητούν οι Έλληνες είναι δουλειές και επενδύσεις σε προγράμματα τόνωσης μιας σταθερούς απασχόλησης.

Κι όπως συμπεραίνει: «Η έκκληση για “εργασία, εργασία, εργασία” ακολουθεί μία από τις πιο διογκωμένες ανακοινώσεις στην ελληνική πολιτική σκηνή ενόψει ενός έτους-φωτιάς, του 2019. Τον Μάιο θα γίνουν οι ευρωεκλογές και θα ακολουθήσουν οι βουλευτικές. Η επείγουσα ανάγκη να μπει φρένο στην μαζική έξοδο των νέων είναι ζητούμενο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για την αντιπολίτευση, , που ανταλλάσσουν κατηγορίες για την κατάσταση της χώρας.

πηγή protothema
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *