Η ιδανική διατροφή για την στομαχική παλινδρόμηση

lamianow
By lamianow Add a Comment
7 Min Read

H γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση είναι μια ασθένεια που επηρεάζει πολλούς ανθρώπους όταν γευματίζουν. Ο οισοφάγος δεν είναι απλά ένας μυς διότι γύρω του υπάρχει μυϊκός ιστός , οποίος είναι πάντα κλειστός κι επιτρέπει στο φαγητό να περάσει στον οισοφάγο όταν ανοίγει. Εμποδίζει την άνοδο των οξέων του στομάχου ή με άλλα λόγια , την παλινδρόμηση. Στο άρθρο αυτό θα μάθετε για την κατάλληλη διατροφή για όσους πάσχουν από αυτού του είδους την παλινδρόμηση.

-Advertisement-

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την Παλινδρόμηση Στομάχου

Όταν ο μυϊκός ιστός που καλύπτει τον οισοφάγο αποδυναμώνεται, τα συμπτώματα αρχίζουν γιατί το οξύ ξεκινά να κολλάει στα τοιχώματα του οισοφάγου. Τα σημάδια που δείχνουν ότι πάσχετε από παλινδρόμηση στομάχου είναιτα εξής: οξύτητα, μια πικρή ή όξινη γεύση στο στόμα σας ή πόνος στο στήθος. Αυτή η διαταραχή ονομάζεται GERD (ασθένεια γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης). Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για τις αιτίες πίσω από την παλινδρόμηση στομάχου με βασική τα τρόφιμα.

Οι δίαιτες που έχουν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση της παλινδρόμησης στομάχου είναι σχετικά εύκολες. Οι ασθενείς μπορούν να τρώνε όλων των ειδών τις τροφές με κάποιες εξαιρέσεις. Χρειάζεται να καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες βιταμίνης C (ή σε συμπληρώματα αν κάποιος έχει δυσανεξία στις ντομάτες, στα πορτοκάλια ή στις πιπεριές).

portokali-2

- Advertisement -

Ο μυς του οισοφάγου μπορεί να αποδυναμωθεί για περισσότερους από έναν λόγους. Μερικές προτάσεις μας για την θεραπεία της παλινδρόμησης ίσως σας φανούν  χρήσιμες για να απαλύνουν τα συμπτώματα:

Αποφύγετε το κάπνισμα διότι η νικοτίνη αποδυναμώνει και χαλαρώνει τον μυϊκό ιστό.

Αποφύγετε τις τσίχλες ή τα γλυκά γιατί αυξάνουν τον αέρα που τραβάτε προς τα μέσα και προκαλείται παλινδρόμηση.

Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά από το φαγητό την νύχτα. Αποφύγετε το βαρύ φαγητό κατά την διάρκεια του δείπνου όσο είναι δυνατό. Σας προτείνουμε να περιμένετε για περίπου τρεις ώρες.

Αποφύγετε τα σφιχτά ρούχα, το σκύψιμο ή  την άσκηση μετά από τα γεύματα σας.

Τρώτε μικρές μερίδες περισσότερο συχνά.

palindromisi

Εάν είστε υπέρβαροι, προσπαθήστε να αδυνατίσετε ή τουλάχιστον να χάσετε μερικά κιλά διότι η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες μιας παλινδρόμησης.

Υψώστε το μαξιλάρι σας κατά 15 εκατοστά.

Προσπαθήστε να μην τρώτε πολλές τηγανητές πατάτες, πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα (ειδικά γάλα), σοκολάτες, λάδια, πιπέρι, κρέμες και φαστ φουντ.

Οι χυμοί εσπεριδοειδών, ο καφές, το τσάι και τα καφεϊνούχα ποτά ερεθίζουν τον οισοφάγο (εμείς σας συνιστούμε να τα αποφεύγετε).

Μην καταναλώνετε πολύ όξινες ή πικάντικες τροφές.

Ασκηθείτε ελαφρά μια ή δύο ώρες μετά από το φαγητό.

Μετριάστε την ποσότητα αλκοόλ  που πίνετε. Μην υπερβείτε τα 2 ποτήρια την ημέρα για τις γυναίκες ή 3 για τους άνδρες. Προσπαθήστε να μην πίνετε όσο είναι δυνατό.

Προσπαθήστε να κοιμάστε στην αριστερή πλευρά σας  γιατί εκεί είναι το σημείο που βρίσκεται το στομάχι σας. Αποφύγετε την δεξιά πλευρά, με το πρόσωπο ψηλά ή το πρόσωπο προς τα κάτω.

Ενδεδειγμένες Κατηγορίες Τροφών για την Παλινδρόμηση

Οι άνθρωποι που πάσχουν από την παλινδρόμηση θα πρέπει να καταναλώνουν ή να αποφεύγουν τις ακόλουθες κατηγορίες τροφών:

Γαλακτοκομικά προϊόντα: σας συνιστούμε γάλα χωρίς λακτόζη, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών, αποβουτυρωμένο γάλα. Αυτά που πρέπει να αποφεύγονται είναι το σοκολατούχο γάλα ή το πλήρες γάλα.

Λαχανικά: επιτρέπονται όλα, εκτός από την ντομάτα.

lahanika-3

Φρούτα: σας προτείνουμε να τρώτε μήλα, πεπόνια, φράουλες, μπανάνες, ροδάκινα κι αχλάδια. Αποφύγετε τα φρούτα εσπεριδοειδών (σταφύλια, ανανά, πορτοκάλια, γκρέιπ φρουτ και λεμόνια).

Ψωμί και δημητριακά: σας συνιστούμε όλα τα είδη ψωμιών που φτιάχνονται από γάλα χαμηλών λιπαρών. Το ψωμί που είναι φτιαγμένο από πλήρες γάλα, απαγορεύεται.

Κρέας: σας συνιστούμε κρέας με χαμηλά λιπαρά, ψάρι, γαλοπούλα και κοτόπουλο. Αποφύγετε το μπέικον, πέτσα από κοτόπουλο, κρύο ή λιπαρό κρέας.

Λίπη κι έλαια: τροφές με αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει να αποφεύγονται, ειδικά όταν προέρχονται από ζώα.

Επιδόρπια και γλυκά: όσα είναι φτιαγμένα με λιγότερα από τρία γραμμάρια λιπαρά, επιτρέπονται. Θα πρέπει να αποφεύγετε την σοκολάτα και τα επιδόρπια που περιέχουν μεγάλες ποσότητες λιπών κι ελαίων.

Ποτά: όλα τα είδη χωρίς καφεΐνη, το τσάι (εκτός από την μέντα), οι χυμοί (με εξαίρεση τα είδη εσπεριδοειδών) και το νερό. Θα πρέπει να αποφεύγετε το αλκοόλ, τον καφέ, το τσάι μέντας και τα μεταλλικά ποτά.

Σούπες: οι μοναδικές που επιτρέπονται είναι αυτές με χαμηλά λιπαρά. Θα πρέπει να αποφεύγετε την κοτόσουπα, τις αλοιφές ή τις σούπες που περιέχουν γάλα.

soupα

Φυσικά Συμπληρώματα για την Θεραπεία της Παλινδρόμησης

Θα βρείτε τι καλύτερες φυσικές θεραπείες για την παλινδρόμηση στην παρακάτω λίστα:

Μηλόξυδο: προσθέστε δύο κουταλιές της σούπας καφέ ή 10ml σε ένα φλιτζάνι με νερό. Ανακατέψτε το καλά και πιείτε τρεις φορές την ημέρα.

Χυμός καρότο ή λάχανο: θα πρέπει να πίνετε ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Αρωματικά φυτά: το δενδρολίβανο, η δάφνη, το φασκόμηλο ή το θυμάρι θα μπορούσαν να εμπεριέχονται στα καθημερινά σας γεύματα ως καρυκεύματα ή μπαχαρικά.

Παπάγια: να τρώτε κάθε μέρα από αυτό το φρούτο, ειδικά το πρωί. Θα σας βοηθήσει στην διάσπαση των πρωτεϊνών.

papaya

Μαγειρική σόδα: μια κουταλιά της σούπας (ή 5ml) διαλυμένη σε ένα ποτήρι νερό θα ανακουφίσει τα συμπτώματα.

Πιπερόριζα (Τζίντζερ): κόψτε μερικές φέτες τζίντζερ και βράστε τες σε πολύ νερό για λίγα λεπτά. Πιείτε το σαν τσάι και προσθέστε μέλι για να το γλυκάνετε.

meli-5

Αμύγδαλα: Θα πρέπει να είναι ωμά. Αυτό θα βοηθήσει τον δείκτη pH του στομάχου να ισορροπήσει κι επίσης  να λάβει ασβέστιο εάν δεν μπορείτε να πιείτε γάλα.

Αλόη: πίνετε 60ml αλόη με νερό κάθε μέρα.

Ζεστό νερό με λεμόνι: πιείτε το  με άδειο στομάχι 15 λεπτά πριν από το πρωινό για να εξισορροπήσετε τα επίπεδα των οξέων στο πεπτικό σύστημα.

Χαμομήλι: ελέγχει τα συμπτώματα της στομαχικής παλινδρόμησης. Το ίδιο κάνει και η τριγωνέλλα.

Η καθημερινή σας διατροφή μπορεί να περιλαμβάνει κόκκινα μήλα, πιπερόριζα (Τζίντζερ), φύλλα βασιλικού, τσάι βοτάνων, σπόρους μάραθου, κίτρινη μουστάρδα και πίκλες.

newsone.gr

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *