Ιστορίες καθημερινής τρέλας στον διαβατηριακό έλεγχο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», με άντρα πρόσφυγα να ντύνεται γυναίκα για να περάσει απαρατήρητος στην Ευρώπη. Μάλιστα, η «γυναίκα» από τη Συρία είχε και συνοδό 25 ετών, που κρατούσε απ’ το χέρι του και τον ανήλικο γιο του, ηλικίας 3 ετών.
Το … ευτυχισμένο ζευγάρι
Με τον μεταμφιεσμένο συμπατριώτη του που είχε ντυθεί γυναίκα σκόπευαν να πετάξουν για την ονειρεμένη Βιέννη αλλά η απάτη αποκαλύφθηκε. Προκειμένου, μάλιστα, να παραπλανηθούν οι αστυνομικές αρχές, ο μεταμφιεσμένος επέδειξε γνήσιο ταξιδιωτικό έγγραφο, καθώς και γνήσια άδεια διαμονής στη Γερμανία, που είχαν όμως εκδοθεί όπως διαπιστώθηκε με δυσκολία για άλλο άτομο, θηλυκού ασφαλώς γένους.
Παίκτες-μαϊμού
Τα κυκλώματα διακίνησης μηχανεύονται διάφορους τρόπους για να οδηγήσουν παράτυπους μετανάστες εκτός Ελλάδος αλλά εντός Ε.Ε. Το περιστατικό το βράδυ της περασμένης Κυριακής στα Σπάτα, ήταν μια ακόμη ομαδική αλλά αποτυχημένη ενέργεια για τους εννέα νεαρούς άνδρες απ’ τη Συρία που παρίσταναν πως ήταν οι παίκτες της ομάδας βόλεϊ της Ρουμανίας και ήθελαν να επιστρέψουν στην χώρα τους.
Η αποστολή «κόλλησε» στα Σπάτα
Το ίδιο είχε συμβεί και τον περασμένο Μάρτιο, μ’ άλλους έντεκα άντρες που έλεγαν πως είναι παίκτες της ομάδας χάντμπολ της Ρουμανίας κάνοντας χρήση ξένων διαβατηρίων και στα οποία είχαν αντικαταστήσει τη σελίδα προσωπικών δεδομένων με τη φωτογραφία τους. Στο τιμ υπήρχε και 12ο άτομο με εξ ολοκλήρου γνήσιο διαβατήριο, το οποίο όμως είχε εκδοθεί υπέρ άλλου προσώπου.
Κάνοντας τους παπάδες ή τις καλόγριες
Ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ Γιώργος Καλλιακμάνης, που υπηρετεί με το βαθμό του Αστυνόμου στο διεθνές αεροδρόμιο με δήλωσή του στο Newsit, επισημαίνει πως έχουν συλληφθεί παράτυποι μετανάστες να παριστάνουν τους παπάδες, τις καλόγριες αλλά ακόμη και προσέρχονται για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη ως άτομα με «ειδικές ανάγκες».
«Όσοι προσπαθούν να αναχωρήσουν από την χώρα μας χρησιμοποιώντας πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα σκαρφίζονται κάθε λογής μεταμφιέσεις. Άντρες που μεταμφιέζονται σε γυναίκες, αθλητικές ομάδες κληρικοί κάθε θρησκεύματος ,καλόγριες ,ακόμα άτομα με ειδικές ανάγκες σε αναπηρικά καροτσάκια. Αρκεί να επιτύχουν το στόχο τους που είναι η μετάβαση σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως στα έμπειρα μάτια των αστυνομικών του διαβατηριακού ελέγχου τίποτα δεν περνά απαρατήρητο», καταλήγει ο κ. Καλλιακμάνης.
Βασίλης Χήτος