– Το κουαρτέτο προειδοποιεί:
– Ό,τι και αν γίνει οι θεσμοί δεν θα γίνουν ηπιότεροι στην εφαρμογή του Μνημονίου!
– Οι θεσμοί δεν έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ούτε την ενσωμάτωσή του στους υπόλοιπους 12 μισθούς
– Οι αλλαγές που ζητάμε έχουν να κάνουν με δυο άλλα ζητήματα: τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις ομαδικές απολύσεις!
Την ώρα που τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Βρετανία και στο Brexit και ενώ όλοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, ευρωπαίος αξιωματούχος έρχεται να ρίξει λάδι στην φωτιά.
Μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, είπε σύμφωνα με το ΒΗΜΑ ότι «Θα ήταν καλό η ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει και να εφαρμόσει γρήγορα το οικονομικό πρόγραμμα στο οποίο έχει συμφωνήσει, ώστε να μην υπάρξουν πιθανές αχρείαστες επιπλοκές λόγω του Brexit».
Ο ίδιος είπε ακόμα ότι η υπομονή αρκετών κρατών – μελών έχει εξαντληθεί, αλλά και ότι το θέμα του Brexit θα εμποδίσει πιθανώς σημαντικούς παίκτες να παρέμβουν στο ελληνικό ζήτημα εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο αν υπάρξει νέα κρίση.
Τόνισε ακόμα πως ό,τι και αν γίνει οι θεσμοί δεν είναι διατεθειμένοι να εμφανιστούν ηπιότεροι στην εφαρμογή του Μνημονίου ενόψει και της δεύτερης αξιολόγησης το φθινόπωρο.
Αλλαγές στο πρόγραμμα θα μπορούσαν να συζητηθούν σε περίπτωση που μεταβληθούν καταλυτικά οι οικονομικές συνθήκες από τη στιγμή που, σύμφωνα με άλλο κορυφαίο αξιωματούχο, «τα Μνημόνια δεν είναι γραμμένα σε πέτρα».
Ο ανώνυμος ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε επίσης ότι οι θεσμοί δεν έχουν ζητήσει από την ελληνική κυβέρνηση την κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ούτε την ενσωμάτωσή του στους υπόλοιπους 12 μισθούς.
Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι ναι μεν η Ελλάδα ανέκτησε σημαντικό μέρος της ανταγωνιστικότητας που είχε απωλέσει, αλλά το πρόβλημα δεν είναι πλέον το εργατικό κόστος. Πρόσθεσε ότι αλλαγές στην εργασιακή νομοθεσία είναι εμφανώς πάνω στο τραπέζι λόγω της επικείμενης δεύτερης αξιολόγησης, αλλά αυτές αφορούν σε δύο άλλα ζητήματα: πρώτον, στις συλλογικές διαπραγματεύσεις και, δεύτερον, στις ομαδικές απολύσεις.
Όσον αφορά στα δύο αυτά ζητήματα, σημείωσε με νόημα ότι οι θεσμοί έχουν ταυτόσημη άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει επιστροφή σε ένα καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων όπως αυτό που ίσχυε πριν από την κρίση.
Το θέμα των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα μπορούσε να έχει επίδραση στο ζήτημα του καθορισμού του κατώτατου μισθού, αλλά όχι σε ό,τι αφορά στη μείωσή του. Αναφορικά με τις ομαδικές απολύσεις, είναι επίσης σαφές ότι το σύστημα που προβλέπει την ανάμιξη του υπουργού στην έγκριση τους είναι μοναδικό στην Ευρώπη και η ελληνική νομοθεσία θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις ευρωπαϊκές προοπτικές.
Για την δεύτερη αξιολόγηση τόνισε ότι ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Οκτωβρίου και ζήτησε να εφαρμοστούν πλήρως μέσα στον Ιούλιο μέτρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις ή η ανεξάρτητη αρχή εσόδων.
Οι θεσμοί θα ζητήσουν μάλιστα να απελευθερωθούν τα κλειστά επαγγέλματα, η ολοκλήρωση της δομής του νέου Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και η προώθηση μερικών ακόμη αλλαγών στη δημόσια διοίκηση (αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια και κινητικότητα στο Δημόσιο). Αναμένεται να επανέλθει επίσης η συζήτηση για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.
πηγη: tovima.gr