Την έντονη αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας, Θεσσαλονίκης και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου έχει προκαλέσει ιστοσελίδα που πουλά συνταγογράφηση φαρμάκων, έναντι 12 ευρώ, εξετάσεων έναντι 8 ευρώ, και αναρρωτικές άδειες έναντι 10 ευρώ.
Στον ιστότοπο αναφέρεται ότι έχει πιστοποίηση και από τους τρεις παραπάνω Συλλόγους, γεγονός που οι ίδιοι αρνούνται κατηγορηματικά, έχοντας κινητοποιήσει τις απαραίτητες νομικές διαδικασίες.
Η συζήτηση για την ιστοσελίδα tilegiatros.gr έχει «φουντώσει» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μετά την ανακάλυψή της από γιατρούς, οι οποίοι ζητούν παρέμβαση από τα αρμόδια όργανα των Συλλόγων τους για την προστασία της Δημόσιας Υγείας.
Στον «τηλεγιατρό» επισημαίνεται ότι έχει πιστοποίηση από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης. Η χρήση των λογοτύπων των Συλλόγων είναι παράνομη, όπως προκύπτει από τους Συλλόγους οι οποίοι ουδέποτε έχουν δώσει τέτοια πιστοποίηση. Άμεσα ήταν τα αντανακλαστικά του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ), ο οποίος με ανακοίνωσή του εφιστά την προσοχή του κοινού.
«Σε συνέχεια ενημέρωσης και δημοσιευμάτων αναφορικά με την λειτουργία εταιρείας, η οποία εξυπηρετεί ασθενείς με την μέθοδο της τηλεϊατρικής και φέρεται να έχει λάβει πιστοποίηση από τον ΙΣΑ, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ιατρική νομοθεσία, ιδιωτικοί φορείς, οι οποίοι παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ), είναι οι ακόλουθοι:
α. Ιδιωτικά ιατρεία,
β. Ιδιωτικά πολυιατρεία,
γ. Ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και
δ. Ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.
Περαιτέρω σύμφωνα με το άρθρο 38 παρ. του Ν. 4771/2021 προβλέπεται ότι: ‘Η παρουσία του επιστημονικά υπευθύνου ή του νομίμου αντικαταστάτη του κάθε φορέα ή τμήματος φορέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι υποχρεωτική καθ’ όλο το ωράριο λειτουργίας του’. Ως παρουσία δε, νοείται η φυσική παρουσία, ώστε η εξ αποστάσεως και μάλιστα μόνο η εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών να καθιστά τη λειτουργία του ιατρείου φυσικού ή νομικού προσώπου, μη νόμιμη».
Ο ΙΣΑ στην ίδια ανακοίνωση τονίζει ότι δεν έχει δώσει κανενός είδους πιστοποίηση στη συγκεκριμένη εταιρεία και θα διερευνήσει το ζήτημα, προβαίνοντας στις προβλεπόμενες νόμιμες ενέργειες.
«Καμία ανοχή στους τηλε-γιατρούς που χρησιμοποιούν παρανόμως το λογότυπο του ΠΙΣ. Η νομική μας υπηρεσία επιλαμβάνεται άμεσα προς πάσα κατεύθυνση», γράφει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ αντίστοιχα νομικές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και από τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.
Εάν επιχειρήσει κανείς να ζητήσει συνταγογράφηση φαρμάκων ή εξετάσεων μέσα στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα προκύπτει μια πολύ απλή διαδικασία, χωρίς να απαιτείται η επικοινωνία ή εξέταση από γιατρό. Συγκεκριμένα, ο ενδιαφερόμενος μπορεί να συμπληρώσει την ασθένεια για την οποία επιθυμεί φάρμακα, την ακριβή ονομασία του σκευάσματος που θέλει και το χρονικό διάστημα ισχύος της συνταγογράφησης. Περνώντας στα επόμενα στάδια υπάρχουν ερωτήσεις για ιατρικές πληροφορίες, όπως αλλεργία σε φάρμακα ή λήψη άλλων φαρμάκων, με τα σχετικά πεδία, ωστόσο, να είναι προαιρετικά. Υποχρεωτικά είναι το ΑΜΚΑ, το μέιλ, το κινητό τηλέφωνο και έπειτα ο ενδιαφερόμενος καλείται να βάλει την κάρτα του για την πληρωμή του αντιτίμου.
Όπως προκύπτει από πληροφορίες, η εταιρεία που έχει την ιστοσελίδα ανήκει σε άνθρωπο που δεν έχει σχέση με τον χώρο της Υγείας. Ως επιστημονική ομάδα πίσω από τις υπηρεσίες που προσφέρονται, είναι ένας γιατρός, μέλος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και τρεις γυναίκες, η μία εξ αυτών γιατρός, η άλλη ψυχολόγος και η τρίτη εκπαιδευμένη σε ζητήματα Δημόσιας Υγείας.
protothema.gr