Ιός Κοξάκι: Ανησυχία σε Λάρισα και Τρίκαλα για την έξαρση κρουσμάτων σε παιδιά

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Οι γιατροί ζητούν από τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία να προχωρούν σε καλές απολυμάνσεις των χώρων για να σταματήσει η διασπορά.

Τεράστια είναι η ανησυχία σε Τρίκαλα και Λάρισα εξαιτίας περιστατικών του ιού Κοξάκι σε βρέφη και πολύ μικρά παιδιά, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και Δημοτικά σχολεία.

Οι παιδίατροι της περιοχής, οι οποίοι την περασμένη Παρασκευή εξέδωσαν ανακοίνωση, κάνουν λόγο για έξαρση, ενώ μετρούν κρούσματα τα οποία πιθανότατα ξεπερνούν κατά πολύ τα 30 μόνο στη Λάρισα, όπως λένε. Η καταγραφή αυτή, ωστόσο, δεν είναι επίσημη.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, η πρόεδρος της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων του Νομού Λάρισας, Γεωργία Νταμάγκα, υποστηρίζει πως υπάρχουν δεκάδες αναφορές από τους ιδιώτες παιδίατρους, ενώ νοσηλεύονται και παιδιά και στις παιδιατρικές κλινικές των δύο νοσοκομείων.

- Advertisement -

«Έχουμε αναφορές από συναδέλφους που βλέπουν καθημερινά πολλά περιστατικά και έχουμε αναφορές από βρεφικούς, παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και δημοτικά. Σε δημοτικό της πόλης έστειλαν ειδοποιητήριο στους γονείς ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5 κρούσματα. Σε άλλο νηπιαγωγείο πάνω από 3, σε άλλο βρεφονηπιακό σταθμό πάνω από 3. Οπότε τα κρούσματα που δεν νοσηλεύονται και δεν είναι καταγεγραμμένα -επειδή αυτά δεν δηλώνονται στον ΕΟΔΥ- είναι αρκετά περισσότερα από όσα έχουν επίσημα οι αρχές”, σημειώνει η γιατρός.

ΕΟΔΥ: «Παρατηρούμε το φαινόμενο, δεν ανησυχούμε»

Μέσω του δικτύου καταγραφής λοιμωδών νοσημάτων και παραγόντων κινδύνου που σχετίζονται με παθογόνα -το οποίο στήθηκε πρόσφατα με αφορμή την κακοκαιρία Daniel- από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) έχουν εντοπιστεί 11 περιστατικά εντεροϊών -όλα στη Λάρισα- τα οποία πιθανότατα οφείλονται σε Κοξάκι.

Τα κρούσματα αυτά -αν και στην πραγματικότητα είναι πολύ λιγότερα από τα πραγματικά- ξεπερνούν σε συχνότητα άλλες περιοχές της χώρας, στις οποίες καταγράφονται σχεδόν μηδενικά περιστατικά.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας, Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, υποστηρίζει πως προς στιγμήν όλα δείχνουν πως πρόκειται για μια συνήθη εποχική έξαρση με εστίαση στη Λάρισα.

Oι γονείς πρέπει να κρατούν τα παιδιά που νοσούν στο σπίτι για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω μετάδοση του νοσήματος

«Υπάρχει μια αύξηση στη Λάρισα σε σχέση με άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, παρόλα αυτά είναι στα αναμενόμενα για την εποχή επίπεδα. Συνεχίζουμε, ωστόσο, να παρακολουθούμε το φαινόμενο. Καλό θα ήταν να εστιάσουμε στην πρόληψη και στην υγιεινή και τα παιδιά που νοσούν σ’ αυτές τις περιοχές να μην έρχονται σε επαφή με άλλα παιδιά έως ότου έχουν ύφεση των συμπτωμάτων. Ο ιός μεταδίδεται και από το αναπνευστικό και από το γαστρεντερικό σύστημα και μεταδίδεται σχετικά εύκολα”, αναφέρει ο Καθηγητής Χατζηχριστοδούλου και προσθέτει πως η έξαρση αυτή δεν εμπνέει ανησυχία:

«Το Κοξάκι είχε περιοριστεί λίγο μέσα στον COVID, όπως είχε συμβεί και με άλλα νοσήματα, αλλά τώρα εντοπίζονται ξανά κρούσματα», σημειώνει.

Διευκρινίζει δε πως τα κρούσματα αυτά δεν σχετίζονται με τα μεταδοτικά λοιμώδη νοσήματα που αφορούν στην κακοκαιρία Daniel και για τον λόγο αυτό, δεν απαιτούνται ειδικές συστάσεις και μέτρα στις περιοχές αυτές.

«Τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν εύκολα»

Η πρόεδρος των ιδιωτών Παιδιάτρων του Νομού Λάρισας , κα. Νταμάγκα, διευκρινίζει πως τα παιδιά που επισκέπτονται τα ιδιωτικά ιατρεία της Πρωτοβάθμιας είναι έως 5 ετών, ενώ τελευταία νοσούν και ορισμένα παιδιά που βρίσκονται στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού, δηλαδή είναι έως 7-8 ετών.

Σχεδόν όλα περνούν τη νόσο στο σπίτι τους με υποστηρικτικές θεραπείες.

Κάποια παιδιά ωστόσο, χρειάζεται να νοσηλευτούν κι είναι αυτά, σύμφωνα με τη γιατρό, τα οποία «δεν μπορούν να ενυδατωθούν καλά γιατί έχουν πόνους στο στόμα. Για να μην υπάρξει αφυδάτωση νοσηλεύονται στα νοσοκομεία. Γι’ αυτό δεν υπάρχει πλήρης καταγραφή των περιστατικών. Εμείς, όμως, το βιώνουμε στα ιατρεία και γι’ αυτό κοινοποιήσαμε το πρόβλημα», όπως λέει.

Οι γιατροί ζητούν από τους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία να προχωρούν σε καλές απολυμάνσεις των χώρων για να σταματήσει η διασπορά. Παράλληλα, και οι γονείς πρέπει να κρατούν τα παιδιά που νοσούν στο σπίτι για τουλάχιστον μία εβδομάδα, ώστε να μην υπάρχει περαιτέρω μετάδοση του νοσήματος.

in.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *