Η επικεφαλής των Υπηρεσιών Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών Άβριλ Χέινς προειδοποίησε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιδιώκει ακόμα να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας. Ωστόσο, τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν αποδυναμωθεί τόσο πολύ από τις σκληρές μάχες, ώστε οι ΗΠΑ να εκτιμούν ότι τα εδαφικά κέρδη θα είναι μια χρονοβόρα υπόθεση και ότι «η εικόνα παραμένει αρκετά ζοφερή».
«Αυτό σημαίνει ότι ο πόλεμος θα μπορούσε να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα» τόνισε η Διευθύντρια των Υπηρεσιών Πληροφοριών των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με το BBC.
Τον Μάρτιο η Μόσχα επικέντρωσε εκ νέου τις προσπάθειές της στην κατάληψη του Ντονμπάς, στην Ανατολική Ουκρανία, αφού απέτυχε να καταλάβει το Κίεβο και άλλες πόλεις. Ο κ. Πούτιν εξακολουθεί να έχει τους ίδιους στόχους με αυτούς που είχε στην αρχή της σύγκρουσης, ανέφερε η επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Ουκρανίας. Αλλά, διευκρίνισε, η Ρωσία είναι απίθανο να επιτύχει αυτόν τον στόχο σύντομα.
«Αντιλαμβανόμαστε μια διάσταση μεταξύ των βραχυπρόθεσμων στρατιωτικών στόχων του Πούτιν σε αυτόν τον τομέα και της ικανότητας του στρατού του, ένα είδος αναντιστοιχίας μεταξύ των φιλοδοξιών του και αυτού που ο στρατός είναι σε θέση να επιτύχει», είπε σε συνέδριο του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ.
Είπε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών βλέπουν τρία σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί ο πόλεμος, με το πιο πιθανό να είναι μια αργή σύγκρουση με τη Ρωσία να σημειώνει «οριακά κέρδη, χωρίς πρόοδο».
Τα άλλα, λιγότερο πιθανά σενάρια, περιλαμβάνουν μια σημαντική ρωσική προόοδο στο μέτωπο, ή μια σταθεροποίηση των γραμμών σύγκρουσης με την Ουκρανία να επιτυγχάνει μικρά εδαφικά κέρδη. Αυτό προειδοποίησε, μπορεί να σημαίνει ότι η Μόσχα εξαρτάται περισσότερο από «ασύμμετρα εργαλεία» για να πλήξει τους εχθρούς της, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο, των προσπαθειών ελέγχου των ενεργειακών πόρων, ακόμη και των πυρηνικών όπλων.
Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πρόκειται να παράσχει επιπλέον 1 δισεκ. λίρες σε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία, δηλαδή σχεδόν διπλασιασμό της έως στιγμής υποστήριξής της. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν παράσχει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δηλώνει ότι η χώρα του χρειάζεται περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα για να χρηματοδοτεί τον πόλεμο κατά της Ρωσίας.
Πηγή: skai.gr