Η τριμερής στο Βερολίνο και η προσπάθεια της Άγκυρας να τορπιλίσει τις κυρώσεις από την ΕΕ

Η συνάντηση της Ελένης Σουρανή, διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού, με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν την οποία αποκάλυψε ο Τσαβούσογλου - Τι επιδιώκει η τουρκική διπλωματία και πώς επιχειρεί να ακυρώσει την συζήτηση για μέτρα της ΕΕ μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Νewsroom
By Νewsroom Add a Comment Tags:
6 Min Read

Συμβιβαστική πρωτοβουλία ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα ανέλαβε το Βερολίνο, με σκοπό να αποκλιμακωθεί η ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Μετά την απόφαση του Ερντογάν να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί και την ξεκάθαρη προειδοποίηση του Νίκου Δένδια ότι σε περίπτωση ανάφλεξης στα ελληνοτουρκικά η Αθήνα θα ζητήσει τη συνδρομή των 26 χωρών μελών της ΕΕ στη βάση του άρθρου 42 της ιδρυτικής συνθήκης, η γερμανική διπλωματία ανέλαβε δράση επιδιώκοντας να μεσολαβήσει για να δημιουργηθεί αξιόπιστος δίαυλος επικοινωνίας της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το σύστημα εξουσίας του Ταγίπ Ερντογάν.

-Advertisement-

Τις προηγούμενες ημέρες στο Βερολίνο συναντώνταν οι λεγόμενοι «σέρπα», οι στενοί συνεργάτες των ηγετών της ΕΕ που αναλαμβάνουν να προετοιμάσουν τις συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως οι φημισμένοι Νεπαλέζοι της φυλής Σέρπα ως οδηγοί, αχθοφόροι ή και διασώστες βοηθούν τους ξένους ορειβάτες στα Ιμαλάια να κατακτήσουν το Έβερεστ.

Κατά τις αξιόπιστες πληροφορίες του protothema.gr στη συνάντηση του Βερολίνου για την προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ήταν ο Γιαν Χέκερ, διπλωματικός σύμβουλος της Άνγκελα Μέρκελ που πρότεινε στην Ελένη Σουρανή, επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη να γίνει μια τριμερής συνάντηση παρουσία και του Ιμπραχίμ Καλίν, συμβούλου και εκπροσώπου του Ταγίπ Ερντογάν.

Έπειτα από ενημέρωση της ηγεσίας η κυρία Σουρανή έλαβε το «πράσινο φως» για να συναντηθεί από κοινού με τους κυρίους Χέκερ και Καλίν. Άλλωστε πριν από λίγες ημέρες, στις 26 Ιουνίου ήταν και πάλι η διπλωματική σύμβουλος του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον εκπρόσωπο του Ταγίπ Ερντογάν που είχαν έλθει σε συνεννόηση για να ακολουθήσει η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Τουρκίας. Οι εξελίξεις από εκεί και πέρα ωστόσο και κυρίως η απόφαση Ερντογάν για μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί έδειξαν ότι το τεστ της 26ης Ιουνίου δεν πέτυχαν να αλλάξει στο παραμικρό ο σχεδιασμός της τουρκικής πλευράς…

- Advertisement -

Η συνάντηση της διπλωματικής συμβούλου του πρωθυπουργού Ελένης Σουρανή με τον στενότερο σύμβουλο του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραχίμ Καλίν παρουσία του Γιαν Χέκερ, συμβούλου της Γερμανίδας καγκελαρίου, έδειξε ότι το Βερολίνο έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και δεν θα ήθελε τον εκτροχιασμό τους ιδίως κατά το τρέχον εξάμηνο μέχρι το τέλος του 2020 που το Βερολίνο ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

«Προφανώς συζητήθηκαν τα ελληνοτουρκικά, όμως οι αποστάσεις και οι διαφορές είναι πάρα πολύ μεγάλες» αποκάλυψε στο protothema.gr κυβερνητική πηγή για το περιεχόμενο των συνομιλιών Σουρανή-Καλίν-Χέκερ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε μια πρώτη συζήτηση για το ενδεχόμενο αποκατάστασης των διαύλων επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ακόμη και διαλόγου μεταξύ των δύο υπουργείων Εξωτερικών με απώτερο στόχο την επανενεργοποίηση των λεγόμενων διερευνητικών επαφών.

Όμως η ίδια η ζωή έδειξε τις δυσκολίες που έχει το εγχείρημα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης σε αυτή την συγκυρία, που η τουρκική πλευρά ξεδιπλώνει την αναθεωρητική ατζέντα της. Οι συνομιλίες του Βερολίνου αποκαλύφθηκαν από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνάντηση της κυρίας Σουρανή με τους κυρίους Καλίν και Χέκερ κατά τη διάρκεια επαφών που είχε με τον Μαλτέζο ομόλογό του στην Άγκυρα, θέλοντας να δείξει ότι Ελλάδα και Τουρκία συνομιλούν… κανονικά και άρα δεν υπάρχει λόγος για κυρώσεις της ΕΕ!

«Εμείς είμαστε έτοιμοι για διάλογο με όλους στην ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Άλλωστε με την Ελλάδα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου μας με τον κ. Μητσοτάκη, έχουμε ξεκινήσει και πάλι εδώ ένα διάλογο. Γνωρίζετε ο σύμβουλος του προέδρου και εκπρόσωπός του Ιμπραχίμ Καλίν και κάποιοι συνάδελφοί μας του ΥΠΕΞ ήταν στο Βερολίνο και πραγματοποίησαν τριμερή συνάντηση με Ελλάδα, Γερμανία και Τουρκία» είπε ο Τσαβούσογλου και συμπλήρωσε: «Ο Ιμπραχίμ Καλίν και οι συνάδελφοί μας μας πήραν και μας ενημέρωσαν. Τελικά αν υπάρχει θέληση μπορεί να γίνει διάλογος».

 

Την ώρα που ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριζε ότι «με διάλογο μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα. Εμείς συμφωνούμε για συνεργασία και διαμοιρασμό αλλά είμαστε εναντίον στη μονομερή επιβολή κυρώσεων. Δεν θα λυγίσουμε σε αυτό. Έχουμε και αποφασιστικότητα και καλή πρόθεση αλλά και με αυτή την έννοια έχουμε και ευελιξία στο θέμα της συνεργασίας» έστελνε το μήνυμα προς τις Βρυξέλλες ότι το ελληνικό αίτημα για επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα δεν πρέπει να ικανοποιηθεί επειδή οι δύο χώρες βρίσκονται σε διαδικασία… διαλόγου για τη διευθέτηση των μεταξύ τους προβλημάτων.

Με την ανατολίτικη αυτή τακτική, ο Τσαβούσογλου προσπαθεί να παρουσιάσει σαν ελληνοτουρκική διαφορά τόσο την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ενώ προβάλει τον ισχυρισμό ότι η επεκτατική πολιτική της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο είναι ένα ακόμη ελληνοτουρκικό πρόβλημα…

Παραλλήλως ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σαν να ντύνεται με παραπλανητική προβιά προβάτου επιχειρεί να εμφανίσει την Άγκυρα σαν διαλλακτική που προσέρχεται σε διάλογο με την Ελλάδα. Απώτερος σκοπός του να αξιοποιήσει την διάθεση των Γερμανών να κατευνάσουν την Τουρκία και κυρίως να τορπιλίσει την συζήτηση για την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ παραπλανώντας τις Βρυξέλλες ότι τα προβλήματα για τα οποία διαμαρτύρεται η Ελλάδα είναι διμερή και θα μπορούσαν να λυθούν μέσω απ’ ευθείας διαλόγου…

πηγή: protothema.gr

-Advertisement-
Share This Article
Leave a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *