Εάν ο εκτρεφόμενος σολομός αναπαραχθεί με άγριο σολομό, οι απόγονοι θα μπορούσαν να κληρονομήσουν χαρακτηριστικά που είναι ακατάλληλα για επιβίωση στη φύση, απειλώντας έτσι το μέλλον του πληθυσμού του άγριου σολομού
Η ανακάλυψη του εκτρεφόμενου σολομού σε μέρος που ζουν άγριοι σολομοί της Ισλανδίας έχει πυροδοτήσει ένα κύμα περιβαλλοντικών ανησυχιών και έχει οδηγήσει σε εκκλήσεις για πιο αυστηρούς κανονισμούς για την ιχθυοκαλλιέργεια σε ανοιχτό χώρο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian αυτοί οι εκτρεφόμενοι σολομοί πιστεύεται ότι διέφυγαν από ιχθυοκαλλιέργειες που ανήκουν στην εταιρεία Arctic Fish και έκτοτε έχουν βρεθεί σε πολλούς ποταμούς, θέτοντας σημαντικό κίνδυνο για τον πληθυσμό του άγριου σολομού.
Τα ψάρια που δραπέτευσαν είναι ύποπτα ότι είναι νορβηγικού είδους και μπορούν να αναγνωριστούν από τις στρογγυλεμένες ουρές, τα σκισμένα πτερύγια τους και άλλα φυσικά χαρακτηριστικά.
Πιθανές συνέπειες από διασταυρώσεις
Μία από τις κύριες ανησυχίες σχετικά με αυτό το περιστατικό είναι η πιθανή διασταύρωση εκτρεφόμενου και άγριου σολομού, η οποία θα μπορούσε να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την ικανότητα του είδους να αναπαράγεται φυσικά.
Εάν ο εκτρεφόμενος σολομός αναπαραχθεί με άγριο σολομό, οι απόγονοι θα μπορούσαν να κληρονομήσουν χαρακτηριστικά που είναι ακατάλληλα για επιβίωση στη φύση, απειλώντας έτσι το μέλλον του πληθυσμού του άγριου σολομού, αναφέρει το ρεπορτάζ του βρετανικού Guardian.
Ταχεία ανάπτυξη της βιομηχανίας εκτροφής σολομού
Αν και μικρότερη από αυτή της Νορβηγίας και της Σκωτίας, η βιομηχανία εκτροφής σολομού της Ισλανδίας γνώρισε ταχεία ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Αυτή η επέκταση έχει οδηγήσει σε ανησυχίες σχετικά με τη ρυθμιστική εποπτεία του κλάδου.
Πολλοί πιστεύουν ότι οι ισχύοντες κανονισμοί είναι ανεπαρκείς για να αποτρέψουν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.
Έκκληση για αυστηρότερη εποπτεία
Η απόδραση σολομών εκτροφής οδήγησε σε εκκλήσεις για αυστηρότερη εποπτεία της βιομηχανίας και επανεξέταση της χρήσης των εκτροφείων ανοιχτής θαλάσσης.
Οι επικριτές υποστηρίζουν ότι οι εκμεταλλεύσεις αυτού του είδους ενέχουν υψηλότερο κίνδυνο διαφυγής ψαριών λόγω του σχεδιασμού τους. Τα ψάρια από αυτές τις “φάρμες” μπορούν εύκολα να διαφύγουν σε ανοιχτά νερά κατά τη διάρκεια περιστατικών όπως καταιγίδες ή βλάβη εξοπλισμού.
Μόλις βρεθούν στη φύση, αυτά τα εκτρεφόμενα ψάρια μπορούν δυνητικά να διαταράξουν τα τοπικά οικοσυστήματα και να αποτελέσουν απειλή για τους άγριους πληθυσμούς.
Ανάγκη ρυθμιστικής επανεξέτασης
Αυτό το περιστατικό υπογραμμίζει την ανάγκη ρυθμιστικής επανεξέτασης της χρήσης ιχθυοκαλλιεργειών. Ενώ προσφέρουν μια οικονομική μέθοδο μαζικής παραγωγής ψαριών, οι πιθανές οικολογικές συνέπειες δεν μπορούν να αγνοηθούν. Αυστηρότεροι κανονισμοί και βελτιωμένη εποπτεία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποτροπή μελλοντικών αποδράσεων και στην προστασία των πληθυσμών άγριων ψαριών.