Η Βρετανή πρέσβης αποκαλύπτει γιατί έρχονται στην Ελλάδα Κάρολος και Καμίλα

LamiaNow News
By LamiaNow News Add a Comment
9 Min Read

Εφ’ όλης της ύλης ήταν η τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε η πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας Κέιτ Σμιθ, κατά την οποία αναφέρθηκε στην επίσκεψη του πρίγκιπα Κάρολου στην Ελλάδα.

-Advertisement-

Αναφέρθηκε παράλληλα στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας, καθώς πλησιάζει το Brexit, στα ελληνοτουρκικά, τα Δ. Βαλκάνια, τη Συρία, το Ιράν και τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Στη συνέντευξή της προς τον τηλεοπτικό σταθμό Action 24, η πρέσβης της Μ. Βρετανίας είπε:

https://lamianow.gr/wp-content/uploads/2024/03/Iamia-Now-01-1-2-1-scaled.jpg

Για το πρόγραμμα του πριγκιπικού ζεύγους:

- Advertisement -

Σκοπός της τριήμερης επίσκεψης του πριγκιπικού ζεύγους είναι «να αναδείξει την ιστορική και τη σύγχρονη σχέση των δύο χωρών και να υποδηλώσει την εκτίμηση της Βρετανίας στη συνεισφορά της Ελλάδας στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας της Ευρώπης, καθώς και στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού».

Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την κατάθεση στεφανιού στον Άγνωστο Στρατιώτη.

Συνάντηση με Παυλόπουλο και Τσίπρα

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και η σύζυγός του θα δεχθούν το πριγκιπικό ζευγάρι στο προεδρικό μέγαρο και ο Κάρολος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό την πρώτη μέρα.
Το βράδυ της ίδιας μέρας ο Πρόεδρος θα τους παραθέσει επίσημο δείπνο.

Την Πέμπτη οι επίσημοι προσκεκλημένοι θα μεταβούν στον Πειραιά για επαφές μέσα από τις οποίες «θα αναδειχθούν οι σχέσεις στη ναυτιλία και την άμυνα».

Θα δοθεί επίσης έμφαση «στη  συνεργασία στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, στον πολιτισμό και στην παιδεία».

Στην Κνωσσό και σε Κρητικό γλέντι

Την Τρίτη ημέρα θα μεταβούν στην Κρήτη και «θα επισκεφθούν τον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσού που έχει συνδεθεί με την Βρετανική αρχαιολογική σχολή Αθηνών και η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με ένα κρητικό γλέντι».

Για το Brexit
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αδυνατίσουν οι σχέσεις των δύο χωρών λόγω Brexit. Στόχος της Μεγάλης Βρετανίας είναι να ενδυναμώσουν οι διμερείς σχέσεις με τις χώρες της Ευρώπης»
Συζητιούνται τα μεγάλα θέματα της τελωνειακής ένωσης και της συνεργασίας στην εξωτερική πολιτική, άμυνα και ασφάλεια. Οι συζητήσεις θα είναι δύσκολες αλλά στο τέλος θα έχουμε λειτουργική σχέση και η Βρετανία θα μείνει κοντά στην Ευρώπη.
Η χώρα θα παραμείνει ανοιχτή στους ξένους επισκέπτες και μετανάστες. Με το δημοψήφισμα είχαμε μία ψήφο υπέρ της κυριαρχίας και είναι γνωστό ότι η σχέση της Βρετανίας με την Ευρώπη ήταν πάντα δύσκολη.
Όπως έχει πει η πρωθυπουργός δεν αποχωρούμε από την Ευρώπη αλλά μόνον από τους θεσμούς της ΕΕ και θα έχουμε συνεργασία και με τους θεσμούς στους τομείς που ανέφερα.

Ελληνες που ζουν στη Βρετανία
Στη Μεγάλη Βρετανία ζουν 11.000 έλληνες φοιτητές και συνολικά περίπου 70.000 Ελληνες. Ελάχιστα πράγματα θ’ αλλάξουν γι’ αυτούς που ζουν τώρα στη Βρετανία-τα δικαιώματά τους είναι εξασφαλισμένα – και γι αυτούς που  θα έρθουν στη μεταβατική περίοδο οι οποίοι θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με τους Ελληνες που ζουν τώρα στη Βρετανία. Αυτό που περιμένουμε είναι το καινούργιο σύστημα μετανάστευσης της Βρετανίας, που νομίζω ότι θα ανακοινωθεί το Φθινόπωρο.
Ως προς τους φοιτητές, υπογράμμισε ότι «η διεθνής εκπαίδευση στη Βρετανία αποτελεί τον έκτο τομέα σε μέγεθος της οικονομίας μας και δεν θα χάσουμε αυτό το πλεονέκτημα εύκολα».

Κύπρος-ελληνοτουρκικά-Α Μεσόγειος
Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των απειλών, που αφορούν τρομοκρατία, τη μετανάστευση και την αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή. Εχουμε και τις ανησυχίες μας ως προς τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου, της ελευθερίας έκφρασης και όταν μιλάμε  με τους τούρκους αξιωματούχους θέτουμε πάντα αυτά τα θέματα.
Ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κατάσταση είναι ευαίσθητη θέλει ψυχραιμία, σύνεση και αυτοσυγκράτηση και νομίζω ότι μ αυτό τον τρόπο διαχειρίζεται αυτά τα θέματα και η ελληνική κυβέρνηση.
Η  Βρετανία έχει πολύ καλές και στενές σχέσεις με την Τουρκία και αυτό είναι θετικό για την Ελλάδα καθώς σ αυτή τη συγκυρία οι  σχέσεις άλλων ευρωπαϊκών χωρών με την Τουρκία είναι τεταμένες.
Εμείς έχουμε κρατήσει διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία και τους χρησιμοποιούμε να θέσουμε τα θέματα αυτά και τις εντάσεις στο Αιγαίο, τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ και νομίζω ότι συγκλίνουμε με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι πρέπει να επικοινωνούμε με την Τουρκία κι αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Συρία
Για μας προτεραιότητα στη Συρία είναι η ανακούφιση των ανθρώπων που υποφέρουν και καταβάλλουμε μεγάλη προσπάθεια με τους εταίρους προς αυτή την κατεύθυνση.
Δεύτερον υποστηρίζουμε τις πολύ δύσκολες διπλωματικές προσπάθειες να βρεθεί συμβιβασμός όλων των  μερών στη Συρία, παροτρύνουμε τις άλλες δυνάμεις – Ιράν, Τουρκία, Ρωσία – να ενθαρρύνουν το καθεστώς Ασαντ να έρθει στο τραπέζι με την αντιπολίτευση για να βρεθεί λύση.
Τρίτον είμαστε αφοσιωμένοι στην ήττα του ISIS που έχει περιοριστεί σημαντικά, αλλά δεν έχει εξαφανιστεί και αποτελεί απειλή για όλους μας στην Ευρώπη.
Ως προς τις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις-ΗΠΑ, Γαλλίας, Βρετανίας- ο στόχος ήταν περιορισμένος για την αποτροπή περαιτέρω χρήσης χημικών και δεν επιθυμούμε να μπλεχτούμε στον εμφύλιο στη Συρία.

Συμφωνία Δύσης με Ιράν για τα πυρηνικά
Υποστηρίζουμε τη συμφωνία, η οποία ήταν πολύ σημαντική με οφέλη για την ασφάλεια όλων μας για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφράσει αμφιβολίες. Εμείς προσπαθούμε με τη Γαλλία και τη Γερμανία να δουλέψουμε με τους Αμερικανούς για τη διευθέτηση των διαφορών και να κρατηθεί η συμφωνία. Αισιοδοξώ αλλά είμαστε σε ευαίσθητο σημείο των συνομιλιών.

Δ. Βαλκάνια
Οι χώρες αυτές είναι ευάλωτες στο οργανωμένο έγκλημα οι δημοκρατίες τους έχουν προβλήματα ελευθερίας του τύπου, τρομοκρατία-μαχητές προς τη Συρία και το Ιράκ- γι αυτό υποστηρίζουμε παρότι μπορεί να φανεί οξύμωρο(ενώ η Βρετανία φεύγει από την ΕΕ) την ένταξη των χωρών αυτών στην ΕΕ όταν θα είναι έτοιμες.
Στο Λονδίνο το καλοκαίρι θα έχουμε μια σημαντική σύνοδο κορυφής για τα Δ. Βαλκάνια στο πλαίσιο της Διαδικασίας του Βερολίνου και επικεντρωνόμαστε στις μεταρρυθμίσεις και την οικονομική ανάπτυξη των χωρών αυτών.

Τί πήγε λάθος στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης
Η σχέση με τη Ρωσία είναι περίπλοκη και με τη ρωσική κυβέρνηση περνάμε δύσκολη περίοδο. Ο προφανής λόγος είναι ότι υπάρχει μια κυβέρνηση κι ένας ηγέτης στο Κρεμλίνο που δεν έχει σεβασμό για το κράτος δικαίου και το διεθνές δίκαιο και επιμένει να παραβιάζει τους κανόνες του διεθνούς συστήματος για το συμφέρον της χώρας του.
Η δημοφιλία του Πούτιν στη χώρα του είναι γνωστή. Εγώ παρακολουθώ επίσης τις δημοσκοπήσεις στην Ελλάδα που δείχνουν ότι οι Ελληνες βλέπουν με θετικό μάτι την Ρωσία κα τον Πούτιν , αλλά δεν με αγχώνει αυτό γιατί πιστεύω ότι δεν βλέπουν το Κρεμλίνο ως αξιόπιστο σύμμαχο. Μία χώρα που συνεργάζεται  με το καθεστώς Ασαντ ο οποίος επιτίθεται εναντίον του λαού του με αποτρόπαιες μεθόδους, μία χώρα που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, στην Κριμαία, στην Α. Ουκρανία, που κάνει επιθέσεις στον κυβερνοχώρο , που έχει στείλει πράκτορες στο εξωτερικό για να δολοφονήσει τους πολίτες της…Εχουμε βεβαίως αξιόπιστα στοιχεία για την υπόθεση εναντίον του Σκριπάλ.
Γνωρίζετε τα μέτρα που πήραμε τελευταία και είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη πολλών εταίρων και συμμάχων μας. Στείλαμε ηχηρό μήνυμα στο Κρεμλίνο ότι η συμπεριφορά της Ρωσίας είναι απαράδεκτη.
Θέλω να επισημάνω ότι δεν έχουμε τίποτα με τον ρωσικό λαό και τη χώρα που έχουν λαμπρή ιστορία και υπέροχο πολιτισμό. Η αντιπαράθεση είναι με τη ρωσική κυβέρνηση.
Η πρέσβης Κέιτ Σμιθ έχει υπηρετήσει στην Τεχεράνη, έχει εργαστεί ως στέλεχος στη Shell, έχει εμπειρία σε ενεργειακά θέματα και στη Μ. Ανατολή και μιλάει θαυμάσια ελληνικά από την προηγούμενη διπλωματική θητεία της στην Ελλάδα πριν 25 χρόνια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Share This Article
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *