Ήπειρος: Ξαναβάφτισαν χωριό στο Σούλι μετά από μισό αιώνα (pics)

lamianow
By lamianow Add a Comment
4 Min Read
Ιστορική δικαίωση για τους 80 κατοίκους στα Τσερίτσανα Ηπείρου – Τοποθετήθηκαν την Τρίτη στην είσοδο και την έξοδο του χωριού οι καινούργιες ταμπέλες

Δικαιώθηκε έπειτα από σχεδόν 60 χρόνια ο αγώνας περίπου 80 κάτοικων σε ένα ιστορικό χωριό του Σουλίου στην Ήπειρο, τα Πλατάνια, καθώς κατάφεραν να επανέλθει η παλιά του ονομασία «Τσερίτσανα» ως τιμή στην ιστορία του τόπου και τις θυσίες των ανθρώπων του.

Το χωριό είχε μετονομασθεί το 1954 σε Πλατάνια και από το 1963 είχε αρχίσει ο αγώνας των κατοίκων για να επανέλθει το ιστορικό του τοπωνύμιο «Τσερίτσανα».

Συνεργεία της Περιφέρειας Ηπείρου αντικατέστησαν την Τρίτη τις ταμπέλες στην είσοδο και την έξοδο του χωριού, αλλά και κατά μήκος της διαδρομής από τα Ιωάννινα, μετά το «πράσινο φως» που άναψε για τη μετονομασία του οικισμού το περασμένο Ιανουάριο το Συμβούλιο Τοπωνυμιών του υπουργείου Εσωτερικών.

«Είναι μια ιστορική δικαίωση. Το 1954 η κοινότητα μετονομάστηκε για λόγους εθνικούς  σε Πλατάνια, στo πλαίσιo εξελληνισμού των τοπωνυμίων της επικράτειας, καθώς εσφαλμένα είχε θεωρηθεί ότι είχε σλαβική ρίζα» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του χωριού Τσερίτσανα Κώστας Παππάς.

Η αλλαγή αυτή ουδέποτε έγινε αποδεκτή από τους ντόπιους και δεν τέθηκε ποτέ σε καθημερινή χρήση μεταξύ των κατοίκων, οι οποίοι επέμεναν στις ιστορικές καταβολές του ονόματος «Τσερίτσανα», ενώ επανειλημμένα υπέβαλλαν αιτήματα για την επαναφορά του τοπωνυμίου.

«Από το χωριό μας, τα Τσερίτσανα, ξεκίνησε η απελευθέρωση των Ιωαννίνων. Και αυτό δεν πρέπει να ξεχαστεί. Οι γυναίκες του χωριού ανέβηκαν το 1913 στην κορυφή του βουνού Ολύτσικα κουβαλώντας αποσπώμενα κανόνια με τον Ελληνικό Στρατό. Εκεί τα κανόνια συναρμολογήθηκαν και χτύπησαν το Μπιζάνι, ανοίγοντας τον δρόμο για την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, η οποία βρίσκονταν υπό τουρκική κατοχή» πρόσθεσε ο Κώστας Παππάς, τονίζοντας ότι στον δρόμο για την αλλαγή του ονόματος από Πλατάνια σε Τσερίτσανα υπήρξαν πολλές απορρίψεις στο αίτημα αυτό.

Το 1986 το ΥΠΕΣ με το σκεπτικό ότι «το όνομα Τσερίτσανα είναι ιστορικώς καταξιωμένο, έχει ιστορική ύπαρξη και επομένως συντρέχουν οι ιστορικοί λόγοι επαναφοράς του» είχε εγκρίνει την επαναφορά στην ιστορική ονομασία. Ωστόσο, για λόγους γραφειοκρατικούς δεν εκδόθηκε η οριστική απόφαση.

Στο αγώνα των λιγοστών κατοίκων όλα αυτά τα χρόνια στάθηκαν δίπλα τους μεταξύ άλλων τόσο το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων όσο και ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης.

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η Δημοτική Αρχή ενώπιον του Συμβουλίου Τοπωνυμιών έγιναν εκτενείς αναφορές στην ιστορική πορεία της περιοχής, «η οποία είναι αδιάκοπη, τεκμαρτή και μακραίωνη, καθώς ταυτίζεται με την πορεία της Αρχαίας Δωδώνης, της Βυζαντινής Ηπείρου, του Σουλίου, της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων, της Κατοχής, της Αντίστασης και επιτάσσει την επαναφορά του ονόματος Τσερίτσανα».

platania_1.jpg

Ζητούν αλλαγές και στους χάρτες

Όπως εξήγησε στο ethnos.gr ο Κώστας Παππάς, ναι μεν έγινε το πρώτο βήμα με την αλλαγή των ταμπελών, όμως δεν αρκεί αυτό. «Περιμένουμε να αλλαχθούν οι χάρτες, οι σφραγίδες  και όλα τα επίσημα έγγραφα και η αλληλογραφία του ιστορικού οικισμού» είπε ο πρόεδρος του χωριού.

Τo χωριό Τσερίτσανα, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 780 μ., αποτέλεσε σημείο αναφοράς κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της γερμανικής Κατοχής, ενώ πλήρωσε ακριβά το τίμημα της Aντίστασης. Γερμανικές δυνάμεις κατέστρεψαν ολοσχερώς τις κατοικίες του χωριού, σε ποσοστό που προσεγγίζει το 80%. Το αίτημα των γερμανικών αποζημιώσεων παραμένει ανοιχτό για τον Δήμο Δωδώνης και αναπόσπαστο μέρος του αποτελούν τα Τσερίτσανα.

1924192_42880572651_4836_n.jpg

ethnos

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *