Η σημαντική συμφωνία που υπέγραψε η ΕΕ με την Τουρκία για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και την τεράστια επιχείρηση καταστολής που το ακολούθησε.
Η Τουρκία αλλά και Ευρωπαίοι ηγέτες απειλούν ότι η συμφωνία θα ακυρωθεί, οι Ευρωπαίοι γιατί ανησυχούν για την εκτεταμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία και η Τουρκία γιατί η ΕΕ δεν εκπληρώνει την υπόσχεση να άρει τους περιορισμούς της βίζας στις μετακινήσεις των Τούρκων πολιτών στην Ευρώπη.
Σήμερα, ακόμη κι αν η Τουρκία, συμπληρώνει η εφημερίδα, έχει φυλακίσει χιλιάδες ανθρώπους μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, έχει δώσει προθεσμία στην ΕΕ μέχρι τον Οκτώβριο για να εκπληρώσει το αίτημα για την απελευθέρωση της βίζας.
Το τέλος της συγκεκριμένης συμφωνίας, η οποία υπεγράφη μετά το σχεδόν ένα εκατομμύριο μεταναστών που εισήλθαν στην Ευρώπη το 2015, θα σημάνει ακόμη ένα χαμηλό στις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία, η οποία έχει επιθυμεί να ενταχθεί στην Ένωση.
Αυτό επίσης μπορεί να σημάνει και μία νέα αύξηση στον αριθμό των προσφύγων που ζητούν άσυλο στις χώρες της Ένωσης και που περνούν στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές. Μία τέτοια εξέλιξη θα επαναφέρει τα δύσκολα διλλήματα που αντιμετώπισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες μετά από μία σχετικά ήρεμη άνοιξη και καλοκαίρι.
Ο Αυστριακός καγκελάριος Christian Kern είπε αυτό τον μήνα ότι η Τουρκία οδηγείται σε δικτατορία και η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να συνομιλεί με την κυβέρνηση της χώρας.
«Δεν ξέρω εάν η συμφωνία με την Τουρκία θα τερματιστεί επίσημα» είπε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Sebastian Kurz σε συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα, «αλλά αυτό που ξέρω είναι ότι η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη και προσπαθεί να μας στείλει τελεσίγραφο για την απελευθέρωση της βίζας» πρόσθεσε.
Σε μία ξαφνική κλιμάκωση της έντασης, τη Δευτέρα η Τουρκία, ανακάλεσε τον πρεσβευτή της από την Αυστρία για διαβουλεύσεις, όπως είπε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu.
Για μήνες η Ευρώπη ζητάει από την Τουρκία αλλαγές στον τρομοκρατικό νόμο για να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις για τη βίζα αλλά η Τουρκία ανταπαντά ότι αυτό δεν γίνεται εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων που πλήττουν τα τελευταία χρόνια τη χώρα. Αλλά τώρα η διαμάχη είναι πιο έντονη από ποτέ και εκεί που Ευρωπαίοι βλέπουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Τουρκία βλέπει μέτρα για την αποτροπή ενός νέου πραξικοπήματος.
Δεν θέλω να μιλήσω για το χειρότερο σενάριο, είπε ο ΥΠΕΞ της χώρας στη γερμανική Bild, αναφερόμενος στην αύξηση της ροής προσφύγων από την Τουρκία προς τις ελληνικές ακτές, αλλά όπως τόνισε σε μία συμφωνία είτε τηρούνται οι υποσχέσεις ή ακυρώνεται.
Υπηρεσίες προσφύγων και αναλυτές λένε ότι οι συνέπειες από την κατάρρευση της συμφωνίας είναι δύσκολο να προβλεφθούν. Το μέλλον των προσφύγων βρίσκεται σε κίνδυνο εάν τελικά δεν δοθεί η οικονομική βοήθεια των 6 δισ. προς την Τουρκία για την φιλοξενία των εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων που βρίσκονται στη χώρα.
Πριν από τη συμφωνία περισσότεροι από 1.700 πρόσφυγες έφθαναν καθημερινά στην Ελλάδα, αλλά από το Μάϊο ο αριθμός περιορίστηκε σε λιγότερους από 50. Αν και η εφαρμογή της συμφωνίας έγινε με αργούς ρυθμούς και οι απελάσεις καθυστερούν ακόμη περισσότερο, το πρόβλημα ενισχύθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα καθώς ανακλήθηκαν από τα ελληνικά νησιά οι Τούρκοι αξιωματούχοι που λειτουργούσαν ως σύνδεσμοι για την εφαρμογή της συμφωνίας. Η έκρυθμη κατάσταση στην Τουρκία και οι αλλαγές στη δομή των σωμάτων ασφαλείας, το λιμενικό πέρασε στην αρμοδιότητα του υπουργείου Εσωτερικών, δημιουργούν μεγαλύτερες καθυστερήσεις.
Το χάος που προκλήθηκε μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ευθύνεται και για την αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα που παρατηρήθηκε τον προηγούμενο μήνα. Από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου στην Ελλάδα έφθασαν περισσότεροι από 2.700 πρόσφυγες ή περίπου 90 την ημέρα, αριθμός διπλάσιος από τον αντίστοιχο της περασμένης άνοιξης.
Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και το λέμε και στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες για το ενδεχόμενο να καταρρεύσει η συμφωνία, λέει στην εφημερίδα εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
Στην Ελλάδα τον προηγούμενο χρόνο έφθασαν περισσότεροι από 800.000 πρόσφυγες και κάθε αύξηση στον ρυθμό των αφίξεων μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα ήδη πολυπληθή κέντρα υποδοχής, και η Τουρκία μπορεί να χρησιμοποιήσει την αύξηση των προσφυγικών ροών ως μέσο πίεσης προς την Ευρώπη.
Οι πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, από τη στιγμή που τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων σφράγισαν τα σύνορά τους.
Μία εγκατάλειψη της συμφωνίας θα επηρέαζε τη συνολική συνεργασία της Ευρώπης με την Τουρκία, λένε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και τονίζουν ότιι η Τουρκία χρειάζεται τα χρήματα για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες των σχεδόν 3 εκατομμυρίων Σύρων που βρίσκονται στη χώρα.
Η ακύρωση της συμφωνίας θα δημιουργούσε ένα σημαντικό ρίσκο για επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς της παράνομης διακίνησης ανθρώπων και μία μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε αξιωματούχος του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αλλά την ίδια ώρα η απόπειρα πραξικοπήματος, η καταστολή που ακολούθησε υποδηλώνουν, σύμφωνα με όσους ασκούν κριτική, ότι η Τουρκία δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμφωνία.
Πηγή: www.defencenet.gr