Ad imageAd image

ΥπΑΑΤ: Ξεκάθαροι κανόνες για τη σήμανση στο γιαούρτι – διαφάνεια στην αγορά

Δήμητρα Γιωτίδου
By Δήμητρα Γιωτίδου Add a Comment
3 Min Read

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με την αγορά του γιαουρτιού, από το ΥπΑΑΤ δόθηκαν οι εξής διευκρινήσεις:

-Advertisement-
-Advertisement-
=Advertisement=
  • Η τροποποίηση του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών όσον αφορά στο εμπορικό πρότυπο για το γιαούρτι ήταν υποχρέωση στο πλαίσιο των μνημονίων από το 2013 με βάση τις εργαλειοθήκες του ΟΟΣΑ και υλοποιήθηκε ως «προαπαιτούμενο» στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης της χώρας μας με τους δανειστές της. Το σχετικό σχέδιο ΚΥΑ δεν μπορεί να εκδοθεί σε ΦΕΚ πριν το τέλος της διαβούλευσης στο επίπεδο της ΕΕ που λήγει στις 19 Μαΐου 2016.
  • Η σύσταση της εργαλειοθήκης αφορά στη χρήση της πρώτης ύλης για την παρασκευή γιαουρτιών ώστε εκτός από νωπό γάλα (που ούτως ή άλλως θερμαίνεται για την πήξη του γάλακτος) να περιλαμβάνει και άλλα είδη γάλακτος όπως θερμικά επεξεργασμένο ή συμπυκνωμένο, όπως ήδη χρησιμοποιούνται εδώ και 25 χρόνια στην ελληνική αγορά, με τη διαφορά ότι κυκλοφορούσαν ως επιδόρπια γιαούρτης.
  • Τώρα πλέον θα απαγορεύεται η χρήση σκόνης γάλακτος και θα επιτρέπεται, για τεχνικούς και μόνο λόγους, που συνδέονται με την εποχικότητα του γάλακτος, μία προσθήκη πρωτεϊνών γάλακτος με τη βασική διαφορά ότι πλέον αυτή την πληροφορία για το είδος του γάλακτος να αναγράφεται με ευκρινή και ευανάγνωστο τρόπο στη συσκευασία ώστε να την πληροφορείται ο καταναλωτής και να κάνει συνειδητά τις επιλογές του.
  • Το παραδοσιακό γιαούρτι με την πέτσα θα παράγεται αποκλειστικά από νωπό ή παστεριωμένο γάλα που δεν έχει υποστεί τροποποίηση της φυσικής του σύνθεσης.
  • Η επικαιροποίηση της νομοθεσίας με ξεκάθαρους πλέον κανόνες εμπορίας δίχως παρεκκλίσεις, αστερίσκους και ειδικές άδειες, που κυριαρχούσαν στην αγορά κατά το παρελθόν, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση ουσιαστικών ελέγχων στην αγορά θα συμβάλλουν στη διαφάνεια της αγοράς και την πλήρη ενημέρωση του καταναλωτή. Ο καταναλωτής πλέον θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέξει το προϊόν που επιθυμεί να καταναλώσει μέσα από την υποχρεωτική επισήμανση του είδους του γάλακτος. Ο καταναλωτής θα γνωρίζει και θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θα είναι αποκλειστικά από νωπό γάλα.
  • Επιμένουμε στις συζητήσεις για τα γαλακτοκομικά προϊόντα που γίνονται στο πλαίσιο των Συμβουλίων Υπουργών Γεωργίας στην υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος.
  • Σχετικά με το σχέδιο νομοθετήματος της Τσεχίας η χώρας μας έχει ήδη αντιδράσει έντονα και εκφράσει αιτιολογημένη διαφωνία η οποία έχει κοινοποιηθεί σε όλα τα Κράτη Μέλη και παρακολουθεί το θέμα στενά. 
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *