Ισπανία: Ζώντας με «δελτία» στο νερό – Εκατομμύρια πολίτες υπό περιορισμό κατανάλωσης (pic)

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

Η εκτεταμένη ξηρασία οδηγεί όλο και περισσότερες περιοχές σε επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κατανάλωση νερού- Σχεδόν 9 εκατομμύρια Ισπανοί με «δελτίο» στο νερό- Στο «κόκκινο» η νότια Ευρώπη, οι εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη οικονομία

-Advertisement-

Στην πόλη El Borge στη Μάλαγα της Ανδαλουσίας, οι βρύσες δεν έχουν σταγόνα νερό από τα μεσάνυχτα έως τις επτά το πρωί.

Η παροχή προς τα σπίτια και τα καταστήματα διακόπτεται αναγκαστικά, για να δοθεί χρόνος στη δεξαμενή La Viñuela να γεμίσει και πάλι, αφού τα αποθέματα νερού έχουν πέσει κάτω από το 10%.

«Καταστροφική» χαρακτηρίζει την κατάσταση ο δήμαρχος της El Borge Raúl Vallejo. Και δεν είναι ο μόνος.

- Advertisement -

Οι πάνω από 80.000 κάτοικοι στα βόρεια της επαρχίας Κόρδοβα δεν έχουν τακτική παροχή νερού από τα τέλη Μαρτίου.

Στις περισσότερες παραλίες της Ανδαλουσίας οι ντουζιέρες έχουν στεγνώσει, όπως και τα συντριβάνια στις πλατείες πόλεων και χωριών.

Τον Ιούνιο, η τοπική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας αποφάσισε μείωση της κατανάλωσης νερού από 10% έως 20% ανάλογα με το δήμο.

Στην Καταλονία, την προηγούμενη εβδομάδα, η Υπηρεσία Υδάτων ACA κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 24 δήμους. Μετά από σχεδόν 30 μήνες ξηρασίας, τα επίπεδα των δεξαμενών νερού έχουν πέσει τόσο χαμηλά που οδήγησαν την καταλανική διοίκηση σε πρωτοφανή μέτρα με διαφορετικά επίπεδα συναγερμού.

Η Καταλονία και η Ανδαλουσία είναι οι περιφέρειες που έχουν πληγεί περισσότερο από τη μακρά ξηρασία που πλήττει την Ισπανία: περισσότεροι από 600 δήμοι έχουν επιβάλλει περιορισμούς στην κατανάλωση, ακόμη και περικοπές στις παροχές στη διάρκεια της νύχτας.

Στην Εξτρεμαδούρα κάθε κάτοικος δικαιούται να καταναλώσει καθημερινά έως 189 λίτρα νερό.

Συνολικά στην Ισπανία, πάνω από 8,7 εκατομμύρια άνθρωποι ζούνε σε περιοχές όπου έχουν επιβληθεί περιορισμοί στην χρήση νερού, όπως μεταδίδει η El Pais.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικολογικής Μετάβασης της Ισπανίας οι ταμιευτήρες σε εθνικό επίπεδο βρίσκονται κοντά στο 40% της χωρητικότητάς τους.

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg
Στην Καταλονία, οι 30 μήνες ξηρασίας οδήγησαν σε επιβολή μέτρων περιορισμού της κατανάλωσης νερού

Οι κίνδυνοι για τις οικονομίες

Τα μέτρα δεν αφορούν μόνο στην οικιακή χρήση. Στην Καταλονία, το νερό που χρησιμοποιείται για την άρδρευση των καλλιεργειών θα μειωθεί κατά 80%. Η παροχή για βιομηχανική χρήση θα μειωθεί κατά 25%.

Το Τμήμα Οικονομικών του πανεπιστημίου της Ζιρόνα στην Καταλονία, εκπόνησε μελέτη με τίτλο “Macroeconomic impacts of water allocation under droughts. Accounting for global supply chains in a multiregional context” με στόχο να εκτιμήσει τις πιθανές επιπτώσεις των φαινομένων εκτεταμένης ξηρασίας στις εθνικές οικονομίες.

«Ο κίνδυνος ξηρασίας στην Ευρώπη αυξάνεται σημαντικά» αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης «Με το 34,8% της γης να βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο ξηρασίας, οι προβλέψεις του κλιματικού μοντέλου δείχνουν σχεδόν ομοιόμορφα την αύξηση της ξηρασίας στην ήπειρο τις επόμενες δεκαετίες, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη» επισημαίνει.

Η μελέτη εκτιμά ότι οι παρατεταμένες ξηρασίες στις χώρες της Νότιας Ευρώπης (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Ελλάδα, Μάλτα και Κύπρο) μπορούν να οδηγήσουν σε περιορισμούς της χρήσης νερού, που σε περίπτωση που επεκταθούν στο σύνολο της οικονομίας, θα προκαλέσουν πτώση 2,6% στην προστιθέμενη αξία της παραγωγής.

Επίσης, υπάρχει η εκτίμηση ότι οι ξηρασίες μπορούν να οδηγήσουν σε απώλειες εσόδων άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ στην αγροτική παραγωγή των χωρών της Νότιας Ευρώπης και τις αναγκάσει να εισάγουν τρόφιμα που παραδοσιακά καλλιεργούσαν οι ίδιες.

Τέλος, διαπιστώνει ότι οριζόντιοι περιορισμοί στην χρήση του νερού θα οδηγήσουν σε μείωση της εσωτερικής κατανάλωσης.

«Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και υπογραμμίζουν τη σημασία της διαχείρισης του νερού όχι ως περιφερειακού αλλά ως παγκόσμιου πόρου, καθώς οι πολιτικές κατανομής του νερού που υιοθετούνται σε μια περιοχή μπορεί να έχουν δραματικές και ανεπιθύμητες οικονομικές συνέπειες ακόμα και σε περιοχές που δεν επηρεάζονται άμεσα από την ξηρασία λόγω των διασυνδεδεμένων αγορών και αλυσίδων εφοδιασμού» τονίζουν οι συγγραφείς της μελέτης.

newmoney.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *