Για πρώτη φορά στην ιστορία του συνδικαλισμού στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο (07.11.2020) ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια των εκπαιδευτικών
Στην κυβέρνηση θεωρούν πως πρόκειται για μια μεταρρυθμιστική τομή με βαθύ συμβολισμό κι έναν αγώνα για το αυτονόητο, ο οποίος σπάει το απόστημα του κακώς νοούμενου συνδικαλισμού της αεργίας, της καπηλείας των προνομίων, της αναξιοκρατίας, του ελέγχου επί δημοκρατικών διαδικασιών.
Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, οι ηλεκτρονικές εκλογές ήταν μια επιλογή του Υπουργείου Παιδείας προκειμένου ν’ ανταποκριθεί στις συνθήκες της πανδημίας (σ.σ.: θα έπρεπε, διαφορετικά, 170.000 εκπαιδευτικοί να προσέλθουν στα σχολεία για να ψηφίσουν) και να μην αναγκάσει τους γονείς να πάρουν άδειες, αφού παραδοσιακά οι εκλογές γίνονταν μεσοβδόμαδα και χανόταν η σχολική ημέρα.
Επίσης, κατ’ αυτόν τον τρόπο το υπουργείο εξασφάλισε το απόρρητο της διαδικασίας, αφού είχε παρατηρηθεί το φαινόμενοι οι υποψήφιοι να βρίσκονται στα σχολεία-εκλογικά κέντρα και να επηρεάζουν τους ψηφοφόρους, αλλά και να εκσυγχρονίσει τη διαδικασία σύμφωνα με διεθνή πρότυπα: το ψηφιακό σύστημα «ΖΕΥΣ» που χρησιμοποιήθηκε έχει δοκιμαστεί επιτυχώς σε περισσότερες από 1.800 εκλογές για 290.000 και πλέον εκλέκτορες σε ελληνικά πανεπιστήμια, επαγγελματικούς φορείς, συλλόγους, οργανισμούς κτλ. στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Μολαταύτα, κάποιοι συνδικαλιστές επιχείρησαν και προχθές να μπλοκάρουν την ψηφοφορία με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο. Συγκεκριμένα, απαίτησαν αναβολή της ψηφοφορίας και παράταση των διετών θητειών τους για ένα ακόμη έτος ή δεν έστειλαν εκπροσώπους ως μέλη των εφορευτικών επιτροπών και οδήγησαν άλλα μέλη τους σε παραίτηση ακόμη κι εκτός της νόμιμης προθεσμίας και δίχως να συντρέχει λόγος ανωτέρας βίας. Επίσης, με μηνύματα στα κινητά τηλέφωνα των συναδέλφων τους ή e-mail τούς ζητούσαν να μην ψηφίσουν και κάποιοι ακραίοι απειλούσαν με διαγραφές όσους θα συμμετείχαν στη ηλεκτρονική ψηφοφορία. Επίσης, τα αιτήματά τους στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και στο ΣτΕ απορρίφθηκαν πανηγυρικά, ενώ ακόμη και μετά την ψηφοφορία ορισμένοι ζήτησαν τις λίστες με όσους ψήφισαν για να τους… τιμωρήσουν.
Όσο για το ποιος είναι ο λόγος που αντιδρούν οι συγκεκριμένοι συνδικαλιστές; Προφανώς γιατί χάνουν προνόμια, όπως άδειες που έπαιρναν πριν και κατά τη διάρκεια των εκλογών, ενώ σε περίπτωση μη εκλογής χάνουν και το προνόμιο απαλλαγής από τα εκπαιδευτικά τους καθήκοντα. Επίσης, δεν θ’ αποφασίζουν πλέον εκείνοι για μετατάξεις και μεταθέσεις εκπαιδευτικών, ενώ δεν μπορούν να επηρεάσουν το εκλογικό σώμα, καθώς ο καθένας μπορεί εφεξής γρήγορα και απλά να ψηφίσει ακόμη κι από το κινητό του τηλέφωνο.
newsit