Η Μελόνι βάζει στο στόχαστρο τους μετανάστες που αποκρύπτουν την πραγματική τους ηλικία για να επωφεληθούν από το σύστημα προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων
Οι μετανάστες που λένε ψέματα για την ηλικία τους προκειμένου να επωφεληθούν από ένα καθεστώς προστασίας που προορίζεται για ασυνόδευτους ανηλίκους που φθάνουν στην Ιταλία θα απελαύνονται βάσει διατάγματος ασφαλείας που αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο της Τζόρτζια Μελόνι την Τετάρτη, στο πλαίσιο της πάταξης της παράτυπης μετανάστευσης από την ακροδεξιά κυβέρνησή της.
Το σχέδιο διατάγματος, τμήματα του οποίου δημοσιεύθηκαν από τον ιταλικό Τύπο, περιλαμβάνει ένα μέτρο που προβλέπει ότι οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ιταλία θα απελαύνονται εάν θεωρείται ότι αποτελούν απειλή για τη δημόσια τάξη ή την εθνική ασφάλεια, σύμφωνα με τον Guardian.
Το διάταγμα θα δώσει στην αστυνομία την εξουσία να εκτιμά την ηλικία τους χρησιμοποιώντας σωματικές μετρήσεις και ακτινογραφίες
Ο κυβερνητικός συνασπισμός της Μελόνι, η οποίος ήρθε στην εξουσία τον περασμένο Οκτώβριο, κινείται προς τη θέσπιση πιο σκληρών μέτρων εν μέσω της αύξησης του αριθμού των ανθρώπων που φθάνουν στις ακτές της Ιταλίας.
Οι μετανάστες που ζουν νόμιμα στην Ιταλία θα απελαύνονται εάν θεωρείται ότι αποτελούν απειλή
Η Μελόνι, η οποία πριν εκλεγεί πρωθυπουργός ζήτησε ναυτικό αποκλεισμό της Μεσογείου, παραδέχθηκε την περασμένη εβδομάδα ότι ήλπιζε να «τα πάει καλύτερα» στο μεταναστευτικό, αφού ο αριθμός των προσφύγων που έφτασαν στην Ιταλία μέχρι στιγμής φέτος ξεπέρασε τους 133.000 – υπερδιπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Τι ισχύει τώρα
Μέχρι τώρα, τα παιδιά που φθάνουν στην Ιταλία χωρίς γονέα ή νόμιμο κηδεμόνα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα ειδικό καθεστώς προστασίας, το οποίο θεσπίστηκε το 2017 και βασίζεται στο τεκμήριο της μειονότητας. Εάν εγκριθεί, το διάταγμα θα δώσει στην αστυνομία την εξουσία να εκτιμά την ηλικία τους χρησιμοποιώντας σωματικές μετρήσεις και ακτινογραφίες.
Το σχέδιο διατάγματος αναφέρει επίσης ότι τα παιδιά άνω των 16 ετών θα μπορούσαν να τοποθετούνται σε κέντρα υποδοχής που προορίζονται για ενήλικες και ότι τα κέντρα αυτά -που έχουν επικριθεί στο παρελθόν για τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν- θα μπορούσαν να φιλοξενούν διπλάσιο αριθμό ατόμων από ό,τι κανονικά θα φιλοξενούσαν σε ορισμένες περιόδους.
Στόχος η απέλαση
Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση του Μελόνι υπέγραψε μέτρα που δίνουν στις αρχές την εξουσία να κρατούν ανθρώπους σε κέντρα κράτησης πριν από την απέλαση για διάστημα έως και 18 μηνών. Η κυβέρνηση αποφάσισε επίσης ότι οι άνθρωποι που περιμένουν να εξεταστούν οι αιτήσεις τους για άσυλο θα πρέπει να καταβάλλουν εγγύηση, σύμφωνα με πληροφορίες, ύψους 5.000 ευρώ, για να αποφύγουν την κράτηση.
Τα παιδιά άνω των 16 ετών θα μπορούσαν να τοποθετούνται σε κέντρα υποδοχής που προορίζονται για ενήλικες
Εν τω μεταξύ, η διαμάχη μεταξύ της Ιταλίας και της Γερμανίας για τη μετανάστευση δεν δείχνει σημάδια ύφεσης, αφού οΑντρέα Κρίπα, ο αναπληρωτής ηγέτης της Λέγκας, εταίρου του συνασπισμού του Μελόνι, δήλωσε ότι η Γερμανία από το να «εισβάλλει σε άλλα κράτη με τον στρατό της» κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έφτασε στο να «χρησιμοποιεί παράνομους μετανάστες» για να αποσταθεροποιήσει την Ιταλία και την κυβέρνησή της.
Τα σχόλια έρχονται μετά την αποκάλυψη ότι το Βερολίνο χρηματοδοτεί φιλανθρωπικές οργανώσεις για τη διάσωση ανθρώπων στη Μεσόγειο, γεγονός που ώθησε τη Μελόνι να στείλει επιστολή στον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, εκφράζοντας την «έκπληξή» της.
in.gr