Ηλεκτρικό σύστημα: «Stress test» από τρεις συνεχόμενους καύσωνες

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
4 Min Read

Για  πρώτη φορά στην ιστορία το ηλεκτρικό σύστημα θα αντιμετωπίσει τόσο υψηλές θερμοκρασίες για περισσότερες από δύο εβδομάδες

Οι αλλεπάλληλοι καύσωνες δοκιμάζουν τις αντοχές του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Οι επίμονες υψηλές θερμοκρασίες  που σαρώνουν την Ελλάδα καταπονούν τα δίκτυα ηλεκτρισμού, αυξάνοντας τον κίνδυνο για διακοπές ρεύματος.  Πάντως, το τελευταίο δεκαήμερο, παρά τους «δίδυμους» καύσωνες,  το σύστημα του ΑΔΜΗΕ ανταποκρίθηκε με ελάχιστα προβλήματα που επιλύθηκαν άμεσα. Όσο για εκείνο του ΔΕΔΔΗΕ αντιμετώπισε πολλές προκλήσεις σε διάφορες περιοχές της Αττικής, καθώς υπερθερμάνσεις σε μετασχηματιστές και γραμμές μέσης τάσης άφησαν δίχως ρεύμα για κάποιες ώρες χιλιάδες καταναλωτές σε διάφορες περιοχές της Ηλιούπολης, των Αγίων Αναργύρων, του Κέντρου της Αθήνας κ.ά..

Το τρίτο συνεχόμενο κύμα καύσωνα ωστόσο, το οποίο έρχεται από εβδομάδα,  θέτει το σύστημα σε κατάσταση συναγερμού. Όπως αναφέρει στον «ΟΤ» τεχνικό στέλεχος  του Διαχειριστή του συστήματος, «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αντιμετωπίζουμε τρεις αλλεπάλληλους καύσωνες και με τόσο υψηλές θερμοκρασίες, οπότε έπειτα από ένα καυτό δεκαήμερο και με τα 45άρια να συνεχίζονται και την επόμενη εβδομάδα μπαίνουμε σε …άγνωστα πεδία».

Η ζήτηση

Η  ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας από την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη εκτιμάται ότι θα κινηθεί σε …τροχιά ρεκόρ, ενδεχομένως και πάνω από 11.000 MW, καθώς αναμένονται ανώτατες θερμοκρασίες μεταξύ  44 και 46 βαθμών Κελσίου  σε  πολλές περιοχές της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, τα στελέχη  του ΑΔΜΗΕ δεν ανησυχούν ούτε για τα υψηλά μεσημεριανά φορτία, ούτε για τις απογευματινές και βραδινές ώρες οπότε παρατηρείται σημαντική πίεση στο ηλεκτρικό σύστημα καθώς σταματά η  παραγωγή των φωτοβολταϊκών. Όταν πέφτει ο ήλιος, το σύστημα στηρίζουν όλες οι διαθέσιμες θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο και λιγνίτη. Άλλωστε και στους δύο προηγούμενους καύσωνες του Ιουλίου περί τα 1.300 MW έδιναν οι δύο νέες μονάδες φυσικού αερίου της Μυτιληναίος στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας και λιγνίτη της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

- Advertisement -

Επίσης, σε ικανοποιητικό επίπεδο βρίσκονται και οι ταμιευτήρες των υδροηλεκτρικών της ΔΕΗ. Για τις μεσημεριανές ώρες αιχμής υψηλή είναι η παραγωγή των ηλιακών συστημάτων τις μεσημεριανές ώρες, αλλά και των αιολικών τις ημέρες που φυσάει.

Επίσης, σημαντική ασφάλεια παρέχουν και οι εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν ενισχυθεί και από τη  νέα γραμμή διασύνδεσης με τη Βουλγαρία που έχει τεθεί  σε δοκιμαστική λειτουργία. Για παράδειγμα την περασμένη Πέμπτη οπότε καταγράφηκε κορύφωση της ζήτησης (με 10.059 MW), η συνεισφορά των μονάδων φυσικού αερίου  στο ενεργειακό μίγμα ήταν στο   42,5%, των ΑΠΕ στο 18,9%,των εισαγωγών στο 16,7%, των λιγνιτικών στο 10,8% και των υδροηλεκτρικών στο 6,5%.

Δοκιμάζεται το σύστημα

Πάντως, από τις 12 Ιουλίου το σύστημα δοκιμάζεται με τη ζήτηση να κινείται στα …υψηλά των προβλέψεων σε απόλυτη συμφωνία με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας. Ειδικότερα, η αιχμή της ζήτησης (μεσημέρι στις 3 μ.μ.) ήταν χθες στa 9.987 MW, την Πέμπτη στα 10.059 MW,  την Τετάρτη και την Τρίτη στα 9.596 MW. Υψηλά είχε κινηθεί η ζήτηση και τις πρώτες ημέρες του καύσωνα στις 13, 14 και 15 Ιουλίου.

Ο κίνδυνος λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών εντοπίζεται στο ενδεχόμενο πιθανών   βλαβών στις γραμμές μεταφοράς και διανομής ή στις παλιές και καταπονημένες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, οι οποίες δουλεύουν εδώ και μέρες στο «φουλ». Γι΄αυτό, το τεχνικό προσωπικό του ΑΔΜΗΕ έχει ξεκινήσει έκτακτους ελέγχους στον κρίσιμο εξοπλισμό του συστήματος προκειμένου να προλάβει τυχόν αστοχίες.

Πηγή ΟΤ

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *