Κακήν κακώς έδιωξαν υπάλληλοι κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που επιχείρησε να κάνει φορολογικό έλεγχο.
«Φύγετε μην έχουμε άλλα…» Οι εργαζόμενοι στην «πόρτα» μεγάλου κλαμπ της Ρόδου δεν άφησαν κανένα περιθώριο στους 4 ελεγκτές της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, όταν εκείνοι επιχείρησαν να μπουν στο κατάστημα για να κάνουν φορολογικό έλεγχο.
Το περιστατικό έγινε πριν από λίγες ημέρες στο νησί των Ιπποτών και θυμίζει καταστάσεις που είχαν συμβεί στο παρελθόν σε άλλα νησιά, όπως η Ύδρα. Έτσι, το κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων που πραγματοποιούσε φορολογικούς ελέγχους επιχείρησε να μπει στο συγκεκριμένο κλαμπ. Οι υπάλληλοι τους αρνήθηκαν την είσοδο λέγοντάς τους επιτακτικά ότι «εδώ δεν θα ελέγξετε τίποτα», ενώ συνέχισαν εκτοξεύοντας ευθείες απειλές: «Φύγετε, μην έχουμε άλλα…»
Μπροστά στον κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα οι τέσσερις υπάλληλοι αποχώρησαν άπραγοι. Σημεώνεται, ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, ο νόμος προβλέπει λουκέτο στην επιχείρηση που αρνείται τον έλεγχο για τουλάχιστον πέντε ημέρες, αλλά μετά την παρέλευση είκοσι ημερών από την άρνηση του ελέγχου. Αυτό, διότι στο συγκεκριμένο διάστημα η επιχείρηση μπορεί να προβάλει τυχόν «εύλογες αντιρρήσεις».
Ο έλεγχος στο συγκεκριμένο κλαμπ της Ρόδου επιχειρήθηκε στα πλαίσια των σαρωτικων ελάγχων στα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου, που βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες με τα πρώτα αποτελέσματα να δείχνουν υψηλά ποσοστά φοροδιαφυγής.
Τα υψηλότερα ποσσοστά φοροδιαφυγής που συντελείται κυρίως με την μη έκδοση αποδείξεων διαπιστώνεται τόσο σε ξενοδοχεία, όσο και σε καταστήματα εστίασης και κέντρα διασκέδασης. Ενδεικτικό είναι οτι σε 63 ελέγχους που διενεργήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στο Ηράκλειο Κρήτης εντοπίστηκαν 33 παραβάσεις και 39 παραβάτες. Το ποσοστό παραβατικότητας που υπερβαίνει το 50%.
Στελέχη που συμμετέχουν στους ελέγχους αναφέρουν ότι τα ποσοστά παραβατικότητας παραμένουν υψηλά ενώ αξιοποιούνται καινούριες μέθοδοι για την απόκρυψη φορολογητέας ύλης, από τη φορολογική διοίκηση. Έτσι το “νέο κόλπο” των φοροφυγάδων είναι η επέμβαση στη φορολογική ταμειακή μηχανή με τέτοιο τρόπο που να εμφανίζει μειωμένο το τελικό ποσό του ημερήσιου τζίρου, ενώ το κατάστημα έχει κόψει κανονικά όλες τις αποδείξεις. Με τον τρόπο αυτό αποδίδει λιγότερο ΦΠΑ, ενώ κατά τον έλεγχο εμφανίζεται να κόβει αποδείξεις.
Πηγή: protothema.gr