Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καταλήξει σε μια προσωρινή ημερομηνία και ώρα για τις συνομιλίες κορυφής μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Τζο Μπάιντεν που θα πραγματοποιηθούν τις επόμενες μέρες μέσω τηλεδιάσκεψης, αλλά ότι η Μόσχα περιμένει την τελική έγκριση από την Ουάσιγκτον. Την σχετική δήλωση έκανε ο σύμβουλός του Ρώσου προέδρου επί θεμάτων εξωτερικής πολιτικής Γιούρι Ουσακόφ.
«Έχουμε και την συγκεκριμένη ημερομηνία και τον χρόνο διεξαγωγής αυτής της βιντεοδιάσκεψης. Όμως είναι καλύτερα να περιμένουμε την τελική έγκριση όλων των παραμέτρων από αμερικανικής πλευράς και τότε θα είμαστε σε θέση να την ανακοινώσουμε επίσημα. Η συνάντηση αυτή με την μορφή της βιντεοδιάσκεψης ετοιμάζεται αρκετά ενεργά», δήλωσε ο Ουσακόφ.
Ο Πούτιν σχεδιάζει να θέσει στον Μπάιντεν το θέμα των συμφωνιών για νομικές εγγυήσεις που θα αποκλείουν την περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων στις γειτονικές χώρες της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας που θεωρούνται απειλή για την Ρωσία, δήλωσε ο σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσακόφ.
«Νομίζω ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα το συζητήσει αυτό κατά την διάρκεια των επικείμενων συνομιλιών με τον πρόεδρο Μπάιντεν», δήλωσε ο Ουσακόφ, επισημαίνοντας ότι είναι ένα «φλέγον ζήτημα» καθώς «και Στην Σοβιετική Ένωση και στην Ρωσία δινόντουσαν προφορικές διαβεβαιώσεις για το ότι οι στρατιωτικές δομές του ΝΑΤΟ δεν θα προωθηθούν προς ανατολάς, ωστόσο αποδείχθηκε ότι αυτές οι προφορικές διαβεβαιώσεις δεν έχουν καμία αξία, αν και έχει γίνει συγκεκριμένη καταγραφή αυτών των δηλώσεων, υπάρχουν μαγνητοφωνημένες εγγραφές των αντίστοιχων συνομιλιών».
Σύμφωνα με τον Ουσακόφ, οι ηγέτες των δύο χωρών θα συζητήσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης κορυφής της Γενεύης, «θα μιλήσουν για τις διμερείς σχέσεις, για διεθνή ζητήματα όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν, την διένεξη στην ανατολική Ουκρανία, την Λιβύη και ενδεχομένως για την Συρία, ανάλογα με το πώς θα εξελιχθεί η συζήτηση»
Επίσης, δήλωσε ο Ουσακόφ, οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν «την πορεία του διαλόγου για ζητήματα στρατηγικής σταθερότητας» και «ασφαλώς θα τεθεί το ζήτημα της υλοποίησης της πρότασής μας για την διεξαγωγή συνάντησης κορυφής των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».
Ο Ουσακόφ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο Πούτιν και Μπάιντεν να συζητήσουν για την κατάσταση στην αγορά πετρελαίου όπως και πολλά άλλα ζητήματα όπως η πανδημία, η κλιματική αλλαγή.
«Με ολύμπια ηρεμία ετοιμάζουμε αυτή την συνάντηση, δεν βιάζουμε τους Αμερικανούς, όποτε τους εξυπηρετεί , είμαστε έτοιμοι να κάνουμε αυτή τη συνάντηση. Και τώρα είμαστε κοντά στο να συμφωνήσουμε τον χρόνο που θα εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές» κατέληξε Ουσακόφ.
Η Δύση θα μετανιώσει εάν δεν μπορέσει να συμφωνήσει με την Ρωσία για τις εγγυήσεις ασφαλείας
Η Δύση θα μετανιώσει εάν για μια ακόμη φορά χάσει την ευκαιρία να συμφωνήσει με την Ρωσία για τις εγγυήσεις μη επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, είχε δηλώσει χθες, Πέμπτη, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
«Δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε διαβεβαιώσεις των νατοϊκών Βρυξελών, βλέπουμε τι συμβαίνει με τις αβάσιμες υποσχέσεις. Με τα χρόνια έρχεται το πάνω κάτω και αυτό που αποκομίζουμε είναι ότι επιδεινώνεται ριζικά η κατάσταση στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα του νατοϊκού επεκτατισμού, της ιδιοποίησης από τους νατοϊκούς με επικεφαλής τις ΗΠΑ εδαφών, που αγγίζουν άμεσα τα σύνορα μας», δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να επιδιώξει την εξασφάλιση νομικών εγγυήσεων ασφαλείας που θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα, ώστε να μην επιτραπεί «η περαιτέρω καταστροφή του συστήματος ασφαλείας με την μορφή εκείνη, η οποία προς το παρόν, μπορεί να διατηρηθεί». «Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, τα απαντητικά μας μέτρα, τα αντίμετρα μας θα είναι εξαιρετικά σκληρά, και στην Δύση θα μετανιώσουν θα έλεγα, που θα χάσουν για μια ακόμη φορά τη δυνατότητα να συμφωνήσουν με την Ρωσία σε μια υγιή βάση» δήλωσε ο Ριαμπκόφ.
Την Τετάρτη, ο Ρώσος πρόεδρος μιλώντας στην τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων, ενώπιον πρεσβευτών 20 χωρών, μεταξύ των οποίων και χωρών του ΝΑΤΟ, δήλωσε ότι η Μόσχα «στον διάλογο που κάνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους», θα επιδιώξει την επίτευξη κάποιων «συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα αποκλείουν την περαιτέρω προώθηση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς», όπως και την εγκατάσταση σε άμεση εγγύτητα στην επικράτεια της Ρωσίας οπλικών συστημάτων τα οποία η Μόσχα θεωρεί ότι συνιστούν απειλή.
Παράλληλα είπε ότι η Ρωσία θα χρειασθεί και νομικές εγγυήσεις, «επειδή οι δυτικοί εταίροι δεν τήρησαν τις προφορικές τους δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.