Ειδικές μονάδες για το Αλτσχάιμερ από το υπουργείο Υγείας

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Tags: Add a Comment
9 Min Read

Στη δημιουργία μονάδων ανακουφιστικής φροντίδας για ασθενείς με Αλτσχάιμερ τελικού σταδίου, αναμένεται να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα όσα δηλώνει στο Πρακτορείο FM και στην εκπομπή 104,9 ΜΥΣΤΙΚΑ ΥΓΕΙΑΣ η καθηγήτρια νευρολογίας του ΑΠΘ, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ και μέλος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την ‘Ανοια, Μάγδα Τσολάκη.

-Advertisement-

Η κ. Τσολάκη μιλάει επίσης για το επίδομα που πρόκειται να δοθεί μέσα στο έτος από το Υπουργείο, βάσει αλγόριθμου, τον οποίο δημιουργεί αυτό το διάστημα το Εθνικό Παρατηρητήριο για την ‘Άνοια.

Όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες η καθηγήτρια νευρολογίας του ΑΠΘ, επισημαίνει την επιτακτική ανάγκη για συχνή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στα άτομα με άνοια, καθότι πέραν του ότι η ζέστη ρίχνει την πίεση έτσι κι αλλιώς, σύμφωνα με εργασίες, η εμφάνιση της νόσου σχετίζεται με υπόταση. Για τις διακοπές, αναφέρει ότι συνήθως οι ασθενείς με άνοια δεν έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζονται εύκολα και στην πλειοψηφία τους δεν θέλουν να φεύγουν από το οικείο περιβάλλον, ωστόσο όπως τονίζει, όλα εξαρτώνται από το στάδιο στο οποίο βρίσκονται.

Παράλληλα η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ εξαίρει το έργο των Ελλήνων φροντιστών, που όπως υπογραμμίζει συνεχώς βραβεύεται σε διεθνές επίπεδο.

- Advertisement -

Σε συνεργασία με τις εταιρείες Αλτσχάιμερ, Δήμους και Μητροπόλεις

Το υπουργείο Υγείας, όπως δηλώνει η κα Τσολάκη, «ανακοίνωσε στο Εθνικό Παρατηρητήριο για την ‘Ανοια στις 28 Ιουνίου, ότι έχει την πρόθεση σε συνεργασία με τις 13 περιφέρειες της χώρας, να ιδρύσει με χρήματα του ΕΣΠΑ, μονάδες ανακουφιστικής φροντίδας, μια σε κάθε περιφέρεια, έτσι ώστε να εκλείψει το μεγάλο πρόβλημα που έχουμε στις μέρες μας και στην πατρίδα μας, που δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν που να τελειώσουν τη ζωή τους, όταν βρίσκονται σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση της άνοιας. Η πρωτοβουλία γίνεται σε συνεργασία με τις εταιρείες Αλτσχάιμερ, τους δήμους και τις μητροπόλεις. Θα προσπαθήσουμε να το κάνουμε με το χαμηλότερο δυνατό κόστος, οπότε θα χρησιμοποιήσουμε κτίρια που ήδη υπάρχουν, κτίρια που μας δόθηκαν απλόχερα σε διάφορες περιοχές. Π.χ η Καβάλα μας έδωσε το κτίριο που έχει η Ιατρική Εταιρεία, για να κάνουμε τη μονάδα, στη Θεσσαλονίκη επίσης υπάρχει ένα έτοιμο κτίριο που θα χρησιμοποιηθεί για αυτή την προσπάθεια. Θέλουμε όλων την βοήθεια, έτσι ώστε αυτή η πολύ σημαντική προσπάθεια να γίνει πραγματικότητα. Οι μονάδες θα είναι κυρίως για τους ασθενείς τελικού σταδίου, γιατί στα αρχικά στάδια οι ασθενείς μπορούν να μένουν στην οικογένεια τους και να μένουν και μόνοι τους για λίγες ώρες, όταν οι συγγενείς τους π.χ εργάζονται. Στα προχωρημένα όμως στάδια οι ασθενείς δεν μπορούν να μένουν μόνοι τους καθόλου, χρειάζονται 100% φροντίδα 24 ώρες το 24ωρο. Και για αυτούς τους ανθρώπους γίνονται αυτές οι δομές, προκειμένου να έχουν συνεχή φροντίδα, να είναι ασφαλείς, και η ζωή τους να είναι αξιοπρεπής και στα τελικά στάδια.»

Επίδομα βάσει αλγόριθμου

Όσον αφορά την δέσμευση του υπουργείου υγείας να καθιερώσει επίδομα, για τους φροντιστές, θέμα, για το οποίο είχε μιλήσει τον Απρίλιο στην ίδια εκπομπή, η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αλτσχάιμερ και μέλος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την ‘Ανοια, αναφέρει ότι υπάρχει εξέλιξη: «Δημιουργείται ένας αλγόριθμος τώρα από το Εθνικό Παρατηρητήριο για την ‘Ανοια, ο οποίος θα δοθεί στο Υπουργείο. Να εξηγήσω ότι αλγόριθμος σημαίνει ποιοι παράγοντες εξετάζονται για κάθε περίπτωση, έτσι ώστε να λαμβάνουν οι ασθενείς το επίδομα. Π.χ ασθενείς οι οποίοι δεν έχουν σύνταξη, ή ασθενείς που μένουν σε ένα σπίτι, στο οποίο δεν υπάρχουν άλλα έσοδα. Όλα αυτά θα μπουν σε έναν αλγόριθμο και σε πρώτη φάση θα δοθούν κάποια χρήματα, όπως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου είπε ότι κατά τη διάρκεια του χρόνου ένα κονδύλιο θα διατεθεί για αυτή την υπόθεση, έτσι ώστε να μην υπάρχει κανένας συμπολίτης μας, ο οποίος να μην έχει τα απαραίτητα για να ζήσει». Σε διευκρινιστική ερώτηση για το αν το επίδομα τελικά θα δοθεί στους ασθενείς ή στους φροντιστές η κα Τσολάκη απαντά: «Αν έχουν το επίδομα αυτό οι περιθάλποντες θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς τους. Είτε οι ασθενείς το παίρνουν είτε οι περιθάλποντες είναι το ίδιο, γιατί τα χρήματα θα δίδονται για την φροντίδα του ασθενούς».

SOS η μέτρηση της πίεσης το καλοκαίρι για τους ανθρώπους με άνοια

Όπως λέει η κα Τσολάκη, οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν ούτως ή άλλως το γενικό πληθυσμό, καθώς ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα αρκετό αίμα να μην πηγαίνει στον εγκέφαλο κι έτσι να δημιουργείται μία βραδύτητα ή έλλειψη διάθεσης. «Ειδικά τώρα στα άτομα με άνοια υπάρχει η δυσκολία να διαχειριστούν ακόμη και απλά πράγματα που τα διαχειρίζονταν ενδεχομένως το χειμώνα, και δημιουργούνται διάφορες δύσκολες καταστάσεις. Πολύ περισσότερο όταν αυτοί οι ασθενείς συνεχίζουν τα φάρμακα για την υπέρταση που είχαν στο παρελθόν. Υπάρχουν εργασίες που υποστηρίζουν ότι όταν εμφανίζεται η άνοια, η αρτηριακή πίεση πέφτει. Αλλά επειδή οι ασθενείς δεν πάνε συχνά στο γιατρό, ούτε μετράνε την πίεση τους συχνά, συνεχίζουν να παίρνουν αντιυπερτασικά φάρμακα και μέσα στο καλοκαίρι, με συνέπεια να έχουν ακόμα πιο χαμηλές πιέσεις, κι έτσι να γίνεται ακόμη πιο δύσκολη η διαχείριση των καθημερινών προβλημάτων, από τους ίδιους, αλλά ακόμα πιο δύσκολη για τους περιθάλποντες».

Φίλος ή εχθρός οι διακοπές για τα άτομα με άνοια

Συνήθως οι ασθενείς με άνοια δεν έχουν την δυνατότητα να προσαρμόζονται εύκολα. ‘Αλλωστε ο ορισμός της ευφυΐας είναι η καλύτερη προσαρμογή στο περιβάλλον, στο οποίο είμαστε, τονίζει η κα Τσολάκη: «Όταν όμως έχουν καταστραφεί εκατομμύρια νευρωνικά δίκτυα που βρίσκονται μέσα στον εγκέφαλο, τότε πραγματικά είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστούμε την κατάσταση εκείνη που λέγεται προσαρμογή. Παρόλα αυτά η δική μου παρότρυνση είναι να δοκιμάσουν οι περιθάλποντες να πάρουν τον ασθενή τους και να πάνε στο εξοχικό ή σε κάποιο ξενοδοχείο. Ωστόσο καλόν είναι να έχουν τη δυνατότητα να ακυρώσουν αυτό το ταξίδι, αν τα πράγματα δυσκολέψουν πάρα πολύ. Υπάρχουν ασθενείς που αρκούνται στο να έχουν κοντά τους τον περιθάλποντα τον οποίο αγαπούν, και δεν τους ενδιαφέρει καθόλου το υπόλοιπο περιβάλλον. Υπάρχουν όμως και ασθενείς που θέλουν να είναι σε περιβάλλον γνώριμο για αυτούς και τα πράγματα δυσκολεύουν όταν αυτό αλλάζει. Εξαρτάται από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής. Κατά πλειοψηφία θα έλεγα οι ασθενείς, δεν θέλουν να φεύγουν από το οικείο περιβάλλον τους. Αισθάνονται ασφάλεια και σιγουριά. Ωστόσο υπάρχουν δίδυμα, περιθάλποντες και ασθενείς δηλαδή, που μας εκπλήσσουν. Π.χ πέρσι ένα τέτοιο δίδυμο από τη Θεσσαλονίκη, πήγε και εκπροσώπησε τους ασθενείς της Ελλάδος στη Γλασκόβη, χωρίς κανένα πρόβλημα. Βέβαια ο ασθενής ήταν στο πρώτο στάδιο.

Διεθνείς διακρίσεις για τους Έλληνες φροντιστές

Και αυτό που έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στους ξένους ήταν ο τρόπος της φροντίδας. Και να πούμε ότι φέτος η Διεθνής Εταιρεία Αλτσχάιμερ βράβευσε μία δική μας περιθάλπουσα, η οποία τελικά παρουσίασε την προσπάθεια της και το έργο της στη Βουδαπέστη, τον Απρίλιο, στο Παγκόσμιο Συνέδριο. Οι Έλληνες περιθάλποντες έχουν κάτι διαφορετικό, που δεν υπάρχει στον υπόλοιπο κόσμο και για αυτό παίρνουμε συνεχώς πρωτιές σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχει η ορθόδοξη και η ελληνική κουλτούρα, συνδυασμένη, που μιλάει για την αγάπη και τη διάθεση για αυτοθυσία. Και το φιλότιμο το οποίο υπάρχει, καθαρά ελληνική λέξη και έννοια».

Πηγή: news.gr

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *