Η Τουρκία αυξάνει τις έρευνες για φυσικό αέριο σε Μαύρη Θάλασσα και Ανατολική Μεσόγειο

Lamianow.gr
By Lamianow.gr Add a Comment
5 Min Read

Στα σχέδια της Άγκυρας στον τομέα της ενέργειας αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, μιλώντας στο site Nikkei Asia. Ένας από τους στόχους, όπως είπε, είναι η ενίσχυση της χώρας του ως περιφερειακό κόμβο φυσικού αερίου, αυξάνοντας τις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο.

-Advertisement-

Η Τουρκία, όπως δήλωσε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, χρειάζεται να αντλεί περισσότερη ενέργεια από τοπικές πηγές, να διασφαλίζει σταθερές προμήθειες και να αυξάνει την προβλεψιμότητα της αγοράς. Εκτιμώντας μάλιστα ότι «δεν υπάρχει άμεση λύση» για να βρεθεί «υποκατάστατο» στο ρωσικό φυσικό αέριο, με το ζήτημα να παραμένει στην Ευρώπη μέχρι το 2025-30.

Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξηθούν οι έρευνες για φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς στόχος είναι η ενίσχυση της χώρας του ως περιφερειακού κόμβου. Όπως είπε, η χώρα κατέχει μια γεωγραφικά στρατηγική θέση για να συνδέσει χώρες πλούσιες σε φυσικό αέριο όπως το Αζερμπαϊτζάν, το Τουρκμενιστάν, το Ισραήλ, το Ιράν και το Ιράκ με την Ευρώπη.

Σημείωσε επίσης ότι οι εξελίξεις με την Ρωσία -μετά τον πόλεμο που κήρυξε στην Ουκρανία- θα «ταλαιπωρήσουν» την Ευρώπη για αρκετό καιρό ακόμα, με την Τουρκία να μπορεί να επωφεληθεί στον τομέα της ενέργειας. «Η προσπάθεια της Ευρώπης να βρει εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό αέριο ενισχύει τη γοητεία της Τουρκίας ως διαμετακομιστικού κόμβου ενέργειας», είπε χαρακτηριστικά ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ. Ακόμη και αν εξασφαλιστούν μακροπρόθεσμα νέες προμήθειες μέσω αγωγών, όπως είπε, αυτές θα αποτελούν μόνο περίπου το ένα τέταρτο των 155 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ρωσικού φυσικού αερίου που παρέχονται ετησίως στην Ευρώπη.

- Advertisement -

«Με έναν αγωγό μόλις 550 χιλιομέτρων προς τις νότιες τουρκικές ακτές, το φυσικό αέριο μπορεί να ανταλλάσσεται με την Ευρώπη μόλις φτάσει στο τουρκικό έδαφος», πρότεινε ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου -ο οποίος μεταφέρει αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ιταλία μέσω Τουρκίας- θα έχει μεγάλη πλεονάζουσα χωρητικότητα εάν προστεθούν ορισμένοι συμπιεστές στο σύστημα.

Ισραήλ, Ανατολική Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα στην «ατζέντα»
Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ αναφέρθηκε επίσης και στην εγγύτητα της Τουρκίας με το υπεράκτιο φυσικό αέριο του Ισραήλ. Υπουργοί Ενέργειας και Εξωτερικών της ώρας, όπως είπε, πρόκειται να επισκεφθούν το Ισραήλ τον Μάιο για να συζητήσουν την πιθανή συνεργασία για το φυσικό αέριο.

Σημείωσε δε ότι η Τουρκία καταναλώνει περίπου 60 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, πράγμα που σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερη υπεράκτια έρευνα στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο. Ο αναπληρωτής υπουργός άφησε επίσης να εννοηθεί ότι ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα ανακοινώσει σύντομα ένα τεράστιο επενδυτικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής και αιολικής ενέργειας.

Το υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, όπως είπε, βρίσκεται σε επαφή με χώρες όπως η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Γερμανία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το υδρογόνο καθώς και τις τεχνολογίες συσσωρευτών.

«Χρειαζόμαστε περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες»

Ο αναπληρωτής υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας μίλησε και για την πυρηνική ενέργεια, η οποία προσφέρει έναν τρόπο μείωσης των εισαγωγών και θα βοηθήσει την χώρα στον που έχει θέσει για το 2053 για την επίτευξη ουδετερότητας εκπομπών άνθρακα. Σημείωσε μάλιστα ότι τα σχέδια που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την κατασκευή 12 μεγάλων πυρηνικών αντιδραστήρων σε τρεις τοποθεσίες «δεν θα είναι αρκετά αν σκεφτούμε τη δεκαετία 2050-70. Χρειαζόμαστε περισσότερους».

Αποκάλυψε επίσης ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαθιστούν ήδη μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες στην Τουρκία. Η Μαρίζα Λάγκο, υφυπουργός διεθνούς εμπορίου του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ, επισκέφτηκε την περασμένη εβδομάδα την Τουρκία μια ημέρα μετά την Βικτόρια Νούλαντ, και φιλοξένησε το φόρουμ Eurasia Small Modular Reactor στην Άγκυρα για να διαφημίσει αμερικανικές λύσεις.

Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είπε επίσης ότι η Άγκυρα βρίσκεται σε συνομιλίες με την Κίνα για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων μεγάλης κλίμακας στην βορειοδυτική Τουρκία. «Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για μια διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Κίνας», είπε. Η Τουρκία διατηρεί την πίστη της στην πυρηνική ενέργεια παρά το γεγονός ότι είναι μια χώρα επιρρεπής σε σεισμούς.

Η Ρωσία κατασκευάζει τον πρώτο πυρηνικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της Τουρκίας και ο πρώτος από τους τέσσερις αντιδραστήρες του σταθμού θα τεθεί σε λειτουργία το επόμενο έτος. Όταν ολοκληρωθούν, οι τέσσερις αντιδραστήρες αναμένεται να παρέχουν το 10% των συνολικών αναγκών ηλεκτρικής ενέργειας της Τουρκίας, είπε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

Share This Article
Follow:
Η ανεξάρτητη ηλεκτρονική εφημερίδα ενημέρωσης της Λαμίας και της Στερεάς Ελλάδας. Γιατί η ενημέρωση χρειάζεται άποψη.
Leave a Comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *