Περισσότερο ως “παγίδα θανάτου” και λιγότερο ως χώρος κατάλληλος για να βρίσκονται ΑμεΑ παιδιά, αλλά και εκπαιδευτικό προσωπικό, περιγράφεται στο NEWS 24/7 το κτιριακό συγκρότημα όπου στεγάζονται το ΕΝΕΕΓΥΛ και το ΕΕΕΚ Ηρακλείου, στο οικόπεδο όπου πριν λίγες ημέρες σημειώθηκε η κατολίσθηση πρανούς, σε σημείο που θα μπορούσαν να βρίσκονται μαθητές ή καθηγητές.
Στο μέρος που έγινε η κατολίσθηση εκτελούνται εργασίες της Περιφέρειας Κρήτης. Ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Συριγωνάκης χαρακτήρισε από την πρώτη στιγμή «μικρή» την κατολίσθηση, είπε πως «έγινε σε σημείο που δεν εγκυμονεί κινδύνους για το σχολείο» και εκτίμησε ότι οφείλεται σε διαρροή νερού. «Όπως είδαμε η κατολίσθηση είναι σε μία απόσταση που δεν εγκυμονεί κινδύνους από το σχολικό συγκρότημα. Από την πρώτη ματιά φαίνεται ότι η κατολίσθηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι υπήρχε διαρροή νερού άρα πότισε το χώμα και έγινε αυτή η μικρή κατολίσθηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συριγωνάκης στις τηλεοπτικές κάμερες που έσπευσαν στο σημείο όπως κι εκείνος.
Oι γονείς των μαθητών, από την άλλη, δεν φαίνεται να συμφωνούν με τα παραπάνω και έπειτα από το περιστατικό δεν δέχονταν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στο σχολείο καθώς δεν πιστεύαν ότι θα είναι ασφαλή. Μάλιστα, σύμφωνα με τοπικά μέσα, το πρωί της Πέμπτης 21 Νοεμβρίου, γονείς των μαθητών του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου, πήγαν στον εισαγγελέα προκειμένου να καταθέσουν υπόμνημα με τις απαράδεκτες συνθήκες που επικρατούν στο σχολείο, καθώς και όλα τα έγγραφα που είχαν στείλει στις αρμόδιες υπηρεσίες επισημαίνοντας τον κίνδυνο κατολίσθησης και τις διαβεβαιώσεις που είχαν λάβει ότι δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας των παιδιών τους.
“Δεν ανάβουν τα airconditions όταν βρέχει, γιατί φοβούνται για ηλεκτροπληξία”
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του δήμου Ηρακλείου, Δημήτρης Δουλουφάκης, μιλά στο NEWS 24/7 για τις εξαιρετικά επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούσαν στο σχολικό συγκρότημα, το οποίο όπως λέει «μόνο κατ΄ ευφημισμό ονομάζεται σχολικό συγκρότημα» καθώς είναι «ένα συνονθύλευμα από κοντέινερ τα οποία βρίσκονται σε άθλια κατάσταση». Όσο για το σημείο που έγινε η κατολίσθηση, ο κ. Δουλουφάκης αναφέρει πως πρόκειται για ένα χώρο όπου πραγματοποιούνταν καθημερινά εργαστήρια για τους μαθητές και πως ο μόνος λόγος που δεν θρηνήσαμε θύματα είναι γιατί το περιστατικό συνέβη Σάββατο και τα παιδιά αλλά και το διδακτικό προσωπικό δεν ήταν στο σχολείο.
«Μιλάμε για τα δύο ειδικά σχολεία το ΕΝΕΕΓΥΛ και το ΕΕΕΚ Ηρακλείου, από τα οποία το 1ο έχει περίπου 100 παιδιά και το άλλο περίπου 60. Τα παιδιά μεταφέρθηκαν στο χώρο που στεγάζονται σήμερα τα σχολεία το 2008 ο οποίος φτιάχτηκε για να στεγάσει προσωρινά το 4ο γυμνάσιο και λύκειο. Τα παιδιά πήγαν εκεί προσωρινά και το προσωρινό κράτησε μέχρι σήμερα», εξηγεί ο κ. Δουλουφάκης.
«Το συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, μόνο κατ΄ ευφημισμό λέγεται έτσι, είναι ένα συνονθύλευμα από κοντέινερ τα οποία είναι σε άθλια κατάσταση, υπάρχουν σοβαρότατα ηλεκτρολογικά προβλήματα με καλώδια να κρέμονται, φανταστείτε ότι οι διευθύντριες δεν ανάβουν τα airconditions όταν βρέχει γιατί φοβούνται για ηλεκτροπληξία, μας είπαν και οι ίδιες ότι πολλές φορές πάνε τα παιδιά εκδρομή όταν βρέχει για να αποφύγουν οτιδήποτε δυσάρεστο.
Οι χώροι δεν είναι επ’ ουδενί κατάλληλοι εκπαιδευτικά, πόσο μάλλον για άτομα με αναπηρία τα οποία έχουν συγκεκριμένες ανάγκες. Οι αίθουσες είναι πολύ μικρές, κάθε λίγο κάνουν αιτήματα για να καλυφθούν με γυψοσανίδες κάποια σημεία γιατί τα σίδερα είναι γυμνά, οι τουαλέτες – οι οποίες είναι μόλις δύο για όλους τους μαθητές και άλλες δύο για το διδακτικό προσωπικό- είναι τούρκικες οι οποίες δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από παιδιά με αναπηρία, φανταστείτε ότι μέχρι και πριν κάποια χρόνια άλλαζαν τα παιδιά στο πάτωμα μέχρι που μετέτρεψαν μία αποθήκη σε χώρο για να τα αλλάζουν. Η κατάσταση γενικά είναι τραγική», επισημαίνει ο ίδιος.
Παράλληλα, ο κ. Δουλουφάκης τονίζει πως «αξίζει να σημειωθεί πως η πρόσβαση στο σχολείο γίνεται από έναν στενό δρόμο από τον οποίο περνούν πολλά βαρέου τύπου οχήματα καθώς λίγο πιο κάτω υπάρχει μία “ήπια” βιομηχανική ζώνη. Πριν κάποια χρόνια, ένα παιδί έπαθε επιληπτική κρίση και το ασθενοφόρο δεν μπορούσε να μεταβεί στο χώρο. Αν συμβεί οτιδήποτε δηλαδή είναι επικίνδυνο και για τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς».
Βέβαια, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του δήμου Ηρακλείου, κίνδυνοι εγκυμονούν και στον περιβάλλοντα χώρο του σχολικού συγκροτήματος καθώς «ανατολικά του σχολείου, υπάρχει ένα πρανές το οποίο είναι γύρω στα 30-40 μέτρα και είναι ακάλυπτο. Πάνω ακριβώς υπάρχουν κτίσματα και μόνο που το βλέπεις αισθάνεσαι πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να καταρρεύσει. Οι εκπαιδευτικοί εντωμεταξύ μάς έχουν πει πως κάθε φορά που βρέχει υπάρχουν μικρές κατολισθήσεις, δεν υπάρχει δίχτυ ασφαλείας και πολλές φορές πέφτουν πολλά φερτά υλικά».
“Υπήρχαν αλλεπάλληλα έγγραφα που αναδεικνύουν την επικινδυνότητα”
Αναφορικά με το σημείο που έγινε η κατολίσθηση, το οποίο φαίνεται και στην παρακάτω φωτογραφία του ekriti.gr, ο κ. Δουλουφάκης εξηγεί πως «δυτικά του σχολείου, στον δρόμο που συνδέει αυτή την ήπια βιομηχανική ζώνη με το σχολείο, πραγματοποιούνται κάποια έργα διαπλάτυνσης του δρόμου. Οι γονείς έκαναν έγγραφο στην περιφέρεια γιατί έβλεπαν ότι είχαν κόψει τον δρόμο κάθετα σε ένα ύψος περίπου έξι μέτρα και ακριβώς από πάνω είναι τα θερμοκήπια για τα σχολεία όπου πάνε τα παιδιά και κάνουν μαθήματα γεωπονίας κλπ. Η περιφέρεια είχε διαβεβαιώσει πως δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας με το έργο και στις 9 Νοεμβρίου κατέρρευσε ένα κομμάτι εκεί που τα παιδιά θα πήγαιναν να κάνουν τα εργαστήριά τους. Ευτυχώς ήταν Σάββατο και δεν ήταν τα παιδιά μέσα για να θρηνήσουμε θύματα. Η απαράδεκτη αιτιολογία για την κατολίσθηση είναι πως μία βρύση είχε ξεχαστεί ανοιχτή, πότισε το χώμα και έτσι έγινε η κατολίσθηση. Δηλαδή αν είχε γίνει μία βροχή λίγο πιο δυνατή κανείς δεν ξέρει τι θα μπορούσε να συμβεί. Ακριβώς στη μέσα από τα δύο θερμοκήπια υπήρχε η κατολίσθηση. Θα μπορούσαμε να είχαμε θύματα και από τους εργάτες του έργου και από τα παιδιά. Είναι τραγική η κατάσταση».
ekriti.gr
Το παραπάνω και τελευταίο περιστατικό ήταν για τους γονείς η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και αποφάσισαν πως δεν θέλουν τα παιδιά τους να γυρίσουν πίσω σε αυτό το σχολείο. «Η περιφέρεια λέει πως έχει κάνει κάποιες εργασίες και έχει εξασφαλίσει – μετά την κατολίσθηση – την ασφάλεια του έργου. Βέβαια οι γονείς δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη».
Σύμφωνα με τον κ. Δουλουφάκη «υπήρχαν αλλεπάλληλα έγγραφα που αναδεικνύουν τόσο την ακαταλληλότητα όσο και την επικινδυνότητα του χώρου για να φιλοξενεί τα παιδιά αλλά και τους εκπαιδευτικούς».
Το σχολείο πλημμυρίζει και βάζουν τα παιδιά με αμαξίδιο σε παλέτες για να μπουν στην τάξη
Για τις τριτοκοσμικές, όπως τις αποκάλεσε, συνθήκες που επικρατούσαν στο εν λόγω σχολικό συγκρότημα, μίλησε στο NEWS 24/7 και ο Γιώργος Σπαγουλάκης, γονέας μαθητή του ΕΝΕΕΓΥΛ και πρόεδρος του Συλλόγου ΗΡΥΔΑ.
«Το σχολείο αυτό δεν θεωρώ ότι έχει πάρει άδεια να λειτουργεί σαν σχολείο. Αν έχει άδειοδοτηθεί δεν ξέρω με ποιον τρόπο έγινε. Η περιοχή που βρίσκεται είναι σε έναν λόφο, με πρανές από την κάτω και πάνω μεριά και μάλιστα παλαιότερα είχε αναδειχθεί το θέμα γιατί με μικρές βροχοπτώσεις το πρανές που βρίσκεται στην πίσω πλευρά – πάνω στο οποίο υπάρχουν σπίτια – υποχωρεί, μπαίνει στο σχολείο, πλημμυρίζουν και υπάρχουν και βίντεο με παιδιά που βρίσκονται σε αμαξίδιο και τα βάζουν σε παλέτες για να μπουν στο σχολείο. Μιλάμε για τριτοκοσμική κατάσταση.», λέει ο κ. Σπαγουλάκης.
Ο κ. Σπαγουλάκης εξηγεί πως λόγω του ότι το συγκεκριμένο σχολείο είναι το πιο πολυπληθές της Κρήτης «μοιράζουν στη μέση με γυψοσανίδα τα κοντέινερ για να δημιουργηθούν περισσότερες τάξεις. Επειδή όμως υπάρχουν παιδιά εκεί με αυτισμό, νοητική στέρηση, με ειδικές ανάγκες, ο χώρος παίζει πολύ μεγάλη σημασία στο μάθημά τους. Ακόμα και ένα τυπικό παιδί αν το έβαζες εκεί δεν θα ήταν σε συνθήκη για να κάνει μάθημα. Όλη η εγκατάσταση έχει προβλήματα και μέσα».
«Όταν οι διευθύντριες δουν ότι θα βρέξει πάνε τα παιδιά στο Technópolis να δουν ταινίες γιατί φοβούνται μην γίνει κάποιο ατύχημα. Εννοείται πως δεν υπάρχει θέρμανση και κλιματισμός γιατί μόλις ανοίξουν παραπάνω από δύο κλιματιστικά πέφτει το δίκτυο. Το λέγαμε και στον δήμαρχο τις προάλλες. Είναι μία πρόχειρη εγκατάσταση», συμπληρώνει.
“Δεν είναι επικίνδυνο, είναι ακατάλληλο”, έλεγε ο δήμος για το σχολείο
Ο κ. Σπαγουλάκης επισημαίνει πως από την πρώτη στιγμή, τόσο οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στο ΕΝΕΕΓΛΥ και το ΕΕΕΚ Ηρακλείο όσο και το εκπαιδευτικό προσωπικό αναδείκνυαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν αλλά ο δήμος «προσπαθούσε να μας πει πως δεν είναι επικίνδυνο αλλά ακατάλληλο». «Είναι επικίνδυνο γιατί εκτός από όλα τα παραπάνω, σε μία έκτακτη συνθήκη όπως ένας σεισμός ή μια φωτιά, η διαφυγή που έχουν τα παιδιά είναι σε δύο μεγάλους δρόμους με μεγάλη κλίση με τα περισσότερα παιδιά του ΕΕΕΚ να είναι σε αμαξίδια. Αν βγουν από εκεί θα οδηγηθούν σε έναν δρόμο βαρέων οχημάτων και δεν θα έχουν που να πάνε.
Επίσης, τα παιδιά μεταφέρονται εκεί με ταξί ή με mini bus. Το πρωί κατά την προσέλευση και το μεσημέρι στο σχόλασμα, λόγω της συμφόρησης των οχημάτων κλείνει το πέταλο που δημιουργείται γύρω από το σχολείο και δεν μπορεί να έχει πρόσβαση ασθενοφόρο ή πυροσβεστικό όχημα. Μέχρι πριν 15 ημέρες όλα τα παραπάνω που ήταν γνωστά, τα αγνοούσαν όλοι. Ήταν όλα “καλά”», προσθέτει ο ίδιος.
Μάλιστα, σύμφωνα με τον γονέα, υπάρχουν γονείς που παρόλο που έχουν λάβει γνωμάτευση από το ΚΕ.Δ.Α.Σ.Υ. προκειμένου τα παιδιά τους να φοιτήσουν στο ΕΝΕΕΓΥΛ, επιλέγουν να την αγνοήσουν όταν αντικρύζουν τις συνθήκες που επικρατούν στο ειδικό σχολείο.
Έπειτα από τις πιέσεις των γονέων, αποφασίστηκε πως το σχολείο δεν θα λειτουργήσει ξανά και πως στις 8 Ιανουαρίου θα γίνει μετεγκατάσταση σε άλλο χώρο, πάλι σε κοντέινερ και πάλι προσωρινά. «Για να καταλάβετε σε τι σημείο είμαστε, μας φαίνεται μία ικανοποιητική λύση γιατί θα φύγουμε από εκεί που είμαστε τώρα», λέει ο κ. Σπαγουλάκης.
Το πρόβλημα που ανακύπτει βέβαια τώρα είναι πως μέχρι την μετεγκατάσταση τα παιδιά δεν μπορούν να παραμένουν όλη την ημέρα στο σπίτι. Για το λόγο αυτό, σήμερα το απόγευμα οι γονείς θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τον δήμο ελπίζοντας στην ανεύρεση κάποιας λύσης. «Τι θα κάνουμε μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου με τα παιδιά τα οποία είναι δύο εβδομάδες στα σπίτια; Έχει διαταραχθεί η ρουτίνα τους, πάνε πίσω, έχουν αυξήσει τη φαρμακευτική αγωγή, οι γονείς δεν πάνε στην δουλειά για να είναι σπίτι με τα παιδιά και δεν μπορούν τα παιδιά να μείνουν άλλο στο σπίτι για πολλούς λόγους. Αυτό θα συζητήσουμε το απόγευμα στον δήμο. Πρέπει να βρεθεί λύση. Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο».
news 247