Ένα τυπογραφικό λάθος που κατά πάσα πιθανότητα οφειλόταν απλά σε ημιμάθεια είχε ως αποτέλεσμα να ακυρωθεί μία απάτα ύψους ενός δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με το Reuters, χάκερ παραβίασαν τα συστήματα της Τράπεζας του Μπανγκλαντές και υπέκλεψαν τα διαπιστευτήρια για μεταφορές πληρωμών. Εν συνεχεία, «βομβάρδισαν» τη Fed στη Νέα Υόρκη με 30-40 αιτήματα μετακίνησης κεφαλαίων από λογαριασμό της Τράπεζας του Μπανγκλαντές σε φορείς στις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα.
Τέσσερις από αυτές, για τη μεταφορά συνολικά 81 εκατ. δολαρίων στις Φιλιππίνες πέρασαν (αρκετά χρήματα για να μπει η ληστεία στο «hall of fame» των πλέον… κερδοφόρων στην ιστορία), αλλά μια πέμπτη, ύψους 20 εκατ., σε μη κερδοσκοπική οργάνωση στη Σρι Λάνκα «κόλλησε», επειδή ήταν γραμμένο λάθος το όνομα της οργάνωσης, Shalika Foundation.
Ο ημιμαθείς χάκερ έγραψε αντί για «foundation», «fandation», γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Deutsche Bank (από την οποία «περνούσαν οι συναλλαγές) και ζήτησε διευκρινίσεις από την Τράπεζα του Μπανγκλαντές, η οποία «πάγωσε» τη συναλλαγή.
Σύμφωνα με το Reuters, δεν υφίσταται μη κερδοσκοπική οργάνωση στη λίστα των καταχωρημένων στη Σρι Λάνκα οργανώσεων με αυτό το όνομα. Σημειώνεται πως στον λογαριασμό της Τράπεζας του Μπαγκλαντές στη Fed υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια, για χρήση σε διεθνείς συναλλαγές/ διακανονισμούς. Το συνολικό ύψος των συναλλαγών που «πάγωσαν» πριν περάσουν ανερχόταν στα 850- 870 εκατ. δολάρια.
Σε περίπτωση που η ληστεία είχε πετύχει θα ήταν από τις κορυφαίες όλων των εποχών από άποψη λείας. Η Τράπεζα του Μπανγκλαντές ανακοίνωσε πως έχει ανακτήσει κάποια χρήματα ενώ συνεργάζεται στενά με τις Αρχές των Φιλιππίνων για την ανάκτηση του υπολοίπου.
Ο χάκερ πρέπει να βαράει το κεφάλι του στον τοίχο –αν δεν τον έχουν «εξαφανίσει» οι συνεργάτες του.