Ιλιγγιώδεις ζημιές για την Deutsche Bank: Έφτασαν τα 3,15 δισ. ευρώ στο β΄ τρίμηνο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
4 Min Read

H Deutsche Bank ανακοίνωσε σήμερα μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες ζημιές για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, ύψους 3,15 δισ. ευρώ, λόγω του υψηλού κόστους που έχουν οι προσπάθειες αναδιάρθρωσής της. Η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα είχε αναφέρει νωρίτερα στον Ιούλιο – με την ανακοίνωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης που προβλέπει την περικοπή 18.000 θέσεων εργασίας και θα κοστίσει συνολικά 7,4 δισ. ευρώ – ότι θα κατέγραφε ζημίες περίπου 2,8 δισ. ευρώ στο τρίμηνο. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2018, η Deutsche είχε καταγράψει κέρδη 401 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της υποχώρησε 5% στις αρχές της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Φρανκφούρτης.

-Advertisement-

Η Deutsche θεωρείται μία από τις σημαντικότερες τράπεζες του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, μαζί με τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες JPMorgan Chase, Bank of America και Citigroup. Έχει πληγεί, όμως, από ζημιές και σκάνδαλα, που την ώθησαν να ξεκινήσει μία από τις μεγαλύτερες αναδιαρθρώσεις επενδυτικής τράπεζας μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Ο διευθύνων σύμβουλος Κρίστιαν Ζέβινγκ δήλωσε σήμερα ότι η τράπεζα έχει λάβει ήδη σημαντικά μέτρα για την υλοποίηση της στρατηγικής της. Περισσότεροι από 900 εργαζόμενοι της τράπεζας έχουν ειδοποιηθεί ότι θα απολυθούν. Σε σημείωμά του προς του εργαζόμενους, ο Ζέβινγκ δήλωσε ότι η επενδυτική τράπεζα της Deutsche, που έχει χαμηλές επιδόσεις, αντιμετωπίζει «ισχυρούς μετωπικούς ανέμους» στο τρίμηνο, περιλαμβανομένων των αμφιβολιών σχετικά με το μέλλον της που φόβισαν τους πελάτες. «Τώρα, μπορούμε να ατενίσουμε το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία», έγραψε ο Ζέβινγκ.

Τα προβλήματα της Deutsche κορυφώθηκαν με το πρόστιμο των 7,2 δισ. δολαρίων που της επέβαλαν οι ΗΠΑ το 2017 για τον ρόλο της στην κρίση της αγοράς στεγαστικών δανείων. Επρόκειτο για ένα μεγάλο πλήγμα που προκάλεσε τη φυγή πελατών της. Η νέα ηγεσία, με τον Ζέβινγκ στο τιμόνι από πέρυσι, προσπάθησε να αναζωογονήσει τις προοπτικές της τράπεζας, αλλά τα προβλήματα συνεχίσθηκαν. Τον Απρίλιο, η Deutsche διέκοψε τις συζητήσεις σχεδόν έξι εβδομάδων που είχε για συγχώνευση με την ανταγωνίστριά της Commerzbank. Στη συνέχεια, ξεκίνησε το σχέδιο «αυστηρών περικοπών» στην επενδυτική τράπεζά της, η οποία προσπαθούσε επί πολλά χρόνια να ανταγωνισθεί ως μεγάλη δύναμη στην Wall Street.

Με την αναδιάρθρωσή της, η τράπεζα αναμένει τώρα ότι τα έσοδα του 2019 θα είναι χαμηλότερα από αυτά του 2018. Η πρόβλεψη αυτή συνιστά μία περαιτέρω υποχώρηση σε σχέση με τις προσδοκίες που υπήρξαν σε προηγούμενα τρίμηνα. Τα καθαρά έσοδα στο τρίμηνο μειώθηκαν 6% στα 6,2 δισ. ευρώ. Οι αναλυτές ανέμεναν κατά μέσο όρο έσοδα 6,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την πρόβλεψη που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τράπεζας. Τα έσοδα της προσοδοφόρου μονάδας της που διαπραγματεύεται ομόλογα μειώθηκαν 4% στο τρίμηνο, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις μετοχών και τις συναλλαγές έκαναν βουτιά 32%. Οι μειώσεις αυτές υπογραμμίζουν τη συνεχιζόμενη αδυναμία της επενδυτικής τράπεζας της Deutsche, τα έσοδα της οποίας μειώθηκαν 18% στο τρίμηνο.

- Advertisement -

Λεπτομέρειες των σχεδίων αναδιάρθρωσης ανακοινώθηκαν νωρίτερα τον Ιούλιο. Περιλαμβάνουν σχέδια για την κατάργηση της δραστηριότητάς της σε μετοχές σε παγκόσμιο επίπεδο και τη συρρίκνωση της επενδυτικής της τράπεζας, ενώ έγινε και αναδιάρθρωση της διοίκησης. Η Deutsche θα συστήσει μία «κακή τράπεζα» για να απαλλαχθεί από ανεπιθύμητα στοιχεία ενεργητικού, αξίας 74 δισ. ευρώ από σταθμισμένα με τον κίνδυνο στοιχεία ενεργητικού. Ορισμένοι επενδυτές είπαν στο Reuters ότι αμφιβάλλουν αν αυτές οι κινήσεις θα είναι αρκετές για να αντιστρέψουν τις φθίνουσες προοπτικές της τράπεζας στο πλαίσιο του έντονου ανταγωνισμού και των χαμηλών επιτοκίων. ‘Αλλοι επενδυτές έλεγαν ότι ανησυχούν ότι η Deutsche θα αθετήσει τη δέσμευσή της να μην προσφύγει σε πρόσθετη χρηματοδότηση από τους μετόχους της, ιδιαίτερα λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών της.

economy365.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *