Ισπανία: Το παρασκήνιο πίσω από τις 4.000 απελάσεις μεταναστών μέσα σε λίγες μέρες από τη Μαδρίτη

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Σχεδόν 8.000 μετανάστες εισήλθαν από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα από το πρωί της Δευτέρας – 4.000 έχουν ήδη απελαθεί – Οι Βρυξέλλες στο πλευρό της Ισπανίας

Σ’ ένα πρωτοφανές κύμα μετανάστευσης, σχεδόν οκτώ χιλιάδες μετανάστες από το Μαρόκο εισήλθαν από το πρωί της Δευτέρας στον ισπανικό θύλακα της Θέουτα – που βρίσκεται στη βόρεια Αφρική- εκ των οποίων οι τέσσερις χιλιάδες έχουν ήδη σταλεί πίσω, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Μαδρίτης.
-Advertisement-

Το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης την αποστολή νέων αστυνομικών ενισχύσεων στην περιοχή, για να αντιμετωπίσει τη μαζική και αιφνίδια εισροή χιλιάδων μεταναστών από το γειτονικό Μαρόκο. Πρόκειται να αναπτυχθούν 50 επιπλέον αστυνομικοί εκτός από τους 200 που βρίσκονται ήδη στην περιοχή, ενώ σε αναμονή είναι άλλοι 150.

H ισπανική κυβέρνηση θεωρεί μείζον θέμα την παράνομη εισροή μεταναστών από το Μαρόκο με τις Βρυξέλλες να τάσσονται στο πλευρό της. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έγραψε στο Twitter ότι «Η Ε.Ε εκφράζει την αλληλεγγύη της στη Θέουτα και την Ισπανία», ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόνισε ότι «Τα σύνορα της Ισπανίας είναι τα σύνορα της Ε.Ε».

Εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης στο πλαίσιο των διπλωματικών εντάσεων μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου, η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ κάλεσε χθες τη Μαροκινή πρεσβευτή για να της εκφράσει τη δυσαρέσκειά της. Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση των Ισπανών, η κυβέρνηση του Ραμπάτ ανακοίνωσε ότι ανακαλεί άμεσα την πρεσβευτή του για «διαβουλεύσεις».

Εισήλθαν στον ισπανικό θύλακα κολυμπώντας ή πεζή

Όπως μεταδίδουν τα ισπανικά ΜΜΕ, από προχθές σχεδόν 8.000 μετανάστες -ανάμεσά τους και ανήλικοι- έχουν εισέλθει από το Μαρόκο στον ισπανικό θύλακα Θέουτα κολυμπώντας ή πεζή. Την ίδια ώρα, 86 μετανάστες κατάφεραν να εισέλθουν από το βράδυ της Δευτέρας έως το πρωί της Τρίτης στον άλλο ισπανικό θύλακο, τη Μελίγια

, που βρίσκεται περίπου 400 χιλιόμετρα ανατολικά της Θέουτα, στις ακτές του Μαρόκου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Θέουτα και η Μελίγια είναι τα μοναδικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Αφρική και την Ευρώπη.

Χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ακύρωσε προγραμματισμένο ταξίδι του στο Παρίσι λόγω της κρίσης και μετέβη εσπευσμένα στη Θέουτα, ενώ δεσμεύτηκε να «αποκαταστήσει την τάξη στα σύνορα». Περιέγραψε την μαζική εισροή μεταναστών ως μια «σοβαρή κρίση για την Ισπανία και επίσης για την Ευρώπη».

Το Μαρόκο προστατεύει παθητικά τα σύνορά του υποστηρίζει η Ισπανία

Πηγή από το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών, την οποία επικαλείται το Reuters, έκανε χθες γνωστό ότι η ισπανική κυβέρνηση έχει αναπτύξει στρατεύματα στη Θέουτα για να περιπολούν στα σύνορα με το Μαρόκο. Οι στρατιώτες θα περιπολούν στα σύνορα μαζί με την ισπανική αστυνομία. «Αυτό αρχίζει αμέσως», δήλωσε η πηγή χωρίς να διευκρινίσει πόσοι στρατιώτες θα αναπτυχθούν.

Εκπρόσωπος της κυβερνητικής αντιπροσωπείας της Θέουτα δήλωσε πως οι στρατιώτες θα συνεργαστούν επίσης με την αστυνομία σε ευαίσθητα σημεία μέσα στο θύλακα για να διατηρήσουν την τάξη στους δρόμους. Η ισπανική εφημερίδα El Pais και το πρακτορείο ειδήσεων Europa Press επικαλούνται πηγές της αστυνομίας οι οποίες κατηγορούν το Μαρόκο ότι προστατεύει παθητικά τα σύνορά του σε μια περίοδο αυξημένης διπλωματικής έντασης μεταξύ των δύο χωρών.

Στα τέλη Απριλίου, εκατό μετανάστες είχαν ήδη φθάσει στη Θέουτα κολυμπώντας από το Μαρόκο κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου, κατά ομάδες των 20 έως 30 ατόμων. Η πλειονότητα αυτών απελάθηκε τότε στο Μαρόκο. Αυτές οι αφίξεις μεταναστών από το Μαρόκο στη Θέουτα σημειώνονται σε μια συγκυρία διπλωματικής έντασης μεταξύ της Μαδρίτης και του Ραμπάτ.

Το Μαρόκο, βασικός σύμμαχος της Μαδρίτης στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, κάλεσε στα τέλη Απριλίου τον Ισπανό πρεσβευτή στο Ραμπάτ για να εκφράσει την οργή του για την υποδοχή στην Ισπανία για να νοσηλευτεί με συμπτώματα κορωνοιού ο Μπραχίμ Γάλι, αρχηγού του κινήματος ανεξαρτησίας της δυτικής Σαχάρας, του Μετώπου Πολισάριο. Η σύγκρουση στη δυτική Σαχάρα, πρώην ισπανική αποικία που χαρακτηρίζεται ως «μη αυτόνομο έδαφος» από τα Ηνωμένα Έθνη ελλείψει οριστικής διευθέτησης, μαίνεται τα τελευταία 45 και πλέον χρόνια μεταξύ του Μαρόκου και του Μετώπου Πολισάριο, που υποστηρίζεται από την Αλγερία

Το Πολισάριο ζητεί δημοψήφισμα αυτοδιάθεσης ενώ το Ραμπάτ, που θεωρεί τη Σαχάρα «εθνικό ζήτημα», προτείνει αυτονομία υπό την κυριαρχία του. Μετανάστες προσπαθούν συχνά να φτάσουν στη Θέουτα κολυμπώντας ή σκαρφαλώνοντας στους ψηλούς συνοριακούς φράκτες που χωρίζουν τον θύλακα από το Μαρόκο.

protothema.gr
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *