Πριν στεγνώσει το μελάνι για τη σκέψη του ΥΠΑΑΤ για ίδρυση Αγροτικών ΙΕΚ και Ψηφιακής Ακαδημίας Αγροτικής Ανάπτυξης ήδη υπάρχουν μεγάλες ενδιαφερόμενες εταιρείες. Μία από αυτές είναι το αμερικάνικο fund Waterfall Capital, το οποίο σχεδιάζει ήδη την ίδρυση Αγροτικού ΙΕΚ στη χώρα μας. Όπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας στο Liberal Markets «θα ανταποκριθούμε στο αίτημα του υπουργείου για τη δημιουργία αγροτικών ΙΕΚ στις εγκαταστάσεις των θερμοκηπίων μας στη Λαμία”.
Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας νέας φιλοσοφίας στο ζήτημα της εκπαδίευσης και κατάρτισης αγροτών». Στόχος των αγροτικών ΙΕΚ είναι να προχωρήσει η χώρα σε μία νέα μορφή επαγγελματικής εκπαίδευσης δημιουργώντας στην ουσία ΙΕΚ Αγροτικής Εκπαίδευσης. Αυτό θα βοηθήσει περαιτέρω τους εργαζόμενους στον πρωτογενή τομέα, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους γνωρίζουν τα των καλλιεργειών, με τη γνώση να μεταφέρεται από τον πατέρα στον γιο, ώστε να ακολουθήσουν τις σύγχρονες τάσεις στη γεωργική παραγωγή και τις νέες τεχνολογίες.
Ο Πρόεδρος της θυγατρικής του αμερικάνικου fund Bellamia, Δημήτρης Μηλιάκος, πρώην διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας, και ο Σταύρος Ταμπάογλου Managing Director της εταιρείας ήδη έχουν προχωρήσει σε έναν αρχικό σχεδιασμό. Όπως επισημαίνει η διοίκηση του Waterfall Capital «εφόσον προχωρήσουν οι ρυθμιστικές διαδικασίες είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το ΙΕΚ Αγροτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης μέσα στο 2022. Θα προσφέρουμε σπουδές σε ειδικότητες του αγροδιατροφικού τομέα, οι οποίες θα διαρκούν 2 έτη και θα παρέχουν πιστοποιημένο τίτλο σπουδών επιπέδου 5 κατόπιν εξετάσεων από το Υπουργείου Παιδείας (ΕΟΠΠΕΠ) σύμφωνα με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων».
Πού απευθύνεται το νέο ΙΕΚ; «Το πρόγραμμα αφορά σε αποφοίτους Επαγγελματικών και Γενικών Λυκείων ΤΕΕ Επαγγελματικών Σχολών και ΤΕΛ όλων των ειδικοτήτων. Ο ισχύων κανονισμός περί λειτουργίας των ΙΕΚ παρέχει τη δυνατότητα σε αποφοίτους των παραπάνω ειδικότητας να καταταχθύν στο β’εξάμηνο σπουδών συναφών ειδικότητας» εξηγεί η Waterfall Capital. Μάλιστα στον στρατηγικό σχεδιασμό του αμερικάνικου fund εντάσσεται η συνεργασία με άλλες εταιρείες του τομέα και έρευνα πεδίου σε νέες τεχνολογίες, την κλιματική αλλαγή, την βιοασφάλεια τροφίμων και τη συμβολαιακή γεωργία. «Θα είμαστε το μόνο ΙΕΚ στην επαρχία με υποδομές σε θερμοκήπια που θα προσφέρει γνώσεις στην πράξη, όχι θεωρητικά» καταλήγει το fund.
Τι μελετά το υπουργείο
Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρμόδιο υπουργός Σπήλιος Λιβανός μελετά τη δυνατότητα δημιουργίας αγροτικών ΙΕΚ και την ίδρυση Ψηφιακής Ακαδημίας Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επιδίωξη του αρμόδιου υπουργού είναι η ένταξη προγραμμάτων που σχετίζονται με την καλλιέργεια της γης, την παραγωγή τροφίμων και τη φροντίδα του περιβάλλοντος σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες με προεκτάσεις στη δια βίου μάθηση, ώστε να αναβαθμιστεί και να θωρακιστεί η ελληνική παραγωγή και διατροφή, τόσο από τους νέους αγρότες όσο και από τους μελλοντικούς καταναλωτές.
Αυτό το διάστημα το ΥΠΑΑΤ βρίσκεται στον σχεδιασμό, με τη συνεργασία φορέων, ολοκληρωμένης πρότασης για την εκπαίδευση και την κατάρτιση του αγροδιατροφικού τομέα, ώστε σε συνεννόηση με το υπουργείο Παιδείας να ενδυναμωθεί και να συνδεθεί ο αγροτικός χώρος με την έρευνα και την καινοτομία και να αποκτήσουν οι εμπλεκόμενοι τα κατάλληλα εφόδια για την περαιτέρω εξέλιξή τους.
πηγη-liberal.gr / Νικόλας Ταμπακόπουλος