Μάλιστα, σε συνδυασµό µε την αναµενόµενη µειωµένη παραγωγή φέτος και στα Βαλκάνια, κερδίζει περαίτερω έδαφος το ενδεχόµενο υψηλότερης ζήτησης για την εγχώρια παραγωγή το επόµενο διάστηµα.
«Το θέµα είναι πότε θα φανεί ο αντίκτυπος και στην Ελλάδα, καθώς τέλος Νοέµβρη θα έχει τελειώσει ο αλωνισµός», επισηµαίνουν συντελεστές της αγοράς, προσθέτοντας ότι «οι παραγωγοί που έχουν τη δυνατότητα, αποθηκεύουν το προϊόν τους, προσβλέποντας σε µία άνοδο της τιµής».
Αναλυτικά, οι τιµές παραγωγού βρίσκονται σταθερές το τελευταίο διάστηµα στα 19 λεπτά το κιλό στη Βοιωτία, τιµή που δίνει και η Ένωση Αγρινίου, και στα 16-17 στη Λάρισα. Σηµειώνεται ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Βόλου αγοράζει έναντι 17 λεπτών το κιλό, ενώ στη Β. Ελλάδα οι τιµές είναι στα 15-16 λεπτά το κιλό.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι οι βροχές και αυτή τη βδοµάδα διέκοψαν τον αλωνισµό στις περισσότερες περιοχές, ειδικά της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλίας, κάτι που συµβαίνει 2η φορά φέτος. Ως εκ τούτου, στον Πυργετό Λάρισας, αν και οι αποδόσεις είναι καλές, στα 1.200-1.500 κιλά το στρέµµα, έχουν κοπεί λίγες ποσότητες. Ωστόσο, στη Μακεδονία και τη Θράκη, όπου η συγκοµιδή έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό κάτω του 50%, οι αποδόσεις είναι χαµηλές, φτάνοντας και τα 800 κιλά το στρέµµα.
Στις Σέρρες, «αν και άλλες χρόνιες τέλος Οκτώβρη δεν υπήρχε καλαµπόκι στον κάµπο, τώρα έχουµε µαζέψει µόλις το 50%», λέει ο παραγωγός απ’ την περιοχή Αντώνης Ανεσιάδης. Σύµφωνα µε τον κ. Ανεσιάδη, τώρα έχουν δηµιουργηθεί ποιοτικά προβλήµατα στο καλαµπόκι λόγω των συνεχόµενων βροχών. Για τον ίδιο λόγο «έχουν ανέβει οι υγρασίες στα περισσότερα καλαµπόκια», επισηµαίνουν γεωπόνοι και παραγωγοί, µε ορισµένα, ενώ πριν 2 βδοµάδες ήταν ξερά, να έχουν τώρα 18-19% υγρασία.
Παρά τις κατά τόπους υψηλές αποδόσεις (Θεσσαλία, Βοιωτία), η αντίστροφη εικόνα σε άλλες περιοχές και η µείωση των στρεµµάτων, που παρατηρήθηκε φέτος ειδικά στη Β. Ελλάδα και στη Θεσσαλία έναντι του ηλίανθου και του σιταριού, ενισχύουν τις εκτιµήσεις για µειωµένη φετινή παραγωγή στη χώρα µας.
Όσον αφορά την ουκρανική παραγωγή, το γραφείο του USDA στο Κίεβο έχει µειώσει την πρόβλεψή του για αυτήν σε χαµηλά τριών ετών, στους 21,1 εκατ. τόνους λόγω τόσο των µειωµένων στρεµµάτων όσο και των δυσµενών καιρικών συνθηκών, µε τους αξιωµατούχους του γραφείου να εκτιµούν ότι οι εξαγωγές µπορεί να πέσουν πολύ χαµηλότερα από τις αρχικές εκτιµήσεις, σε χαµηλά πέντε ετών.
agronews.gr