Ινδονησία: Εντοπίστηκε το χαμένο υποβρύχιο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

Τραγική η κατάληξη και για τα 53 μέλη του πληρώματος – Ο πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς τους

Εντοπίστηκε το υποβρύχιο του οποίου το στίγμα χάθηκε την Τετάρτη στην Ινδονησία, σύμφωνα με ενημέρωση του στρατού της χώρας.

Τραγική η κατάληξη για τα 53 μέλη του πληρώματος, τα οποία βρέθηκαν όλα νεκρά, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το κινεζικό πρακτορείο Xinhua που επικαλείται στρατιωτικές πηγές.

Ο πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες του πληρώματος 

Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Ουιντόντο δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι ενημερώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας πως ένα αγνοούμενο από την Τετάρτη υποβρύχιο εντοπίστηκε βυθισμένο στη θάλασσα του νησιού Μπαλί και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των 53 μελών του πληρώματος.

“Ο στρατός και το Πολεμικό Ναυτικό άλλαξαν το καθεστώς του υποβρυχίου KRI Nanggala 402 από ‘αγνοούμενο’ σε ‘βυθισμένο'”, δήλωσε ο ίδιος στους δημοσιογράφους. “Όλοι οι Ινδονήσιοι εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για την τραγωδία στις οικογένειες του πληρώματος”, πόρσθεσε.

Συντρίμμια του υποβρυχίου που εξαφανίστηκε στα ανοικτά του νησιού Μπαλί εντοπίστηκαν χθες Σάββατο στη θάλασσα, ανακοίνωσε το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας, κάτι που σημαίνει ότι το υποβρύχιο ενδέχεται να διαλύθηκε αφού έπεσε σε βάθος 850 μέτρων.

Μετά την ανακοίνωση αυτή οι ελπίδες να βρεθούν ζωντανά τα 53 μέλη του πληρώματος του KRI Nanggala 402, είναι πολύ μικρές, καθώς μάλλον έχουν εξαντληθεί και τα αποθέματα οξυγόνου.

Εκατοντάδες στρατιωτικοί και περίπου 20 πλοία έχουν κινητοποιηθεί για να εντοπίσουν του υποβρύχιο που αγνοείται από την Τετάρτη όταν συμμετείχε σε στρατιωτικά γυμνάσια.

Το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας είχε εκτιμήσει τότε ότι τα μέγιστα αποθέματα οξυγόνου που διέθετε το πλήρωμα σε περίπτωση βλάβης στην παροχή ηλεκτροδότησης είναι 72 ώρες, οι οποίες εξέπνευσαν περίπου στις 2:00 τα ξημερώματα του Σαββάτου τοπική ώρα, γεγονός που καθιστά σχεδόν αδύνατο το ενδεχόμενο να έχει επιζήσει το πλήρωμα.

“Με βάση τα στοιχεία που πιστεύουμε ότι προέρχονται από το KRI Nanggala, αλλάξαμε το καθεστώς του υποβρυχίου από ‘αγνοούμενο’ σε ‘βυθισμένο΄”, ανέφερε ο Γιούντο Μαργκόνο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού της Ινδονησίας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες.

ypovryxio1

Αντικείμενα από το υποβρύχιο

Τα συντρίμμια που βρέθηκαν “δεν θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από το υποβρύχιο παρά μόνο έπειτα από ακραία πίεση ή ζημιές στο σύστημα εκτόξευσης τορπιλών”, διευκρίνισε ο ίδιος.

Το Πολεμικό Ναυτικό

εντόπισε πολλά αντικείμενα, ανάμεσά τους και ένα κομμάτι του συστήματος εκτόξευσης τορπιλών και ένα μπουκάλι γράσο το οποίο χρησιμοποιείται για το λάδωμα του περισκοπίου του υποβρυχίου. Επίσης στη θάλασσα βρέθηκε ένα χαλάκι προσευχής.

Οι έρευνες συνεχίζονται, αλλά μια επιχείρηση διάσωσης σε μεγάλο βάθος φαίνεται “πολύ επικίνδυνη και δύσκολη”, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του Πολεμικού Ναυτικού.

“Δεν γνωρίζουμε την κατάσταση των θυμάτων, αφού δεν τους έχουμε εντοπίσει ακόμη”. “Όμως μετά τον εντοπισμό αυτών των αντικειμένων, μπορείτε να εξάγετε μόνοι σας συμπεράσματα”, τόνισε.

Το υποβρύχιο, ένα από τα πέντε που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό της Ινδονησίας, καταδύθηκε την Τετάρτη νωρίς το πρωί στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων στη θάλασσα βόρεια του νησιού Μπαλί. Ο στρατός έχασε την επαφή με το υποβρύχιο λίγη ώρα αργότερα.

Σύμφωνα με τον στρατό, το υποβρύχιο, που μπορεί να πλέει σε βάθος έως 500 μέτρων, ενδέχεται να έχει βυθιστεί έως και στα 700 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Πετρελαιοκηλίδα που εντοπίστηκε την Πέμπτη στην περιοχή όπου είχε καταδυθεί το υποβρύχιο ενδέχεται να σημαίνει ότι υπήρξε διαρροή καυσίμων από αυτό, κάτι που ίσως υποδηλώνει ότι έχει υποστεί ζημιές, σύμφωνα με ειδικούς.

Εξάλλου ο στρατός δεν διευκρίνισε για ποιο λόγο το υποβρύχιο είχε πλήρωμα 53 ανθρώπων, ενώ κανονικά δεν προβλέπεται να έχει περισσότερους από 40.

Αυτού του είδους τα υποβρύχια μπορούν να αντέξουν στην πίεση σε βάθος 300 με 400 μέτρων. Πιο βαθιά, όπου η πίεση του νερού είναι μεγαλύτερη, υπάρχει κίνδυνος να διαρραγεί το κύτος τους.

Στην περιοχή έχουν σταλεί ενισχύσεις από τις ΗΠΑ, την Ινδία και τη Μαλαισία.

protothema.gr
Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *