Ιός Marburg: Τι ξέρουμε για τον επικίνδυνο ιό που χτυπά την πόρτα της Ευρώπης

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
6 Min Read

Ο ιός Marburg ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον Ebola. Απαντώνται κυρίως στην Υποσαχάρια Αφρική και πρόκειται κατά βάση για ζωονόσους,

Έντονη ανησυχία έχει προκαλέσει η πιθανότητα να έχει περάσει τα σύνορα της Ευρώπης ο ιός Marburg, κάτι που φάνηκε καθαρά από τον πανικό που επικράτησε χθες, Τετάρτη, στον σιδηροδρομικό σταθμό του Αμβούργου, με την υποψία ότι δύο επιβάτες θα μπορούσαν να είναι φορείς του θανατηφόρου ιού που έχει έξαρση αυτήν τη στιγμή στη Ρουάντα.

Όπως και ο Ebola, ο ιός Marburg μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο κυρίως μετά από επαφή με αίμα ή εκκρίσεις ασθενών, γεγονός που βάζει στην «πρώτη γραμμή» του κινδύνου τους γιατρούς. Φοιτητής ιατρικής που ταξίδευε στο Αμβούργο από τη Ρουάντα ήταν άλλωστε κι ένα από τα δύο άτομα που απομονώθηκαν χθες στο Αμβούργο. Την πιθανότητα να έχει προσβληθεί από τροπική ασθένεια την ανέφερε, μάλιστα, ο ίδιος, καθώς είχε εργαστεί σε νοσοκομείο της αφρικανικής χώρας, το οποίο είχε νοσηλεύσει ανθρώπους με Marburg (Μάρμπουργκ).

Κατά την άφιξή του, την Τετάρτη, ο φοιτητής και το άτομο που τον συνόδευε απομονώθηκαν και μεταφέρθηκαν για περισσότερες εξετάσεις.

- Advertisement -

Όπως είναι γνωστό, η πιθανότητα μετάδοσης της νόσου από άνθρωπο σε άνθρωπο μεγαλώνει στα τελευταία στάδια της νόσου, πιθανόν λόγω της αυξημένης ιαιμίας.

Η σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί ο συγκεκριμένος ιός, με θνητότητα που φθάνει ακόμα και το 80%-90% σε καταγεγραμμένες επιδημίες, είναι τέτοια που ο ιός Marburg, μαζί με τον Έμπολα, συμπεριλαμβάνεται διεθνώς στις λίστες των βιολογικών παραγόντων υψηλού κινδύνου για ηθελημένη απελευθέρωση.

Ιός Marburg: Συμπτώματα, οδηγίες, προφυλάξεις

Τα πρώτα κρούσματα του ιού καταγράφηκαν το 1967 στη Γερμανία, συγκεκριμένα στο Μάρμπουργκ (εξού και το όνομα του ιού) και στη Φρανκφούρτη, καθώς και στο Βελιγράδι της τότε Γιουγκοσλαβίας (σημερινή Σερβία).

Τα πρώτα αυτά κρούσματα συνδέθηκαν με ένα εργαστήριο στο οποίο χρησιμοποιήθηκαν αφρικανικοί πράσινοι πίθηκοι που εισήχθησαν από την Ουγκάντα.

Έκτοτε υπήρξαν δώδεκα ακόμη μεγάλες επιδημίες, κυρίως στη νότια και ανατολική Αφρική, με κρούσματα στην Αγκόλα, τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Ισημερινή Γουινέα, την Κένυα, τη Νότια Αφρική, την Τανζανία, την Ουγκάντα και τώρα στη Ρουάντα.

Η περίοδος επώασης του ιού, που παλαιότερα ονομαζόταν αιμορραγικός πυρετός Marburg, διαρκεί από 2 έως 21 ημέρες και ακολουθεί απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγιών, κεφαλαλγίας, κόπωσης, διάρροιας, έμετου και κοιλιακού άλγους.

Μεταξύ της πέμπτης και της έβδομης ημέρας, πολλοί ασθενείς αναπτύσσουν σοβαρές «αιμορραγικές εκδηλώσεις», δηλαδή αιμορραγία, με θανατηφόρες περιπτώσεις που συνήθως περιλαμβάνουν κάποια μορφή αιμορραγίας, συχνά από πολλές περιοχές.

Οι ασθενείς μπορεί να αρχίσουν να κάνουν εμετό με αίμα ή να το δουν στα κόπρανά τους, αλλά μπορεί επίσης να αιμορραγούν από τη μύτη, τα ούλα και τον κόλπο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

Στις θανατηφόρες περιπτώσεις, ο θάνατος επέρχεται συνήθως περίπου οκτώ ή εννέα ημέρες μετά τα αρχικά συμπτώματα.

Ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω επαφής με αίμα, ιστούς και σωματικά υγρά ασθενών ή νεκρών που νόσησαν από αιμορραγικό πυρετό Marburg.

Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. νυχτερίδες, πίθηκοι), καθώς επίσης και με τη σεξουαλική επαφή, αλλά και την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες.

Δεν υπάρχει εμβόλιο για την προφύλαξη από τη νόσο και δεν υπάρχει ειδική αντιιική θεραπεία. Ωστόσο, το καλοκαίρι, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ξεκίνησαν τις πρώτες κλινικές δοκιμές με ανθρώπους ενός εμβολίου κατά του Marburg.

Σύμφωνα με προηγούμενες οδηγίες του ΕΟΔΥ, ο κίνδυνος προσβολής ενός ταξιδιώτη από τον ιό Marburg θεωρείται χαμηλός. Επιπλέον, η πιθανότητα εισαγωγής κρουσμάτων στην Ευρώπη θεωρείται πολύ χαμηλή. Οι ταξιδιώτες που επισκέπτονται τις προσβεβλημένες περιοχές συνιστάται να είναι ενημερωμένοι για τον τρόπο μετάδοσης της νόσου και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας, όπως:

  • συχνό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος.
  • καλό πλύσιμο και ξεφλούδισμα φρούτων και λαχανικών πριν την κατανάλωσή τους.
  • αποφυγή επαφής με άγρια ζώα, ζωντανά ή νεκρά, και κατανάλωσης ακατέργαστου κρέατος που προέρχεται από αυτά.
  • αποφυγή άμεσης επαφής με ασθενείς, σωματικά υγρά ασθενών, σορούς/ σωματικά υγρά θανόντων.
  • εφαρμογή ασφαλών σεξουαλικών πρακτικών.
  • αποφυγή επίσκεψης σε σπήλαια ή ορυχεία. Αν επισκεφθείτε σπήλαια συνιστάται να αποφύγετε την επαφή με νυχτερίδες ζωντανές ή νεκρές και να χρησιμοποιήσετε κατάλληλο ρουχισμό (μάσκα, γάντια).

Οι ταξιδιώτες, εάν εμφανίσουν συμπτώματα συμβατά με τον αιμορραγικό πυρετό Marburg κατά τη διάρκεια παραμονής τους σε προσβεβλημένη περιοχή, θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια. Στην περίπτωση που ο ταξιδιώτης εμφανίσει συμπτώματα κατά τη διάρκεια της επιστροφής του, με όποιο μεταφορικό μέσο, θα πρέπει να αναζητήσει άμεση ιατρική βοήθεια κατά την άφιξη και να αναφέρει το πρόσφατο ιστορικό ταξιδιού, έτσι ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω διασπορά της νόσου και να διευκολυνθεί η διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών.

Μετά την επιστροφή από προσβεβλημένη περιοχή, οι ταξιδιώτες συστήνεται να παρακολουθούν την υγεία τους για 21 ημέρες και στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια και να ενημερώσουν τον ΕΟΔΥ.

Σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δεν υπάρχει κανένας περιορισμός σε ότι αφορά στο εμπόριο και στις διεθνείς μετακινήσεις.

Φωτογραφία: iStock

iatropedia.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *