«Καμπανάκι» προς γονείς και παιδιάτρους κρούουν οι επιστήμονες αναφορικά με τα συμπτώματα της ηπατίτιδας σε παιδιά που έχει προκαλέσει συναγερμό τις τελευταίες ημέρες σε Ευρώπη και Αμερική. Παρότι ακόμη στη χώρα μας δεν έχει επιβεβαιωθεί κάποια νόσηση, ο ΕΟΔΥ έχει επιστήσει την προσοχή στους γιατρούς καθώς από την πρώτη «χαρτογράφηση» υπάρχουν συγκεκριμένα συμπτώματα που θα πρέπει να προβληματίσουν.
«Οι υγειονομικές αρχές πρέπει να εντοπίζουν, να ερευνούν και να αναφέρουν πιθανές περιπτώσεις που τα συμπτώματα ταιριάζουν με την ηπατίτιδα. Ταυτόχρονα οι γονείς ας είναι προσεκτικοί για ιδιότυπες αντιδράσεις – συμπεριλαμβανομένου του ίκτερου. Εάν διαπιστώσουν περίεργα συμπτώματα καλό είναι να επικοινωνήσουν με το παιδίατρο των παιδιών τους» ανέφερε ο καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.
Ποια είναι τα ανησυχητικά συμπτώματα
ίκτερος
υπέρχρωση ούρων ή/και αποχρωματισμός κοπράνων
κνησμός
αρθραλγία / μυαλγία
πυρετός
ναυτία
εμετός ή κοιλιακό άλγος
λήθαργος ή απώλεια όρεξης
τρανσαμινάση ορού μεγαλύτερη των 500 IU/L
Σχετίζεται η ηπατίτιδα στα παιδιά με τον κορονοϊό;
Μία άλλη κουβέντα που έχει ανοίξει είναι κατά πόσο η συγκεκριμένη ηπατίτιδα σχετίζεται είτε με τον κορονοϊό είτε με το εμβόλιο που έχουν κάνει τα παιδιά. Μέχρι τώρα οι επιστήμονες μοιάζουν ξεκάθαροι πως δεν υπάρχει συσχετισμός ούτε με την ασθένειας ούτε με το εμβόλιο. «Δεν έχει καμία επιδημιολογική συσχέτιση με τον κορονοϊό» ανέφερε σήμερα ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης στο MEGA ενώ και κ. Μόσιαλος μέσα από την ανάρτησή του έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως «Οι συσχετισμοί με το εμβόλιο για τον κορονοϊό είναι αβάσιμοι».
Την ίδια στιγμή παιδίατρος, Μάριος Ανδρέου φιλοξενούμενος στον ΣΚΑΪ, τόνισε ότι ακόμα παραμένει άγνωστη η αιτία, αν και υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις. «Προσπαθώντας να βρούμε την αιτία, στην αρχή υποπτευθήκαμε μήπως οφείλεται σε κάποια τροφή, ποτό ή παιχνίδι και δε βρέθηκε τίποτα. Εξετάσαμε μήπως έχει σχέση με το εμβόλιο, αλλά δε συσχετίζεται ούτε με το εμβόλιο, διότι κανένα από αυτά τα παιδιά δεν είχε εμβολιαστεί. Τα μισά παιδιά είχαν νοσήσει με κορονοϊό, αλλά δεν μπορεί να προκλήθηκε από τη νόσηση. Ωστόσο, στα μισά περίπου περιστατικά βρέθηκε ένας καινούριος ιός, ο αδενοϊός», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Δεν έχει βρεθεί κρούσμα στην Ελλάδα
Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης εξέφρασε χθες Τρίτη την ανησυχία του για την έξαρση ηπατίτιδας σε παιδιά στην Αγγλία. Εξήγησε ότι σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις στο εξωτερικό, χρειάστηκε να γίνει μεταμόσχεση σε παιδιά ηλικιών από 3 έως 5. Στη χώρα μας δεν έχει βρεθεί κρούσμα ωστόσο βρισκόμαστε σε αυξημένη επιφυλακή.
Συνήθως αναρρώνουν μόνα τους
Το ECDC διερευνά τα κρούσματα στην Ευρώπη σε συνεργασία με τον ΠΟΥ, επισημαίνει το κέντρο στην ανακοίνωσή του. Μέχρι τα τέλη της περασμένης εβδομάδας είχαν αναφερθεί 74 κρούσματα στη Βρετανία και 4 στην Ισπανία, με τουλάχιστον επτά παιδιά να υποβάλλονται σε μεταμόσχευση ήπατος για να επιζήσουν. Άλλα περιστατικά ανέρρωσαν χωρίς σοβαρά προβλήματα. Η κατάσταση «πρέπει να ληφθεί σοβαρά» είχε επισημάνει το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ για την Ευρώπη. «Η αύξηση είναι μη αναμενόμενη και τα συνήθη αίτια έχουν αποκλειστεί» ανέφερε.
Τα παιδιά στη Βρετανία «ήταν υγιή μέχρι πριν μία εβδομάδα. Τα περισσότερα αναρρώνουν μόνα τους» δηλώνει η ηπατολόγος στο παιδιατρικό νοσοκομείο του Μπέρμιγχαμ Ντέιρντε Κέλι στο Science.
Τι είναι η ηπατίτιδα
Η ηπατίτιδα, ή φλεγμονή του ήπατος, προκαλείται συνήθως από τους ιούς της ηπατίτιδας Α, Β, C και E, οι οποίοι όμως δεν ανιχνεύθηκε σε κανένα παιδί. Τα μισά παιδιά βρέθηκαν ωστόσο θετικά σε αδενοϊούς που προκαλούν συνήθως γαστρεντερίτιδα, επιπεφυκίτιδες ή κοινό κρυολόγημα. Αδενοϊοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν ηπατίδιδες, αλλά τα περιστατικά αυτού του είδους είναι εξαιρετικά σπάνια.