Ο Μοχαμάντ Αλί Νατζαφί, 67 ετών, ισχυρή προσωπικότητα εντός του μεταρρυθμιστικού κινήματος στο Ιράν, καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών επειδή πυροβόλησε και σκότωσε τη δεύτερη σύζυγό του, τη Μιτρά Οστάντ, πάνω από 30 χρόνια νεότερή του, μέσα στο σπίτι τους στην ιρανική πρωτεύουσα στις 28 Μαΐου.
Η Οστάντ βρέθηκε νεκρή μέσα στην μπανιέρα, αφού ο Νατζαφί παραδόθηκε την ίδια ημέρα στην αστυνομία και ομολόγησε το έγκλημα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Δικαστικής Αρχής, τον Γολαμχοσεΐν Εσμαϊλί, σε βάρος του Νατζαφί είχε ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης, πρόκληση σωματικών βλαβών και παράνομη οπλοκατοχή.
«Το δικαστήριο έκρινε ότι επρόκειτο για ανθρωποκτονία εκ προμελέτης και επέβαλε τη θανατική ποινή», πρόσθεσε. Ο Νατζαφί απαλλάχθηκε από την κατηγορία της πρόκλησης σωματικών βλαβών αλλά του επιβλήθηκε διετής φυλάκιση για την οπλοκατοχή. Ο Εσμαϊλί διευκρίνισε ότι ο πρώην δήμαρχος μπορεί να ασκήσει έφεση, κάτι που ο δικηγόρος του Νατζαφί διαβεβαίωσε ότι θα κάνει αμέσως. «Ελπίζουμε ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποδεχτεί τις ενστάσεις μας και θα αποδώσει δικαιοσύνη απορρίπτοντας αυτήν την απόφαση», είπε ο Χαμίντ Γκουνταρζί.
Η οικογένεια του θύματος είχε ζητήσει την εφαρμογή του «κεσάς» (σ.σ. ο λεγόμενος νόμος των αντεκδίκησης) που προβλέπει την θανατική ποινή.
Η υψηλή θέση του Νατζαφί και το «άρωμα σκανδάλου» που συνόδευε τον δεύτερο γάμο του προσέλκυσαν το έντονο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο Ιράν. Ο Νατζαφί παντρεύτηκε την Οστάντ χωρίς να χωρίσει την πρώτη σύζυγό του, κάτι που επιτρέπεται από τον νόμο μολονότι η πολυγαμία δεν είναι ευρέως αποδεκτή από την ιρανική κοινωνία. Η δίκη του καλύφθηκε εκτεταμένα από τα επίσημα μέσα ενημέρωσης, αν και συνήθως τα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί σπανίως αναφέρονται στην τηλεόραση.
Ο Νατζαφί, ένας λαμπρός μαθηματικός και καθηγητής πανεπιστημίου, υπήρξε οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Χασάν Ροχανί και υπουργός Παιδείας. Εξελέγη δήμαρχος της Τεχεράνης τον Αύγουστο του 2017 αλλά παραιτήθηκε τον Απρίλιο του 2018, αφού επικρίθηκε επειδή παρακολούθησε ένα χορευτικό δρώμενο μαθητών.
Ορισμένοι υπερσυντηρητικοί θεωρούν ότι η υπόθεσή του καταδεικνύει την «ηθική κατάπτωση» των μεταρρυθμιστών. Οι τελευταίοι από την άλλη κατηγορούν την τηλεόραση, που ελέγχεται από τους συντηρητικούς, ότι κάλυψε τη δίκη με μεροληπτικό τρόπο για πολιτικούς σκοπούς.
Πηγή:newsit